La Vanguardia (Català)

Candidat amb la Lliga

L’autor del tiroteig es va presentar a les últimes eleccions locals

- ROMA Correspons­al

ALuca Traini, un jove atlètic, alt i rapat de 28 anys, el van fer fora del gimnàs l’octubre passat quan començava a expressar d’una manera massa vehement les seves posicions ultradreta­nes. “Sempre tenia actituds extremiste­s, feia la salutació romana i tenia ocurrèncie­s racistes. D’un temps ençà també portava una pistola”, recorda Francesco Clerico, el propietari del gimnàs on anava, a Macerata. L’autor del tiroteig contra immigrants d’ahir tenia una ideologia ultradreta­na que havia fet que es vinculés en el passat amb partits ultraradic­als com el CasaPound o Forza Nuova, que ahir van defensar les seves accions, però també amb la Lliga Nord de Matteo Salvini –ara rebatejada simplement Lliga–, amb qui es va presentar sense èxit com a alcaldable per Corridonia, a la província de Macerata, a les eleccions locals de l’any passat. També ha aparegut al costat del candidat a alcalde del partit a Macerata, que es presentava amb un programa que incloïa el “control dels extracomun­itaris”. Ahir, a més de disparar sis persones negres, també va arremetre contra la seu local del Partit Democràtic.

Segons explica el seu entorn, Traini tindria un passat inestable. El seu pare l’hauria abandonat quan era molt jove i la seva mare recentment l’havia fet fora de casa. Ara vivia amb la seva àvia a Corridonia i “anava al psiquiatre, que, segons explicava ell mateix, l’havia considerat borderline”, va dir Clerico als mitjans italians. Traini acumulava diversos fracassos laborals i ara mateix treballava com a vigilant en un supermerca­t de Tolentino.

Encara que en un primer moment es va especular amb una possible relació entre ell i Pamela Mastropiet­ro –la jove brutalment assassinad­a presumptam­ent per un nigerià la setmana passada–, la família ho nega rotundamen­t. “Estava enamorat d’una jove romana toxicòmana”, va explicar la secretària provincial de la Lliga, Maria Letizia Marino, cosa que es podria correspond­re amb el perfil de la jove. Últimament deia que no podia dormir pels problemes de drogues de la seva xicota i que li feia por sortir de casa pels camells que corrien per la ciutat. De moment la investigac­ió no ha trobat cap vincle.

 ?? HO / AFP ?? Luca Traini
HO / AFP Luca Traini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain