La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho ensumin amb una voluntat valorativa. Bel de la cabra homologat per l’Institut d’Estudis Catalans. 2 Ensumaves. Ordeixi plans sense tenir-ne ni idea, de teixits.

3 Macarena que un ciutadà de la Renània troba lletja. Afegeix una alfa. Fumis sense deixar rastre.

4 Mosquits que els britànics considerar­ien molt ràpids. Al bell mig de la lluna. Bescoll. 5 Principi administra­tiu. Suborni a còpia de pa amb tomàquet. Poden ser artificial­s o d’encenalls. Preposició d’origen.

6 Conjunt d’americana, pantalons i armilla. Medalla de cera amb un anyell beneïda pel Papa. En un cert sentit, cosí de l’ovella. 7 Tornaria a pronunciar-ho. Bo, saludable. Iridi. 8 Temps mort en el joc del bàsquet. Vegetal assassí. Devot. 9 Dimiteix l’alcalde de Lepe. Ens equivoquem després de vagarejar molt. Al final, eren elevats en el sentit de potència. 10 Anyellar. Peus compostos de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. Est.

11 Protectors de paradeta. Zoo sense entrada. Institut de cuiners naturòpate­s.

12 Comença a il·luminar. Els romans feien servir aquests aliatges de metalls a base de coure i de zinc per encunyar les monedes de més valor entre les divisionàr­ies. Campió.

13 Llits de riu transitats per les falleres. Tipus de ceràmica envernissa­da i esmaltada que es ven sense fiança.

14 Un dels dos grans grups en què es partiren els francs. Espeterneg­a.

VERTICALS 1 Timó d’arada. Sectors que fan teixit, i no només industrial.

2 Allà on es pagava l’impost que gravava l’entrada de mercaderie­s a les ciutats i viles on hi havia mercat. Plat valencià per antonomàsi­a. 3 Relatiu a les muses. Ho arrangin. Ara fem l’article. 4 Aquesta s’emprenya amb una gran facilitat. Veneri un peixet de la Disney. 5 Raresa d’ateu. Sense número. Repetires. 6 Pilota fiscal. Causar desperfect­es. La flor que la Milady de Dumas duia tatuada. 7 No tingué en compte. Perill propi del marisc. Fòsfor. 8 En un cert sentit, predecesso­rs caldeus del brau. Nimfa grecollati­na. Així comencen totes les afèresis. 9 Est. Comença a enfurismar-se. Oferir en sacrifici. 10 Estigué sense vocalitzar. En major o menor mesura la trobareu al firmament. Li posin un morrió. 11 Cami que arrenca d’un altre de principal. S’acosta, de manera fortuïta, a l’Advent. Sala de la qual en desallotge­n cinquanta. 12 Dia sense albada. Ho faci servir. Estació de servei al bell mig del desert. Rere P governa a Euskadi gairebé sempre.

13 Al final, no era pas amic sinó enemic. Clissat. Captura. 14 Arrendatar­i del dret de cisa. Assenyat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain