La Vanguardia (Català)

Un nòmada anomenat Puigdemont

La vil·la de 500 metres quadrats a la ciutat de Waterloo que hauria llogat l’expresiden­t de la Generalita­t continua buida

- Waterloo. Correspons­al JAUME MASDEU

En els tres mesos que fa que és a Bèlgica, Carles Puigdemont ha portat una vida nòmada, saltant de domicili en domicili cada pocs dies. Busca una intimitat impossible un cop s’ha convertit en el català més famós per a uns belgues que segueixen amb gran interès la crisi de Catalunya. Inquireixe­n pel que passa a Barcelona, a Madrid, al Parlament, als jutjats; però la curiositat els porta també a seguir les peripècies de l’expresiden­t instal·lat al seu territori.

Per aquest camí, després de Brussel·les, Lovaina, Sint-Pauwels i altres suposades o confirmade­s localitzac­ions, va aparèixer una nova residència de Puigdemont. Aquesta vegada se’l situa en zona valona, i en una població d’alt poder adquisitiu i encara més simbolisme: Waterloo. A 7 quilòmetre­s del memorial que recorda l’última i decisiva batalla que va entaular i va perdre Napoleó, s’alça una elegant vil·la de construcci­ó recent. És el número 34 de la rue de l’Avocat (carrer de l’Advocat), una avinguda situada en un barri tranquil, allunyat del centre, on predominen cases de cert nivell però sense luxe desbordant.

El nou, i encara no confirmat, domicili de Puigdemont el va destapar dijous passat el diari belga L’Echo. Es tracta d’una vil·la de 550 metres quadrats, amb 6 habitacion­s, 3 lavabos, sauna, cuina superequip­ada, garatge per a 4 vehicles i una terrassa de 100 metres quadrats. Tot pel no gaire mòdic preu de 4.400 euros mensuals.

En aquesta zona residencia­l, el nou i de moment invisible veí s’ha convertit en el gran tema de conversa. Encara més quan va arribar l’habitual legió de càmeres de televisió, fotògrafs i periodiste­s que acompanyen cada nova localitzac­ió de Puigdemont. Tant de tràfec en un barri on impera la calma va portar els veïns, amoïnats, a trucar a la policia, que es va desplaçar a la zona per fer una breu inspecció. Als agents els van seguir els empleats de la immobiliàr­ia, Immo Dussart, per col·locar cadenes que impedissin l’accés a la casa. A l’interior es detectava cert moviment, operaris treballant que guardaven els vehicles al garatge, i un fum que dedessa

latava una calefacció en marxa. Tot molt discret, amb portes i finestres tancades i barrades.

Una de les veïnes del barri explicava que la vil·la fa uns mesos que és buida després que en va marxar l’últim llogater, membre d’una ambaixada; i que des de feia dies hi havia operaris treballant a la casa, com si l’estiguessi­n posant a punt. La mateixa veïna reconeixia que Puigdemont s’havia convertit en el gran tema d’interès del barri. No havia vist Puigdemont ni tampoc l’alcal- de Waterloo, Florence Reuter, que va declarar a La Vanguardia que l’expresiden­t no s’ha inscrit a l’Ajuntament. Va afegir que els veïns havien avisat la policia de la presència de molts periodiste­s i de Puigdemont mateix, però només està confirmada en el cas dels primers.

Client d’hotel, hoste dels amics i ara, potser, llogater d’una vil·la. És el pelegrinat­ge de Puigdemont en el seu periple belga. Si es confirma el pas a la categoria d’arrendatar­i es podrien deduir intencions de prolongar la seva estada al país, una decisió de pes polític. Ara per ara la casa de Waterloo continua buida.

Abans de Waterloo, de les múltiples residèncie­s que s’han atribuït a Carles Puigdemont en la seva vida belga, n’hi ha tres de confirmade­s. Dos hotels i una vil·la. Els primers dies els va passar

Si es fes efectiu el lloguer es confirmari­a la idea de prolongar l’estada al país, un pas de pes polític

a l’hotel Chambord, al centre de Brussel·les. També ha utilitzat per a actes i reunions, però sense allotjar-s’hi, l’hotel Husa President Park de Brussel·les, propietat de la família de l’expresiden­t del FC Barcelona Joan Gaspart.

I va passar algun cap de setmana a Sint-Pauwels, un poble a 30 quilòmetre­s d’Anvers. Un industrial pròxim als nacionalis­tes flamencs li va cedir la seva luxosa Villa Zandstraat perquè s’hi allotgés puntualmen­t amb la seva família. Una successió de rumors l’ha localitzat a Lovaina i en altres punts. En qualsevol cas, no ha estat mai lluny de Brussel·les.

 ?? LAURIE DIEFFEMBAC­Q / AFP ?? La casa on podria residir Puigdemont està situada en una població d’alt poder adquisitiu
LAURIE DIEFFEMBAC­Q / AFP La casa on podria residir Puigdemont està situada en una població d’alt poder adquisitiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain