La Vanguardia (Català)

Un derbi amb tot

Espanyol i Barça tanquen la seva sèrie de tres matxs amb un partit que es preveu intens a la grada i a la gespa

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

L’evident desigualta­t que des de fa anys es viu en els derbis entre el Barça i l’Espanyol havia desposseït de càrrega els enfrontame­nts entre els blaugrana i els blanc-iblaus. Aquella diferència abismal havia rebaixat el morbo i havia fet girar la vista enrere, cap a aquelles dècades en què cada duel entre els veïns es convertia en una batalla dialèctica, ambiental i esportiva. Un simple cop d’ull a la classifica­ció continua oferint un desequilib­ri brutal, amb el Barcelona líder i sumant 33 punts més que l’Espanyol. Però el partit d’avui a Cornellà ho té tot. Des de la lupa amb què es viurà el matx des de la grada fins a la passió amb què es desenvolup­arà sobre la gespa, amb una previsible dosi elevada d’intensitat i moltes mirades centrades de nou en Gerard Piqué, la diana habitual de les ires del públic blanc-i-blau, i més després de les paraules que han revoltat l’entitat espanyolis­ta i la seva afició.

Per provar de donar una imatge de cordialita­t i normalitat, els dos entrenador­s van mantenir ahir una trobada amable a l’escenari del partit. Si alguna cosa té Valverde és que acostuma a relativitz­ar molt tot allò que es mou al voltant del futbol, mentre Sánchez Flores sí que va teixir un discurs més reivindica­tiu: va apel·lar al sentiment de l’Espanyol i va defensar a ultrança el comportame­nt de la seva afició.

Tenint en compte el matalàs d’avantatge a la Lliga, el tècnic blaugrana es veu temptat a obrir el focus i a pensar en el partit de dijous a Mestalla, amb el bitllet per a una final de Copa en joc, però tractant-se d’un matx de fibra és possible que tampoc no aposti per una revolució. El lògic, tot i això, és que introdueix­i alguns canvis a l’onze, com la presència de Coutinho, en el seu retorn a l’estadi on va jugar mig any, Semedo o Paulinho. Tots tres van descansar totalment o parcialmen­t contra el València. En qualsevol cas, Valverde no ha renunciat a cap pes pesant en la seva convocatòr­ia. L’entrenador del Barcelona té un compte pendent amb l’Espanyol, i és que no ha guanyat mai com a visitant en terreny blanc-i-blau. També Messi vol treure’s una espina, després de fallar un penal a Cornellà a la Copa.

De passada, el Barça pot aconseguir un rècord particular, i és que no ha estat mai les 22 primeres jornades de Lliga sense perdre. En suma 21. Allà hi ha l’Espanyol per trencar la dinàmica blaugrana, com ja va fer el 17 de gener. Aleshores els barcelonis­tes sumaven 29 partits invictes barrejant competicio­ns i van caure derrotats en la que va ser la primera desfeta de la història a l’estadi de Cornellà.

Per al conjunt blanc-i-blau suposa més que un partit dins de la seva eterna recerca sobre quin és el seu lloc a la Lliga. Per a l’Espanyol, un derbi al seu estadi és com una vida en si mateixa, és la gran ocasió que tenen per donar-se una alegria, per reivindica­r-se i autoafirma­r-se. Així ho aprofita sempre l’entitat i més si se sent ferida. En aquesta línia s’emmarca l’anunci que ha publicat als mitjans de comunicaci­ó. Piqué va dir que l’Espanyol era de Cornellà i la resposta és un missatge que comença “RCD Espanyol de Barcelona”, que segueix “RCD Espanyol de Cornellà” i que acaba “RCD Espanyol de tot aquell qui somia”. En poques ocasions l’espanyolis­me fa tanta pinya com quan rep el Barça, el seu rival per excel·lència. Fins al punt que el seu entrenador sembla haver aparcat les evidents diferèncie­s amb el club després de les converses d’aquesta setmana amb el patró Chen Yansheng.

En l’aspecte esportiu, Sánchez Flores ha inclòs en la convocatòr­ia el reforç Carlos Sánchez, després de només tres entrenamen­ts. El colombià va fer un marcatge ferri a Messi a la Copa Amèrica 2011. En canvi, a qui no ha recuperat Quique és a Pablo Piatti.

El derbi del camp s’acabarà cap a les 18 hores. Caldrà veure quant dura la polseguera.

MÀXIMA MOTIVACIÓ L’Espanyol espera imposar el seu esperit, mentre que el Barça també té comptes pendents a Cornellà

 ?? XAVIER CERVERA ?? El barcelonis­ta Gerard Piqué, al centre de la imatge, durant l’entrenamen­t d’ahir a la Ciutat Esportiva Joan Gamper
XAVIER CERVERA El barcelonis­ta Gerard Piqué, al centre de la imatge, durant l’entrenamen­t d’ahir a la Ciutat Esportiva Joan Gamper
 ?? RCD ESPANYOL ?? Carlos Sánchez va entrar a la llista de convocats de l’Espanyol
RCD ESPANYOL Carlos Sánchez va entrar a la llista de convocats de l’Espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain