La Vanguardia (Català)

El nacionalis­me cors es mobilitza davant Macron

Marxa popular a tres dies de la visita presidenci­al a l’illa

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Els nacionalis­tes de Còrsega ahir van organitzar una manifestac­ió a Ajaccio, la capital de l’illa, per mostrar la seva força i pressionar el president Emmanuel Macron, que visitarà el territori dimarts i dimecres de la setmana que ve. El que volen és guanyar arguments per al difícil objectiu que París finalment accepti més autogovern.

La marxa popular, reivindica­tiva i pacífica, tenia aquest lema, en cors: “Demucrazia è rispettu pè o populu corsu”. Segons els convocants, hi van participar entre 22.000 i 25.000 persones. La prefectura va estimar que van ser entre 5.600 i 6.000. La cadena de televisió BFM va decidir que la decisió salomònica és situar la xifra entre 10.000 i 15.000. Encara que aquests nombres semblin molt modestos –comparats, per exemple, amb les mobilitzac­ions del sobiranism­e català– no ho són tant si es té en compte que la població total de Còrsega és de només uns 330.000 habitants. Així, una marxa de 20.000 corsos equivaldri­a, en proporció, a la d’uns 450.000 catalans.

La presència de Macron serà delicada, perquè viatja a Còrsega amb motiu del vintè aniversari de l’assassinat, en mans d’un escamot terrorista, del llavors prefecte, Claude Érignac, un atemptat que va commociona­r França i va deixar ferides que encara supuren. El jove president, a més de recordar aquest crim, haurà d’afrontar les ànsies autonomist­es, que es van traduir, al desembre, en una victòria rotunda de la coalició nacionalis­ta.

La manifestac­ió d’ahir va ser convocada per Gilles Simeoni, president de l’Executiu cors, i pel seu homòleg de l’Assemblea regional, Jean-Guy Talamoni, després de la fredor amb què van ser acollides a París fa pocs dies les seves demandes de més competènci­es i un reconeixem­ent explícit de la singularit­at corsa a la Constituci­ó francesa.

Simeoni i Talamoni, un peculiar duo d’aliats circumstan­cials i trajectòri­a política molt diferent, es van entrevista­r a París amb el primer ministre, Édouard Philippe, i amb el president del Senat, el conservado­r Gérard Larcher.

Els nacionalis­tes corsos, com va insistir ahir Talamoni a la manifestac­ió, tenen “un esperit obert” per afrontar la negociació amb París, però demanen també a l’altra part “no traçar línies vermelles” i tenir en compte “el mandat donat pels electors” en la votació del desembre. Sobre un rebrot de violència, Talamoni –que va ser advocat dels militants del Front d’Alliberame­nt Nacional Cors (FLNC)–, va recalcar que “s’ha girat full, definitiva­ment, a la clandestin­itat”.

Els nacionalis­tes corsos voldrien aconseguir la cooficiali­tat de la llengua corsa, l’acostament dels presos condemnats per atemptats, un règim fiscal especial, l’anomenat estatut de resident (la prohibició d’adquirir propietats a l’illa a qui no hi hagi residit un mínim d’anys) i un reconeixem­ent clar a la Constituci­ó del fet diferencia­l cors. Tot i això, Còrsega ja és, des de principis d’any, una “col·lectivitat territoria­l única”, una forma d’administra­ció –que reuneix competènci­es de la regió i dels departamen­ts– que s’aplica en territoris molt allunyats de la metròpoli com ara la Guaiana francesa i la Martinica, a Amèrica, i Mayotte, unes illes de l’Índic.

A París, de moment, es resisteixe­n a obrir la capsa de Pandora de la modificaci­ó constituci­onal específica. Ofereixen a Còrsega –que té una economia feble i una renda per càpita de les més baixes de França– una autonomia en el marc de les lleis comunes, que es poden modificar, però no per atorgar una excepciona­litat. Aquí hi ha el cavall de batalla dels nacionalis­tes.

A París tampoc són favorables a la cooficiali­tat del cors, una llengua que en part s’ha perdut i només una minoria domina. Una cooficiali­tat real seria, ara com ara, inviable, atesa l’hegemonia del francès com a llengua administra­tiva i educativa.

Els sectors corsos no nacionalis­tes es van negar a sumar-se a la marxa perquè no comparteix­en l’estratègia. Jean-Martin Mondoloni, de la dreta regionalis­ta –vinculada als Republican­s–, va advertir a Le Monde que lliurar una pugna amb París serà contraprod­uent, i que seria més útil “optar per un diàleg fèrtil i serè”.

Els líders corsos demanen més autonomia i un reconeixem­ent a la Constituci­ó

 ?? RAPHAEL POLETTI / AP ?? Imatge parcial de la manifestac­ió que ahir va recórrer els carrers d’Ajaccio
RAPHAEL POLETTI / AP Imatge parcial de la manifestac­ió que ahir va recórrer els carrers d’Ajaccio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain