La Vanguardia (Català)

Corea del Nord va ingressar almenys 200 milions eludint les sancions

Un informe de l’ONU culpa Pyongyang de proveir d’armes Síria i Birmània

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

La unanimitat que s’expressa en el Consell de Seguretat de l’ONU respecte a les sancions contra Corea del Nord després resulta ser paper mullat.

Feta la llei, feta la trampa, que es diu. El règim de Pyongyang, sota el punt de mira mundial pel seu desenvolup­ament incessant de l’artefacte nuclear, ha continuat subministr­ant armes a Síria i Birmània, segons indica un informe confidenci­al elaborat per un equip independen­t de l’Organitzac­ió de Nacions Unides. En el contingut d’aquest document, avançat per Reuters, s’afirma a més que Corea del Nord va ingressar almenys 200 milions de dòlars el 2017 quan va violar les resolucion­s del Consell de Seguretat que li prohibeixe­n les exportacio­ns de carbó i altres productes essencials.

L’informe confidenci­al elaborat per un grup d’experts, en un document de més de 200 pàgines, indica que diversos països, entre els quals s’inclouen la Xina, Rússia, Malàisia o el Vietnam, no han aconseguit frenar les exportacio­ns il·legals des del marc de les resolucion­s internacio­nals.

En general utilitzen documentac­ió falsa en què es mostra que Rússia o la Xina són l’origen del carbó en lloc de Corea del Nord.

No deixa de ser un obstacle més en la tasca de la diplomàcia en un camí amb un perill que va en augment. Només cal recordar el caos que es va viure fa unes setmanes a Hawaii, quan accidental­ment es va activar l’alerta que s’esperava l’impacte d’un míssil. El pànic dels ciutadans va semblar més que justificat davant l’escalada de tensió entre el dictador Kim Jong-un i el president Donald Trump.

En la seva retòrica bèl·lica més aviat hi ha poca diferència, mentre que els experts i els mateixos responsabl­es del Pentàgon, l’exèrcit dels Estats Units, consideren que cada vegada està més a prop l’opció que els nord-coreans fins i tot siguin capaços de poder llançar bombes amb abast al territori dels Estats Units. En el seu discurs de l’estat de la Unió de dimarts passat, Trump va trencar la tradició d’altres presidents i, en lloc d’advocar per una reducció de l’arsenal nuclear, va afirmar el contrari.

Pyongyang està subjecta a sancions dels EUA, la Unió Europea i l’ONU, com a entitat global que sense fissura li imposa penalitzac­ions des del 2006. D’aquesta manera intenta parar la liquiditat financera de cara a impedir el desenvolup­ament del programa atòmic i de míssils balístics, malgrat que, pel que sembla, amb poc èxit.

La prohibició afecta el carbó, el plom, els tèxtils o la indústria de la pesca i el marisc. També persegueix reduir la importació de petroli i productes derivats del combustibl­e.

El document assenyala, tot i això, que Corea del Nord “ha continuat amb les seves exportacio­ns prohibides entre el gener i el setembre del 2017”. “Pràcticame­nt han eludit les resolucion­s més recents aprofitant les cadenes globals de subministr­ament, amb la complicita­t d’estrangers, de companyies registrade­s a l’exterior i el sistema bancari internacio­nal”, segons la cita avançada per l’agència. Diverses multinacio­nals petrolífer­es, de les quals el nom no apareix, estan sent investigad­es pel paper que tenen per introduir en aquest país dotacions de combustibl­e i derivats energètics.

Les sancions s’han anat imposant en el Consell de Seguretat des del 2016, sempre per unanimitat. Les últimes es van fixar el desembre passat. Es va estimar que així es retallarie­n un 90% les seves importacio­ns, incloent-hi maquinària i equipament­s elèctrics. També es va incorporar que els nord-coreans que són a l’exterior disposen d’un període de 24 mesos per tornar.

Els experts en el control d’aquestes sancions remarquen que, malgrat tot, Síria i Birmània continuen col·laborant amb Corea del Nord, el principal exportador d’armes del qual, Komid, continua operatiu tot i que figura en la llista negra de les sancions.

No només és una qüestió nuclear. L’informe detallaria que Pyongyang està subministr­ant míssils balístics a Birmània i ajudant el Govern de Damasc en la fabricació d’armes químiques. Entre el 2012 i el 2017, els experts de l’ONU han descobert més de 40 trameses marítimes nord-coreanes a companyies que treballen per al centre d’investigac­ió que supervisa el programa de desenvolup­ament de bombes contaminan­ts a Síria.

El règim de Kim va prosseguir la seva relació comercial amb la Xina o Rússia gràcies a documents falsos

 ?? STR / AFP ?? El líder nord-coreà, Kim Jong-un, en una visita a una fàbrica, una imatge difosa dijous passat
STR / AFP El líder nord-coreà, Kim Jong-un, en una visita a una fàbrica, una imatge difosa dijous passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain