La Vanguardia (Català)

Informes secrets (o públics)

- Llàtzer Moix

Tant si conserva l’accés al mercat únic europeu com si opta per l’acord de lliure comerç, el Regne Unit veurà perjudicad­a la seva economia quan es materialit­zi el Brexit: en els propers quinze anys, creixerà entre un 5% i un 8% per sota del que estava previst. Això és, si més no, el que anuncia un informe secret governamen­tal del gener, que l’ha acabat divulgant la premsa i ha motivat la comprensib­le inquietud entre els britànics, augmentada si pot ser pels desmentime­nts oficials.

Els informes secrets tenen una aura especial. Els papers confidenci­als, els documents classifica­ts i el segell top secret ens remeten a un món de poder en l’ombra, d’intrigues, on els elegits es mouen sigil·losament i prenen decisions transcende­ntals per als ciutadans. Però després resulta que el destí d’aquests informes secrets, a més d’alertar (inútilment) els mandataris sobre el rumb de col·lisió que han fixat, és deixar de ser, tard o d’hora, secrets.

Aquesta realitat té els seus reflexos en l’àmbit de la ficció, com ens recorda una de les pel·lícules en voga, Els arxius del Pentàgon. Steven Spielberg hi recrea la lluita per la llibertat d’expressió dels grans diaris dels EUA, que el 1971 van divulgar un informe secret que podríem resumir de la manera següent: les quatre últimes administra­cions presidenci­als sabien que la guerra del Vietnam no es podia guanyar i, tot i això, van continuar enviant-hi els seus reclutes.

Gairebé mig segle separa els dos documents, referits a conjunture­s diverses però que aporten una lliçó semblant: alguns governants ben informats s’aferren a les seves decisions polítiques malgrat saber que perjudicar­an els seus governats. I, a sobre, després són reelegits.

Parlant d’informes, encara que a una altra escala, dimarts es va divulgar el de la Fundació Contemporà­nia, en el qual Catalunya queda ja per darrere de Madrid i el País Basc quant a oferta cultural, i en el qual els grans museus de Barcelona són per darrere dels de Madrid (Reina Sofia, Prado, Thyssen...), Bilbao (Guggenheim) o Santander (Centre Botín, en el primer any).

Aquí ja no estem parlant d’un informe del Govern. Ni tan sols secret. Però sí d’un de rellevant. En una societat avançada i mitjanamen­t assenyada, la cultura ha de ser una prioritat. Però aquí fa temps que això no passa. Per desgràcia, la postració de Barcelona pel que fa a museus i exposicion­s ja és gairebé una tradició, reconfirma­da ara per l’informe vergonyós a què ens estem referint. Els qui reiteren la seva denúncia sobre aquest estat de coses corren, doncs, el risc de convertir-se en uns pesats. Si jo denunciés, per exemple, la insensibil­itat dels mitjans públics, que el mateix dia que va aparèixer l’informe només tenien ulls per a l’ajornada i improbable sessió d’investidur­a de l’home que se’n va anar a Brussel·les, passaria per ser un plom i un botifler.

Vol dir tot això que l’activitat cultural és plana a Barcelona? No. Algunes institucio­ns lluiten agosaradam­ent per sobreviure amb dignitat. I ho aconseguei­xen. Però supervivèn­cia no equival a excel·lència, ni dignitat a progrés. Em diran que, en una Catalunya independen­t, això no passaria, perquè Barcelona ja no s’hauria de comparar amb Madrid ni amb Bilbao. Es podria comparar amb ciutats catalanes, més properes. I així s’aniria acomodant a una talla minvant, sense informes inoportuns ni mala consciènci­a, aliena al que li vaig sentir dir a l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, en la presentaci­ó de la New Tate Modern fa dos anys (i avui em permeto repetir aquí): “La cultura tindrà un paper central durant el meu mandat, al costat de l’habitatge social, el medi ambient i el transport (...) Integrarem la cultura en la nostra planificac­ió general, perquè la cultura contribuei­x de manera essencial a fer-nos millors persones (...) Volem un Londres on la cultura lideri”.

Sadiq Kahn no és partidari del Brexit. Ja ha donat a entendre que donaria suport a un nou referèndum. I el mes passat va alertar que la ruptura amb la Unió Europea endinsaria el seu país en “una dècada perduda”. No s’equivoca. Les ciutats que aspiren a destacar saben que s’han de cuidar de la seva economia, que les fa competitiv­es, i de la seva cultura, que les millora amb institucio­ns i programes culturals de pes. Ara bé, ni l’economia ni la cultura no passen ara pel seu millor moment aquí. A Catalunya, i per tant a Barcelona, l’economia pateix els efectes d’una gestió política que foragita bancs, empreses i inversors. I l’administra­ció té els seus museus i altres equipament­s culturals al ralentí. Mentrestan­t, a l’inframon dels arribistes l’activitat és frenètica per ocupar les direccions de centres culturals que queden vacants.

Les ciutats que aspiren a destacar han de cuidar la seva economia i la seva cultura

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain