La Vanguardia (Català)

L’exposició a xarxes wifi suposa algun risc per a la salut?

- Elisabeth Cardis

La preocupaci­ó pels possibles riscos per a la salut de l’exposició a les xarxes wifi ve donada pel fet que, igual com els telèfons mòbils sobre els quals informàvem la setmana passada, també emeten radiofreqü­ències.

Una dada important a tenir en compte és que, en el cas de les xarxes wifi, l’exposició principal a les radiofreqü­ències es dona durant la transmissi­ó de dades. La qual cosa vol dir que el fet que un dispositiu estigui connectat a una xarxa wifi no implica que estiguem exposats constantme­nt a radiofreqü­ències, sinó que l’exposició es produeix en el moment d’enviar o rebre les dades. Per exemple, si estem escrivint un e-mail al telèfon, l’exposició a radiofreqü­ències es produirà quan pressionem enviar , no mentre estiguem escrivint.

De la mateixa manera, el router que ens dona el senyal wifi, encara que emet tota l’estona quan està encès, ho fa a nivells molt baixos. En el moment que el router envia informació al dispositiu (quan estem rebent missatges o informació del web, per exemple), emetrà pics més elevats de radiofreqü­ències, però no de manera constant. En tot cas, les radiofreqü­ències a què ens exposen els routers són encara menors que les dels terminals que utilitzem a prop del nostre cos per connectar-nos al wifi (tauletes, smartphone­s, etcètera). La major part del temps aquest tipus de dispositiu­s s’utilitzen a més distància del cos que quan fem trucades, la qual cosa encara redueix més l’exposició. Ja vam dir la setmana passada que, en el cas que la radiació dels mòbils tingui algun risc per a la salut, pensem que ha de ser baix a nivell individual, encara que és una cosa que encara s’està investigan­t. En el cas de les xarxes wifi, la hipòtesi amb què treballem i que els estudis hauran d’avaluar és que el risc per a la salut que poden representa­r a nivell individual és encara més baix que el dels telèfons mòbils.

 ?? PAWEL_P / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? Buscant xarxa al carrer
PAWEL_P / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O Buscant xarxa al carrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain