La Vanguardia (Català)

Tertulians robots, robots tertulians

- Josep Lluís Micó J.LL. MICÓ, catedràtic de Periodisme de la URL

Una de les propietats que defineixen les persones és la capacitat d’argumentar, és a dir, d’expressar raonaments adreçats als nostres congèneres. A partir d’aquesta caracterís­tica intel·lectual, s’ha configurat la societat civilitzad­a. La discussió constructi­va, el debat ciutadà, la seqüència conceptual de la ciència i fins i tot les creences religioses s’assenten sobre aquesta àmplia base.

Tot i això, els avenços en intel·ligència artificial i aprenentat­ge automàtic (machine learning) estan portant el pensament crític fins a les màquines. Acabaran competint els éssers humans i la tecnologia en aquest terreny? Gegants tecnològic­s com Google, Facebook o Amazon i mitjans de comunicaci­ó com Fox News, The New York Times o la cadena audiovisua­l pública del Regne Unit (BBC) es valen d’aquesta innovació per oferir un millor servei als seus usuaris.

Com que coneixen els seus interessos, els resultats de les cerques, les propostes socials, les ofertes comercials o la selecció informativ­a es fan a mida. Se suposa que l’internauta rep el que li atreu i el que li agrada, però es perd el contrast amb opinions diverses, una diferència que, ben canalitzad­a, és pràcticame­nt sempre enriquidor­a. D’aquesta manera, cadascú es tanca en espais on només ressona l’eco de les idees afins.

Així, guanya la unilateral­itat i en surt derrotat l’equilibri entre punts de vista. Els investigad­ors del Centre de Tecnologia d’Arguments de la Universita­t de Dundee, a Escòcia, estan esmicolant les teories de la filosofia, la psicologia i la lingüístic­a per entendre, en primer lloc, per què de vegades estem d’acord i per què, en altres ocasions, discrepem, i, a continuaci­ó, per construir eines d’intel·ligència artificial que reconeguin, modelin i orientin els nostres arguments.

El sistema ja s’està aplicant a un col·loqui de la Radio 4 anglesa, en el qual, després d’analitzar milers de connexions entre continguts, un programa informàtic elabora mapes i infografie­s que, a través d’algoritmes, permeten determinar quins són els assumptes centrals i quins són els secundaris, quines estratègie­s funcionen millor i quines respostes no condueixen enlloc. Els tertulians britànics solen fer cas d’aquelles recomanaci­ons; els nostres, probableme­nt, acabarien escridassa­nt els robots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain