La Vanguardia (Català)

L’agenda oblidada

- Glòria Serra

Al’Afganistan, la collita d’opi s’ha doblat l’últim any i les nostres ciutats, i les de tot el món, s’inunden amb tones d’heroïna a baix preu. L’heroïna torna, i una nova generació que no la recorda hi està caient, mentre les màfies que la venen estan trencant la convivènci­a de les ciutats. A Ciutat Vella a Barcelona, a Vallecas i Lavapiés a Madrid. Per tot arreu, els traficants rebenten portes i converteix­en habitatges buits en narcopisos. Molt habitualme­nt els pisos són de bancs, que se’ls han quedat massivamen­t arran la crisi econòmica. No en fan res, no tenen cap interès empresaria­l a combatre l’ocupació. I la llei, de nou, no està preparada per ajudar policies i jutges. L’últim canvi que s’hi va fer, per protegir famílies i nens dels desnonamen­ts per impagament, ara ajuda els traficants a mantenir una profitosa ocupació que omple

Els ciutadans tenim pressa, de debò, perquè ens resolguin els nostres problemes

els barris de pinxos violents i de ionquis angoixats.

L’alcaldessa d’Ulldecona denuncia que una empresa s’està emportant les oliveres, almenys nou de mil·lenàries, de la finca que té al municipi. Aquests arbres tenen molta demanda a tot el món, i es compren per plantar-los en jardins particular­s o instal·lacions empresaria­ls com a signe de distinció i riquesa. Molts països ja tenen legislada la seva protecció, en considerar-los part del patrimoni, exactament igual com una església romànica o un quadre de Goya. No és el cas d’Espanya. Només la Generalita­t valenciana ho té legislat i l’alcaldessa demana a la Generalita­t de Catalunya una llei similar o, encara millor, una de global al Congrés dels Diputats per evitar l’empobrimen­t del territori. Increïblem­ent, ni a Andalusia, Extremadur­a, Múrcia o Aragó, com a Catalunya, hi ha cap llei autonòmica que protegeixi les oliveres monumental­s.

Fa poc més de tres mesos, els set científics espanyols de més rellevànci­a internacio­nal van fer una crida conjunta. Entre ells hi havia l’eminència en cardiologi­a Valentí Fuster i el seus homòlegs en la investigac­ió de la sida, Bonaventur­a Clotet, i el càncer, Josep Baselga. Era una petició simple: que tots els reconeixem­ents i premis que els donen a Espanya, es tradueixin en inversió i suport per a la recerca. Menys guardons i més diners, han dit les millors eminències del país, les persones que tenen a les seves mans trobar la cura per evitar milers de morts. Van explicar que els diners destinats a la recerca s’han retallat un 30% en l’última dècada. La doctora Maite Mendióroz, un referent en alzheimer, va recordar que el cost de fer un quilòmetre d’AVE, 15 milions d’euros, és el que valdria pagar el sou a uns 300 investigad­ors. La seva conclusió: “Cal invertir en persones”.

Aquesta columna només dona per explicar tres exemples de fets d’extrema urgència, molt diferents entre si, però importants per a la nostra vida i el nostre futur, que no estan presents en primera línia a l’agenda política. I em refereixo a l’agenda dels que tenen la possibilit­at real d’atacar aquests problemes. No hem votat per assistir a una baralla de gats i gossos, ni per aplaudir el que doni el cop més contundent o enginyós. Els ciutadans tenim pressa, de debò, perquè ens resolguin aquests i més problemes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain