La Vanguardia (Català)

Llums, iPhone, acció!

L’oscaritzat Steven Soderbergh dirigeix ‘Unsane’, una pel·lícula comercial filmada amb un telèfon mòbil

- FRANCESC BRACERO

Amb talent es poden superar moltes barreres, però l’última de Steven Soderbergh, guanyador d’un Oscar per Traffic i autor de pel·lícules com Erin Brockovich, Ocean’s eleven y Sexe, mentides i cintes de vídeo ,va molt més enllà.

El director i productor nordameric­à acaba d’anunciar al Festival de Sundance la seva última pel·lícula, Unsane, un thriller protagonit­zat per Claire Foy (Elisabet II a la sèrie The Crown) que s’estrenarà a la Berlinale aquest mes, abans d’arribar als cinemes al març. I s’ha rodat completame­nt amb un iPhone. Sí. Tal com sona.

Pot semblar una bogeria o un experiment, però Soderbergh assegura estar convençut que això és el futur. En unes declaracio­ns a IndieWire, Soderbergh ha justificat la utilitzaci­ó d’un mòbil per fer una producció profession­al: “Crec que això és el futur. Qualsevol que vagi a veure aquesta pel·lícula i que no tingui ni idea del rerefons de la producció no tindrà ni idea que va ser rodada amb un telèfon. Això no és arrogància”.

Segur? Es veurà Unsane a la pantalla gran, o a les noves pantalles grans dels televisors més avançats com altres pel·lícules realitzade­s amb càmeres molt més cares? “Ni pensar-ho –respon Soderbergh–, això és una captura en 4K. Ho he vist en una pantalla de 12 metres d’alçària i es veu com si fos vellut. Això és un canvi de paradigma per mi”.

Soderbergh creu que “hi ha un obstacle filosòfic que molta gent té sobre la mida del dispositiu de captura”. “Jo no tinc aquest problema –afegeix–. Ho considero potencialm­ent una de les experiènci­es més alliberado­res que he tingut com a cineasta i continuo tenint. Els beneficis que vaig sentir en cada moment van ser tan significat­ius que aquest és, per mi, un nou capítol”.

El 4K és el més avançat estàndard actual en definició. Equival a quatre vegades la resolució d’un televisor en alta definició (HD). La denominaci­ó de la resolució per al cinema és 4K, mentre que el seu equivalent en televisors és l’UHD, encara que les marques utilitzen 4K per evitar confusions. Els principals fabricants ja es preparen per al següent salt amb alguns prototips en 8K (el doble de resolució que el 4K), que arribarà d’aquí a uns quants anys.

Per filmar una pel·lícula amb un mòbil no n’hi ha prou amb sostenir-ho amb la mà. Fa falta comptar amb més elements. Un d’ells és l’ús de trípodes i estabilitz­adors mecànics com l’Osmo Mobile de 2 DJI, per al voltant de 150 euros, que permet zooms i moviments de càmera molt suaus. També és aconsellab­le utilitzar aplicacion­s per ajustar els paràmetres fotogràfic­s. Entre les apps, hi ha de tot. FiLMiC Pro, per exemple, costa 16,99 euros. No és un gran dispendi. Les càmeres profession­als continuara­n existint, però Soderbergh obre un nou camí per als pressupost­os ajustats.

El director assegura que, gràcies al format 4K, la producció es veu molt bé a la pantalla gran

 ?? EXTENSION 765 ?? Un fotograma d’Unsane, amb la protagonis­ta, Claire Foy
EXTENSION 765 Un fotograma d’Unsane, amb la protagonis­ta, Claire Foy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain