La Vanguardia (Català)

Escalada nuclear dels EUA i Rússia

-

ELS Estats Units i Rússia s’han culpat mútuament en les últimes hores d’haver iniciat una escalada armamentis­ta. El Pentàgon va fer pública divendres l’estratègia per dotar-se de noves armes nuclears de baixa potència com a resposta al rearmament que ha començat Rússia. Moscou nega haver violat el tractat d’eliminació de míssils nuclears de mitjà i curt abast, com se l’acusa, i denuncia que Washington justifica amb aquesta falsedat la seva nova aposta per mantenir en solitari l’hegemonia nuclear. I adverteix, per tant, que reaccionar­à amb les “mesures necessàrie­s” per consolidar la seva seguretat davant els Estats Units.

El Ministeri d’Afers Exteriors de Rússia lamenta el caràcter bel·ligerant i antirus que té el document del Pentàgon sobre la seva nova “postura nuclear”. El cert és que s’hi esmenten les amenaces per als Estats Units que poden suposar la Xina, Corea del Nord o l’Iran, però, sobretot, el document insisteix en la necessitat de contrarest­ar l’expansió que registren les capacitats nuclears de Rússia, en el marc de la seva determinac­ió de tornar a convertir-se en una superpotèn­cia.

Segons Washington, Rússia està en ple procés de modernitza­r un arsenal de 2.000 armes nuclears tàctiques que amenacen els països europeus i que trencaria l’actual equilibri que existeix amb l’armament dels Estats Units i l’OTAN. Per això defensa que cal contrarest­ar aquesta amenaça.

La nova escalada armamentis­ta nuclear entre els Estats Units i Rússia, amb Europa enmig com a possible escenari de les tensions militars, resulta summament preocupant. Segons el parer dels experts, el nou tipus d’armes nuclears de baixa potència que desenvolup­en tant els Estats Units com Rússia, i que no s’inclouen als actuals tractats de desarmamen­t nuclear, eleva greument el risc de conflicte. Els dos països asseguren que no pretenen colpejar primer, però això és molt poc tranquil·litzador.

La diplomàcia russa afirma ser conscient del perill que la nova situació pot suposar i diu estar disposada a cooperar amb els Estats Units a favor d’una relació estable sobre la base del mantenimen­t de l’equilibri estratègic. Els Estats Units, per la seva banda, han fet saber que podrien abandonar el seu nou programa armamentís­tic si Rússia accepta tornar a un sistema de mesures verificabl­es de control d’armes nuclears. Des de la comunitat internacio­nal cal exigir a Donald Trump i Vladímir Putin que facin el màxim esforç per posar fi a aquesta escalada militar que només pot portar algun dia a la catàstrofe.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain