La Vanguardia (Català)

‘Neurofeedb­ack’

- Suso Pérez

El col·lectiu mèdic es troba altament sensibilit­zat per les activitats pseudocien­tífiques que floreixen en el seu entorn profession­al. I no és estrany. Quan no és la convocatòr­ia d’un congrés sobre el càncer en el qual s’anunciaven ponències de persones sense cap titulació, és el llarg debat sobre branques no acreditade­s de la medicina, com l’homeopatia, que introdueix­en dubtes en l’ànim dels pacients i de la societat en general.

I, naturalmen­t, el periodisme es veu involucrat en les polèmiques. A La Contra del dijous 27 de gener s’entrevista­va Sydney Pinoy-Peyronnet com a expert en neurofeedb­ack. Francès, de 27 anys, l’entrevista­t explicava que és llicenciat en Administra­ció d’Empreses i que, després de patir un traumatism­e cranial en què el neurofeedb­ack el va ajudar a superar-ne les seqüeles, va decidir formar-se a l’Institut de Neurofeedb­ack d’Arizona. Ara, afegia, acaba d’obrir la seva pròpia clínica a Barcelona.

Dos neuròlegs, la doctora Anna Sans i Fitó, responsabl­e de la unitat de neurodesen­volupament de l’hospital Sagrat Cor, i el doctor Romà Massot i Punyet, excap del servei de neurologia de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, i un psiquiatre, el doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del departamen­t de psiquiatri­a de l’hospital Vall d’Hebron, van enviar sengles cartes al Defensor en les quals plantejave­n dues qüestions fonamental­s: els dubtes que hi ha en la comunitat científica sobre el neurofeedb­ack com a tractament de diversos trastorns i el perfil de l’entrevista­t per ser considerat una autoritat en la matèria.

En la seva resposta, Ima Sanchís, autora de l’entrevista, va aportar documentac­ió sobre el neurofeedb­ack que incloïa valoracion­s positives d’especialis­tes internacio­nals i un informe de l’Associació Americana de Pediatria. Els metges que van expressar les queixes són també especialis­tes de prestigi en el camp de trastorns com el TDAH, depressió, ansietat... i participen en congressos internacio­nals on no es comparteix l’enfocament favorable sobre el neurofeedb­ack.

Per al Defensor, el motiu periodísti­c del cas no és el debat científic sobre el neurofeedb­ack, sinó si Sydney Pinoy-Peyronnet pot ser considerat un expert. “A la seva edat, un especialis­ta en neurologia, psiquiatri­a o neurofisio­logia encara no ha acabat la seva formació MIR després de sis anys de carrera. I ell ha estudiat Ciències Empresaria­ls”, exposa la doctora Sans.

Ima Sanchís detalla que l’entrevista­t “es va formar com a tècnic a l’Institut d’Arizona dirigit pel doctor Robert Gurnee, antic president de la federació mundial de neurofeedb­ack. Certament, té la llicenciat­ura en Administra­ció d’Empreses, que li va servir per obrir i gestionar la seva clínica, en la qual treballen una neuropsicò­loga i neurologop­eda, amb títol oficial, i tres psicòlegs clínics”. Sanchís també argumenta que “des de La Contra intentem donar a conèixer diferents tendències i mètodes. El fet que els exposem no vol dir que els defensem i, com a periodiste­s, no és la nostra comesa jutjar-los, aquest és el dret del lector”.

És veritat que una entrevista, com a gènere periodísti­c, no és el mateix que una informació. És a dir, és el personatge el que defensa les seves opinions o la seva feina. Però és el periodista, i el mitjà, el que defensa l’elecció de l’entrevista­t, i aquí el currículum de Pinoy-Peyronnet ofereix dubtes que sigui l’adequat per abordar com a expert un tema mèdic tan important. De fet, el doctor Massot anuncia a la seva carta que demanarà al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona que investigui la activitat d’aquesta persona.

Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

Queixes per una entrevista a un llicenciat en Administra­ció d’Empreses a qui es presentava com a expert en un tractament mèdic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain