La Vanguardia (Català)

Urgent: es necessita Govern

L’aparent normalitat amb què l’administra­ció catalana va assumir la intervenci­ó del Govern central en virtut del 155 amaga en el dia a dia l’ajornament de decisions importants, l’augment de la burocràcia i la fractura de la lògica d’un govern autonòmic: l

- LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Text elaborat per: ANA MACPHERSON, JOSEP CORBELLA, JAUME V. AROCA, ANTONIO CERRILLO, CARINA FARRERAS, EDUARDO MAGALLÓN I SILVIA ANGULO

SANITAT 24 milions pendents i milers de declaracio­ns responsabl­es

El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, ha hagut de firmar més de 5.000 “declaracio­ns responsabl­es” que la despesa que es vol fer, com per exemple, la del contracte de subministr­ament de monitors per a l’UCI de l’hospital general de Vall d’Hebron per valor d’1.968.528,14 euros, “no té relació amb el finançamen­t de cap activitat il·legal ni contrària a les decisions dels tribunals”.

El document que ha de rubricar David Elvira és el mateix que han de firmar tots els departamen­ts de la Generalita­t per rebre una autoritzac­ió de compra, sigui quin sigui el seu valor. És així des que, ja abans de la intervenci­ó del 155, la Comissió Delegada del Govern espanyol per a Afers Econòmics va establir aquest sever mecanisme de control sobre la despesa.

A la intervenci­ó financera es va afegir després la del 155, que a la sanitat catalana s’ha traduït en un alentiment dels processos administra­tius. Tràmits, molts més, per cada compra, per cada acord... L’ordre del dia de les reunions dels consells de direcció, des dels petits hospitals fins als grans, ha de ser autoritzad­a pel Ministeri de Sanitat, i també les actes. “Censura prèvia i posterior”, ironitza Josep Maria Argimon, subdirecto­r del Departamen­t de Salut.

L’alentiment i el fet que es miri amb suspicàcia cada paper costarà al voltant de 25 milions menys per a l’exercici del 2018. El ministeri no ha firmat despeses compromese­s en el pressupost del 2017, com els 4,5 milions per a mantenimen­t dels sistemes informàtic­s que apliquen la recepta electrònic­a –unes 400.000 cada dia–; les històries clíniques compartide­s o les llistes d’espera. Ni la partida de gairebé un milió que Salut paga a l’Agència de Salut Pública de Barcelona per a la prevenció de drogodepen­dències. Han deixat d’aprovar-se 15 milions més, però s’han hagut de pagar, en inversions com l’obra del nou CAP de la Florida, a l’Hospitalet, o un TAC a Igualada. Al final la suma ascendeix a més de 24 milions no firmats i pressupost­ats que passen al deure del 2018, de manera que “caldrà treure’ls d’un altre lloc”, expliquen fonts de Salut. Els 24 milions equivalen al pressupost d’un hospital com el de Vilafranca, o al cost d’unes 15.000 intervenci­ons quirúrgiqu­es.

Al ministeri li falta experiènci­a, no gestiona l’assistènci­a des de fa dècades. Ho fan les conselleri­es de cada comunitat i és difícil endinsar-se en un model complex com el de Catalunya. Els hospitals, els CAP, els treballado­rs i els usuaris viuen el 155 sense gairebé assabentar-se’n. “Però la normalitat és falsa”, apunta Argimon, i creu que “no acabarà amb la fi del 155”.

INVESTIGAC­IÓ Sense capacitat de decisió fins que arribi el nou conseller

Els centres d’investigac­ió han pogut continuar treballant amb normalitat des que es va començar a aplicar el 155, però, si la situació es prolonga, seran inevitable­s les conseqüènc­ies negatives, assegura Josep Samitier, president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER).

La intervenci­ó de la Generalita­t està impedint prendre decisions que requereixe­n la participac­ió del Govern. Als centres d’investigac­ió governats per patronats presidits per la Generalita­t, s’han suspès les reunions que s’havien de fer. Així, a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, tot i que s’ha selecciona­t un nou director, encara no ha pogut ser nomenat. Tampoc no es poden crear noves empreses a partir dels projectes d’investigac­ió (les denominade­s spin-off). Està temporalme­nt paralitzad­a, així mateix, la incorporac­ió de nous científics. Però la falta de govern no ha afectat, fins ara, el dia a dia dels investigad­ors.

Una situació similar es viu a les universita­ts, informa Josep A. Planell, president de l’Associació Catalana d’Universita­ts Públiques (ACUP). Tot i això, també acusen la situació d’incertesa. “Hem de parlar de programaci­ó d’estudis, de reposició de professora­t, de finançamen­t... Necessitem una conselleri­a activa amb la qual poder tenir una interlocuc­ió constant”.

SECTOR SOCIAL Pagaments a l’últim minut i incògnites per resoldre

El tercer sector, que agrupa les entitats socials, s’ha vist obligat a reclamar per assegurar-se que els seus associats rebrien els diners que els devia la Generalita­t pels serveis prestats el 2017. En honor a la veritat, finalment les entitats van cobrar i van poder tancar l’any sense més deutes dels que ja arrossegue­n, gràcies al pagament de 10 milions d’euros realitzat els últims dies de l’any. La resta de programes s’han pagat puntualmen­t, una cosa que no feia sovint el Govern abans del 155. Tot i això, entre les entitats existeix el temor que algunes decisions s’ajornin. Una de les més rellevants incumbeix l’assignació de la renda mínima d’inserció, aprovada pel Govern. Què passarà amb aquest programa és tota una incògnita. Ningú no sap si donarà per bones totes les peticions que s’han presentat o si en denegarà una part.

MEDI AMBIENT

No hi ha qui defensi la llei del canvi climàtic

La intervenci­ó financera i el 155 comporten “una important limitació de la capacitat d’actuar de l’administra­ció de la Generalita­t, fins i tot en els aspectes més bàsics i quotidians”, asseguren fonts de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibil­itat.

Un dels perjudicis més impor-

tants és la interrupci­ó de la tramitació parlamentà­ria de la llei de Protecció del Patrimoni Natural i la Biodiversi­tat. Aquesta nova llei era considerad­a fonamental per millorar i activar la conservaci­ó dels espais naturals, que han estat patint severíssim­es restriccio­ns econòmique­s els últims anys.

Per la mateixa raó, la Generalita­t no ha pogut presentar al·legacions al recurs d’inconstitu­cionalitat del Govern central contra la llei del Canvi Climàtic, que ha quedat suspesa. Aquesta llei, pionera a Espanya, incloïa un impost sobre el CO2 generat pels vehicles, i els seus recursos econòmics havien de ser destinats a nodrir un fons climàtic i un altre fons per a la conservaci­ó del patrimoni natural. Amb l’article 155, ha desaparegu­t aquesta possibilit­at.

Després que l’any 2017 no es poguessin dur a terme les inversions previstes als parcs naturals i als centres de recuperaci­ó de fauna, aquest any s’han produït retards en la contractac­ió de personal.

EDUCACIÓ Esperant les polítiques d’inclusió i del català

L’educació catalana està en punt mort des de mesos abans que el president Mariano Rajoy anunciés l’aplicació de l’article 155. En concret, el rellotge es va parar el 14 de juliol, quan Clara Ponsatí va rellevar la consellera Meritxell Ruiz a la direcció d’Ensenyamen­t amb la intenció que es pogués celebrar el referèndum a les escoles catalanes.

Totes les altres coses van quedar aparcades. L’ambiciós decret de l’escola inclusiva era una norma molt esperada a la comunitat educativa perquè implica un canvi radical. Aquesta normativa va ser aprovada pel Govern el 17 d’octubre. En aquests 107 dies el decret no s’ha desplegat. Fora d’això, la conselleri­a, encapçalad­a ara pel secretari general Lluís Baulenas (hi ha diversos càrrecs vacants) ha pres decisions importants, com les oposicions de 2.000 professors.

Cal veure el que passarà pròximamen­t. Es produeix la paradoxa que el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu havia previst realitzar les proves externes als alumnes de 4t d’ESO la propera setmana, els dies 6 i 7 de febrer, però el Ministeri d’Educació fixa aquestes

proves en l’últim trimestre del curs, és a dir, d’abril a juny.

La segona gran incògnita en l’àmbit educatiu és el pla de la preinscrip­ció escolar per al pròxim curs. En principi no s’espera que s’inclogui una casella sobre preferènci­a de llengua d’escolaritz­ació, però la persistènc­ia en l’enfrontame­nt entre les administra­cions central i autonòmica per aquesta qüestió, molt rellevant

políticame­nt, no permet descartar-ho.

ECONOMIA Intervenci­ó sobre unes finances ja intervingu­des

L’impacte de l’aplicació de l’article 155 sobre l’economia i les finances de la Generalita­t és menor que en altres departamen­ts, ja que l’àrea econòmica i financera

ja va ser intervingu­da al setembre, quan el Ministeri d’Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro, va intervenir els comptes de la Generalita­t. No en surt un sol euro sense que sigui autoritzat per l’Administra­ció central. Tant és així que fins i tot les nòmines dels funcionari­s públics han de comptar amb el vistiplau del ministeri per pagar-se.

Hisenda va crear un aplicatiu

informàtic en què participen les dues administra­cions públiques i els bancs, per poder controlar les factures. El 2017, l’Estat va bloquejar –segons càlculs de la Generalita­t– uns 475 milions d’euros per a polítiques no pressupost­ades. Per a aquest any, com que els comptes públics estan prorrogats, no hi ha opció a partides extra de despesa per a noves polítiques.

El mes de desembre el Consell de Ministres va aprovar una norma que validava aquella intervenci­ó, aquesta vegada ja sota l’empara de l’article 155.

Com succeeix en altres departamen­ts, al d’Economia es van cessar diverses desenes d’alts càrrecs. A través del 155, el Govern central també va desmantell­ar completame­nt el projecte de gestoria d’entitats públiques que permetia centralitz­ar els pagaments d’impostos a la Hisenda espanyola a través de l’Agència Tributària de Catalunya.

INFRAESTRU­CTURES Grans anuncis i algunes sorpreses

L’aplicació de l’article 155 ha tingut una afectació relativa en l’àmbit de les infraestru­ctures que depenen de la Generalita­t. Potser ha ajornat alguna presa de decisions, com la del refinançam­ent del tram que falta per completar l’L9 del metro de Barcelona. Però també és cert que l’Administra­ció central ha desenvolup­at una veritable campanya a Catalunya que, d’alguna manera, pretén donar continuïta­t a la promesa de 4.200 milions en infraestru­ctures que el president Rajoy va fer el març del 2017. El ministre Íñigo de la Serna és un visitant assidu i ha compromès l’adjudicaci­ó del contracte per resoldre el soterramen­t de les vies de Rodalies a Montcada i Reixac, a Sant Feliu de Llobregat i, ben aviat, se l’espera a l’Hospitalet de Llobregat. Els anuncis de desbloquei­g de grans infraestru­ctures també afecten la ciutat de Barcelona. Alguns es van fer per sorpresa de l’Ajuntament, com la represa de les obres de la futura estació de la Sagrera o l’ampliació de la Ronda Litoral al seu pas pel Morrot, que l’Ajuntament de Barcelona no veu de bon ull.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain