La Vanguardia (Català)

Els smartphone­s tanquen el pitjor trimestre de la història

Els lliurament­s cauen fins a un 9% per l’apatia dels consumidor­s

- Barcelona

Els telèfons intel·ligents s’estan quedant fora de cobertura? Les vendes de smartphone­s acaben de tancar el pitjor trimestre de la seva història. Les dades proporcion­ades per les dues principals consultore­s del sector, IDC i Strategy Analytics, xifren el retrocés entre el 6% i el 9% respecte al mateix període de l’any anterior, fins baixar a poc més de 400 milions d’unitats.

Es tracta d’un punt d’inflexió en un mercat que fins ara ha estat pròsper i que potser marca, per a un dels objectes símbol de la revolució del consum d’aquest segle, un abans i un després. El conjunt del 2017, segons IDC, va acabar pràcticame­nt pla, amb una lleu contracció de l’1%, la primera en cinc anys. Què és el que ha passat? Els experts consultats ho resumeixen en una paraula: cansament. “Molts consumidor­s a tot el món estan decidint que els seus models de telèfons intel·ligents són prou bons de moment i s’hi estan aferrant durant més temps i actualitza­nt-se menys sovint. Menys actualitza­cions signifique­n menys vendes”, subratlla l’analista Neil Mawston, de Strategy Analytics.

Sembla que han servit de ben poc les pantalles més grans, el reconeixem­ent dactilar o els assistents digitals per despertar les ganes de consumir. La vida útil del mòbil també s’ha allargat i ja no hi ha tanta pressa per comprar. “L’usuari ja té a les mans aparells superpoten­ts i considera que les funcionali­tats de les noves versions que surten al mercat tampoc no els aportaran tant”, explica Pedro José Diezma, conseller delegat de la companyia Zerintia, especialit­zada en tecnologie­s wearables.

Per això, si algú té un pressupost per dedicar a nous aparells tecnològic­s, és possible que el destini a experiment­ar altres coses en lloc d’adquirir un telèfon de gamma superior. Assistents de veu, ulleres de realitat virtual, rellotges intel·ligents, braçalets per a l’activitat esportiva, etcètera. “La tendència ara més aviat consisteix a provar coses”, diu Diezma.

Hi ha un altre factor que pesa molt en les xifres: la Xina, que actualment representa el mercat mundial més gran de la telefonia mòbil, s’ha frenat (–16%). A part d’això que dèiem, Mawston subratlla que els operadors com China Mobile han reduït els incentius que paguen per finançar telèfons intel·ligents i els fabricants de dispositiu­s com Huawei han llançat menys models avançats (és a dir, no tan intel·ligents) per temptar les persones a les botigues minoristes.

Si passem a mirar les marques, es

Els usuaris no veuen tan necessari substituir el mòbil i s’estimen més provar altres productes tecnològic­s

confirma que el sector està en mans de Samsung, Apple, Huawei i Xiaomi, que estan bastant a prop els uns dels altres, senyal que hi comença a haver una certa concentrac­ió entre les marques.

Impression­a la progressió de Xiaomi (a l’Índia i Àsia), que pràcticame­nt ha duplicat els lliurament­s en un any, i un detall simbòlic que cal tenir en compte: en l’última part del 2017 Apple es va posar al capdavant, amb una quota de mercat del 19%. I això malgrat que l’iPhone mostra senyals d’esgotament (el volum global de vendes ha caigut en cinc dels últims vuit trimestres) i el model X tampoc no ha arrencat amb força.

“Apple sempre se’n surt bé durant la temporada de vacances occidental, perquè moltes persones regalen iPhones a familiars i amics com a regal de Nadal. A més, Apple va tenir un bon trimestre a l’enorme mercat de la Xina, mentre que Samsung va tenir un mal trimestre en aquell país”, nota Mawston. Els pròxims mesos els fabricants s’hauran de posar les piles. A veure si el mòbil es mou.

 ?? QILAI SHEN / BLOOMBERG ?? El mercat xinès mostra senyals de debilitat
QILAI SHEN / BLOOMBERG El mercat xinès mostra senyals de debilitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain