La Vanguardia (Català)

Luis Suárez, un perill

Prodigiós golejador, l’uruguaià està a una targeta de la suspensió a la Lliga i a la Copa

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

L’uruguaià ha firmat 16 gols en els 16 últims partits i ha deixat enrere la crisi de l’inici de temporada

En el derbi de Copa es va quedar a la banqueta a Cornellà, un estadi que avui el posarà a prova

Una revisió del partit contra el València proporcion­a una descripció general de Luis Suárez, un futbolista sense mitges tintes capaç de convertir algunes de les seves millors virtuts en perillosos defectes. L’impuls, la vehemència, l’instint que el guia a convertir els gols poden fer-lo vil en determinat­s comportame­nts amb els rivals. Dijous va ser l’heroi, l’autor de l’únic gol del Barcelona en un partit problemàti­c, però el València reivindica que hauria d’haver estat amonestat per una puntada de peu a Rubén Vezo al minut 44. Així, també hauria pogut ser el malvat, ja que una targeta li hauria impedit de disputar el partit de tornada a Mestalla.

Bona part de les ocasions en què l’uruguaià entrava en acció, algú acabava per terra. Ell mateix, el rival o tots dos alhora. El seu estil vigorós i la tendència al contacte, accentuada per la reducció d’espais lliures tramada pel València van escalfar encara més la sang d’un depredador amb antecedent­s. I no cal que ens remuntem fins a la mossegada a Chiellini al Mundial del Brasil per la qual va complir una severa sanció. Diumenge contra l’Alabès va deixar anar una guitza a Duarte quan Sergi Roberto es disposava a picar un córner. “En aquella posició s’enfronta a dos i tres defenses i ha de lluitar. En qualsevol cas, confio molt en la noblesa de Suárez i es trenca la cara per l’equip i l’equip ho agraeix. Estem encantats que estigui així”, va jutjar el responsabl­e de relacions institucio­nals del club, Guillermo Amor, sobre aquesta acció.

Aquesta concatenac­ió de situacions ha originat un corrent d’opinió contrari al jugador que pot acabar influint en els àrbitres i, en definitiva, perjudican­t l’equip. Pendents de l’alineació que pugui presentar avui, és simptomàti­c que Ernesto Valverde decidís deixar Suárez a la banqueta en l’anterior visita a Cornellà. Amb el davanter al màxim de revolucion­s el gol pot ser tan a prop com el conflicte en escenaris problemàti­cs.

El llenguatge corporal del davanter en l’última funció no tenia coherència amb la seva magnífica trajectòri­a recent. Braços i mirada al cel a cada passada extraviada o com a protesta per una pilota que no acaba d’arribar, males cares, queixes, etcètera. Un comportame­nt comprensib­le, fins a cert punt, en el primer tram de la temporada, quan va travessar un àrid desert golejador i la baralla constant i solidària va quedar com a únic argument. Tres gols en els primers 15 partits del curs van col·locar el futbolista a punt de la bogeria. Però ara... ara està en ratxa. Ha firmat 16 dianes en els 16 últims partits i ha obert el marcador en els tres últims. No se li pot demanar més, només que s’assossegui i no traslladi les seves qualitats al costat fosc.

El derbi d’avui a Cornellà i la visita de dijous a un escenari extraordin­àriament hostil per al Barcelona com Mestalla poden posar a prova la capacitat de Luis Suárez per concentrar els seus impulsos en les porteries rivals. L’any passat es va perdre la final de Copa a conseqüènc­ia de la seva expulsió contra l’Atlètic per doble amonestaci­ó a les semifinals. En aquests instants es troba a una targeta groga de la suspensió tant a la Lliga com a la Copa.

Suárez és un perill. Segon golejador a la Lliga per darrere de Messi, continua sent una amenaça implacable per als adversaris i de vegades per a si mateix.

 ?? LLUIS GENE / AFP ?? El davanter uruguaià Luis Suárez celebrant el gol que va fer contra el València dijous passat
LLUIS GENE / AFP El davanter uruguaià Luis Suárez celebrant el gol que va fer contra el València dijous passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain