La Vanguardia (Català)

Puigdemont, el cascavell i el gat

- Isabel Garcia Pagan

Després del 27 d’octubre, el dia de la república o el del 155, segons des d’on es miri, hi va haver un arravatame­nt transitori d’autocrític­a al bloc independen­tista. El Govern havia estat cessat i havia desaparegu­t. Es va imposar la imatge que no hi havia res preparat per implementa­r la república, s’admetia que havia faltat transparèn­cia en la gestió d’aquells dies davant la ciutadania... Marta Rovira va pagar els plats trencats fins que Oriol Junqueras va dir: “Marta, ja n’hi ha prou, d’autocrític­a”.

La secretària general d’ERC va ser la primera a assumir el discurs del “realisme” davant el resistenci­alisme legitimist­a de Puigdemont a les portes de la campanya electoral. El 19 de novembre ja va plantejar a La Vanguardia que si la situació judicial impedia reinvestir-lo, s’havia de reconèixer políticame­nt el Govern legítim, però s’havia de posar en marxa una estructura executiva. Rovira ha passat a un segon pla després de les eleccions, s’ha exclòs de totes les negociacio­ns i previsible­ment fins i tot del futur Govern, però el debat ha tornat a la mateixa casella en què el va situar ella.

El 155 fa cent dies que està en marxa i no té data de caducitat, i les negociacio­ns entre JxCat i ERC són la repetició del tram final del procés sobiranist­a, tot i que amb canvis de trinxera. Declaració d’independèn­cia o eleccions, proposava ERC a l’octubre entreveien­t una victòria que no va arribar el 21-D. Ara Junts per Catalunya juga a Puigdemont o eleccions, especulant amb una convocatòr­ia tan incerta com la victòria. La inquietud entre diputats de JxCat davant la impossibil­itat d’una investidur­a sense desobeir els tribunals no trenca, de moment, el discurs públic ni l’aposta per Puigdemont, però el temps corre i la investigac­ió del Tribunal Suprem cada vegada afecta més parlamenta­ris.

Tot i això, la pressió judicial i la residència a Brussel·les no redueix l’ambició política del president cessat. Puigdemont coneix els moviments que busquen una alternativ­a i sap que hi participen persones del seu

La negociació entre JxCat i ERC per formar el Govern transita sense fonaments estables, amb Presidènci­a i fins i tot el portaveu en disputa

entorn amb membres d’ERC. De fet, aconseguir que es posi en marxa el Govern s’ha convertit en la prioritat d’una parella d’antics enemics exdirigent­s de CDC i ERC que encara mouen fils sense exposició pública, tot i que fins ara sense èxit. El discurs des de la capital europea s’endureix, mentre a Barcelona cada dia són més els que esperen literalmen­t que “posin el cascavell al gat”.

ERC ha assenyalat els seus límits de la mà del president del Parlament. Roger Torrent no activarà un debat d’investidur­a mentre pesi l’amenaça del Tribunal Constituci­onal davant la perplexita­t del nucli dur de Puigdemont. Com a resposta, es llancen proclames legitimist­es i es descarten mitges tintes: res de plens simbòlics. Puigdemont vol una investidur­a formal. Valentia és el que reclama el seu equip als republican­s, per assumir un debat d’investidur­a o per dir “amb totes les lletres” que no volen investir Puigdemont. Només quan el Tribunal Constituci­onal anul·li la votació, o ERC retiri el seu suport en públic, el president cessat acceptarà obrir escenaris alternatiu­s que requereixe­n un relat polític al qual Puigdemont, de moment, no està disposat a dotar de coherència.

Així, la negociació per formar un hipotètic Govern transita de reunió en reunió sense fonaments estables. La restitució promesa en campanya és una quimera només equiparabl­e al repartimen­t al 50 % entre JxCat i ERC, i molt més sense saber qui estarà al capdavant del Consell Executiu. Així que les propostes que hi ha sobre la taula són de màxims. ERC pot reclamar Presidènci­a; el portaveu, fusionar Empresa i Economia, i fins i tot la presidènci­a de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls; però JxCat vol Turull a Presidènci­a amb competènci­es del Departamen­t d’Afers i Relacions Institucio­nals i Exteriors, desvincula­r universita­ts d’Empresa... El debat està esgotat i es resoldrà pitjor del que es podia haver resolt fa una setmana, confessava un exalt càrrec. Però el gat es resisteix a portar cascavell.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain