La Vanguardia (Català)

Les raons de la fam

- J.J. OMELLA, cardenal bisbe de Barcelona

Bon dia a tots. Diumenge vinent, 11 de febrer, se celebra la jornada principal contra la fam al món, una iniciativa que promou l’organitzac­ió Mans Unides, l’oenagé de l’Església catòlica per a l’ajuda, promoció i desenvolup­ament del tercer món. Aquest dia es farà una col·lecta en totes l’esglésies per finançar els projectes de desenvolup­ament que promou aquesta entitat dels països més pobres.

Totes les accions desenvolup­ades per Mans Unides tenen en compte sempre les possibilit­ats de les persones i de les cultures locals per assumir els projectes.

Durant alguns anys he estat el bisbe responsabl­e de Mans Unides a Espanya i sempre he admirat la seva pedagogia del desenvolup­ament feta amb realisme i amb molt respecte a cada situació local. L’organitzac­ió Mans Unides no només treballa per resoldre el problema de la fam allà on pot arribar amb els seus projectes, sinó que també s’ocupa d’analitzar les causes del problema i de crear condicions socials que, amb el temps, puguin ajudar a superar aquest problema a milions de persones que en pateixen.

Amb la campanya que duu a terme aquest any es completa el trienni que aquesta institució de l’Església ha dedicat a la lluita contra la fam i ho fa amb el lema “Compartir el que importa”. Es tracta de recuperar l’impuls fundaciona­l d’aquesta institució, aprofundir en la reflexió sobre l’escàndol de la fam, sobre les seves causes i les seves possibles solucions.

Fruit d’aquesta reflexió, s’han identifica­t tres causes de la falta d’aliments que val la pena tenir molt presents i a les quals em vull referir: 1) La considerac­ió dels aliments com a mercaderia, que implica valorar merament la seva funció econòmica i la seva qualitat per produir beneficis, deixant en segon pla la seva funció principal de garantir el dret humà a l’alimentaci­ó i la vida de les persones; 2) assistim a l’extensió d’un model productiu desenvolup­at a gran escala que compromet la sostenibil­itat econòmica, social i mediambien­tal, i 3) tenim el problema del malbaratam­ent d’aliments, resultat d’aquest mateix sistema de producció i distribuci­ó provocat per uns estils de vida i uns hàbits de consum realment insostenib­les i individual­istes.

Lamentable­ment, aquest malbaratam­ent d’aliments repercutei­x en la seguretat alimentàri­a i nutriciona­l de tres formes: 1) Redueix la disponibil­itat d’aliments; 2) provoca una pujada dels preus que disminueix la capacitat dels més pobres per adquirir-los, i 3) afecta la sostenibil­itat econòmica, social i mediambien­tal.

Com va dir el papa Francesc a la seu del Programa Mundial d’Aliments, l’aliment que es deixa perdre és com si es deixés robar de la taula del pobre, d’aquell que justament té gana.

Demano a Déu que ens ompli del seu esperit i encoratgi tots els voluntaris, donants i treballado­rs de Mans Unides a continuar treballant sense parar per sensibilit­zar-nos sobre la pèrdua i desaprofit­ament dels aliments que tants perjudicis provoca als més necessitat­s i que afecta la sostenibil­itat del nostre planeta.

Estimats germans i germanes, que Déu us beneeixi a tots.

Considerar els aliments com a mercaderia implica valorar-ne merament la funció econòmica

 ??  ?? Joan Josep Omella
Joan Josep Omella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain