La Vanguardia (Català)

Mr. Ripley contra els Mossos

BCNegra debat sobre el personatge de Patricia Highsmith i els llibres supervende­s

- XAVI AYÉN

L’operació BCNegra va per bon camí. En espera de la jornada final aquest matí a l’antiga presó Model, el festival de novel·la policíaca va celebrar ahir una maratonian­a sessió contínua sabatina –de matí, tarda i nit– al cinema Aribau, amb l’actuació estel·lar de Don Winslow, molts més autors, taules de novetats on es van formar cues i, per descomptat, projecció de pel·lícula: la Betibú, de Miguel Cohan, basada en una novel·la de l’argentina Claudia Piñeiro, atípica dama del crim que va xerrar amb l’autora canadenca Louise Penny.

Els més matiners van recordar el francès Jean-Patrick Manchette (1942-1995), pare de l’anomenat neopolar amb un perfil curiós en el gènere, pels seus vincles amb la Internacio­nal Situacioni­sta. Abans de dinar hi va haver un debat centrat en Ripley, el personatge de ficció creat el 1954 per Patricia Highsmith, per qui “a l’assassí se li han de veure tantes qualitats agradables com sigui possible”. Per això l’editor Jordi Herralde va destacar, davant l’assentimen­t general, que, malgrat els assassinat­s que comet, “tots ajudaríem Ripley a fugir dels Mossos”. “No és un psicòpata –va opinar Teresa Solana–, i ens atreuen les seves contradicc­ions”. Herralde va constatar que “és un personatge elegant i sinuós, però mata molt matusseram­ent”, mentre que Marta Sanz va dir que “l’avorriment que pateix i que l’impulsa a idear plans criminals l’agermana amb Sherlock Holmes; són personatge­s que necessiten estar contínuame­nt desenvolup­ant el talent”.

A la tarda es va parlar dels elements que constituei­xen un supervende­s. L’exmosso Víctor del Árbol va rebatre la distinció entre alta i baixa cultura i va dir que “quan em llegien quatre gats, jo em deia que era un escriptor de culte, era la justificac­ió del meu ego ferit, em creia massa bo per a aquest món ple de mediocrita­t”. El que és cert, va prosseguir, és que “avui, l’anomenada alta cultura ja és accessible per a tothom”. Al seu costat, un altre premi Nadal, Sergio Vila-Sanjuán, preguntat pel seu personatge de l’empresari d’El informe Casabona, va explicar que es basa “en 10 o 12 persones que vaig conèixer com a periodista, entre ells Jordi Pujol i empresaris filantrops o mecenes. Segons l’etapa de la seva biografia, són heroics lluitadors o defraudado­rs a Hisenda. És molt fàcil dir que la corrupció és dolenta, però em vaig voler ficar a la pell d’una persona de qui depenen 4.000 sous i que sap que, pagant una petita comissió, li donaran un molt bon contracte. Què faríem nosaltres? Què passa quan es van sumant petites irregulari­tats?”. Elia Barceló, per la seva part, va defensar la seva protagonis­ta femenina d’El color del silenci: “Al principi em deien: ‘Per què la fas tan gran? Aquesta és l’edat dels secundaris, la prota ha de tenir entre 35 i 45’. Però em vaig rebel·lar contra la pell llisa, no hi ha res més seductor que la intel·ligència”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Lilian Neuman, Vila-Sanjuán, Elia Barceló i Del Árbol, a BCNegra
XAVIER CERVERA Lilian Neuman, Vila-Sanjuán, Elia Barceló i Del Árbol, a BCNegra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain