La Vanguardia (Català)

Els pilots espanyols denunciara­n Ryanair pel seu model laboral

- Redacció

El Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) ha anunciat que interposar­à aquest mes a l’Audiència Nacional unes demandes contra l’aerolínia per la seva insistènci­a, entre altres coses, a mantenir els seus pilots que operen a Espanya sota la legislació irlandesa.

El Sepla acaba de contractar un advocat per preparar diferents accions legals. En concret, els pilots volen “regularitz­ar” els seus contractes a Espanya i pagar els impostos al país en lloc d’estar subjectes al règim laboral d’Irlanda. Per això, s’imposaran dues demandes. La primera, referida als pilots de plantilla, abans que acabi el febrer, i la segona, sobre la figura dels falsos autònoms que treballen de manera presumptam­ent il·legal, al març. En aquest cas es denunciarà la figura dels brokers, les societats d’intermedia­ció que, segons el sindicat, s’ha inventat Ryanair per ocultar la figura de l’ocupador.

Per la seva part, la companyia aèria de baix cost ha subratllat que “compleix plenament totes les lleis laborals de la Unió Europea i Espanya” i que l’afirmació sobre un comportame­nt negatiu amb els seus els treballado­rs és “clarament falsa”, després que l’aerolínia reconegués –per primera vegada– el sindicat Balpa al Regne Unit (un mercat que suposa el 25 % de la seva plantilla de pilots).

Sobre el fons de la qüestió, Ryanair confia que les reivindica­cions no tenen fonament i cita una sentència dictada a València aquest mes que afirmava que Espanya no té jurisdicci­ó per valorar el sistema laboral en el qual treballen tant els seus pilots com la tripulació de cabina de la companyia.

El Sepla, que agrupa 500 pilots de Ryanair dels 800 que operen a Espanya, ha decidit emprendre aquestes accions legals contra la companyia després que la negociació salarial iniciada entre les dues parts arribés, segons el seu criteri, a un “punt mort”.

Ryanair va oferir al col·lectiu de pilots un augment del 20 % en les retribucio­ns, una millora que per al Sepla “no és real” perquè està condiciona­da, entre altres coses, que els pilots entreguin una sèrie de dies lliures i de vacances, així com que continuïn sotmesos a la legislació irlandesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain