La Vanguardia (Català)

Un volum que vola

- LLÀTZER MOIX

Després d’uns quants lustres en pavellons prefabrica­ts, l’escola de primària Montserrat Vayreda de Roses ha estrenat nova seu aquest curs. Creat el 2005 per acollir, entre d’altres, els fills de les onades immigratòr­ies marroquine­s, de l’Est europeu o de Llatinoamè­rica, aquest centre ha crescut ràpidament, passant de 50 a 400 alumnes. Ara disposa d’unes flamants instal·lacions en una àmplia parcel·la que dibuixa un esglaó presenta, per tant, dues cotes. Jordi Badia (BAAS), autor del projecte arquitectò­nic, ha ordenat el programa en un únic volum d’una planta, que quan arriba al desnivell es prolonga parcialmen­t en sortint, i que s’articula al voltant d’un gran pati quadrangul­ar de terra batuda. L’esmentat volum és gairebé invisible en el seu accés, situat en un mur de formigó. En canvi, en l’altre extrem, on vola sostingut per pilars en forma de ve baixa, presenta una façana amb més caràcter. L’edifici té una doble escala, més humana i discreta la que envolta el pati i més rotunda la de la façana de davant les pistes d’esports.

Al voltant del pati, en dos dels costats de l’edifici, se situen la majoria de les aules, que són vidrades, de gran transparèn­cia, amb vista al pati i als voltants, i equipades cadascuna d’elles amb un espai cobert a l’exterior. En un altre costat hi ha les oficines i algunes aules especials. I, en el quart, al sortint, s’hi ubica el menjador amb vista al Cadí, un gimnàs de dues alçàries que no sobresurt del conjunt construït i, entre tots dos, l’escala que descendeix en direcció a les pistes.

Com en la majoria de construcci­ons d’aquesta tipologia promogudes per la Generalita­t, el pressupost ha estat limitat. Badia ho evidencia en un sostre on les bigues i els maons són visibles; també amb les instal·lacions sobre safates; amb un paviment de terratzo col·locat de manera que dibuixa llistes de colors (en un muntatge on ressona l’eco del seu collage de paper pintat al FAD), i en unes de estructure­s de fusta senzilles, però càlides, que separen estances. Tot i això, aquesta modèstia dels materials contrasta amb les generoses dimensions del solar, que han permès a l’arquitecte ordenar folgadamen­t i amb bon criteri funcional el programa d’aquesta nova escola construïda en el límit de Roses, al peu de les Alberes i del pic de l’Àliga.

Escola Montserrat Vayreda

Arquitecte­s: BAAS Ubicació: Roses. Carrer de Dalt, 27

 ?? ADRIÀ GOULA ??
ADRIÀ GOULA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain