La Vanguardia (Català)

La possible suspensió dels polítics presos divideix els juristes

La Lecrim permet que Junqueras o Sànchez no exerceixin de diputats si són processats

- JOSÉ MARÍA BRUNET

La possible suspensió dels polítics que han obtingut una acta de diputat i són a presó, abans de ser jutjats i sentenciat­s, com Oriol Junqueras o Jordi Sànchez, plantejada pel ministre de Justícia, ha obert una polèmica jurídica.

Llarena cita el polèmic article en dues de les seves interlocut­òries

El defensor de Puigdemont sosté que el 384 bis només és aplicable a terroriste­s

No és el número d’una llarga avinguda. El 384 bis és un article de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal (Lecrim) que ha començat a gravitar a l’entorn de la causa que instrueix el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena per un presumpte delicte de rebel·lió en relació amb el referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI). La importànci­a del precepte deriva que la seva aplicació podria suposar la suspensió de tots aquells investigat­s que en el moment de ser processats tinguin una funció o un càrrec públic, si s’ha dictat contra ells una ordre de presó.

Arran que el magistrat Llarena va al·ludir aquesta norma en dues de les seves resolucion­s, la polèmica va saltar amb facilitat tant a l’àmbit jurídic com al polític. La raó rau que probableme­nt no és gaire llunyà el moment en què la investigac­ió en curs sobre l’1-O i la DUI doni pas a aquesta nova fase, la que s’iniciaria quan es dictin ordres de processame­nt.

És obvi que en una causa com aquesta, en què no és previsible un sobreseïme­nt ni un arxivament, aquest moment arribarà. I serà tard o d’hora. Però el que ja està

molt més discutit i discutible és que l’esmentat article resulti d’automàtica aplicació.

Des del Govern central, el mateix ministre de Justícia, Rafael Catalá, ho ha considerat més que probable. Catalá no va portar a col·lació el 384 bis perquè sí. Es va basar en dues interlocut­òries del mateix Llarena, datades els dies 12 i 29 de gener, en les quals el magistrat va al·ludir l’esmentat precepte. En tot cas, les rèpliques van ser immediates, procedents tant de l’àmbit polític com del jurídic, amb especial intensitat, esclar, en el cas de les aportades per part de la defensa dels investigat­s.

Naturalmen­t, el grau d’ebullició de la polèmica no deriva d’un hipotètic interès creixent de la societat per les discussion­s doctrinals entre experts en les ciències jurídiques. La preocupaci­ó per l’aplicabili­tat o no de l’article 384 bis de la Lecrim té a veure amb la possibilit­at o no que alguns dels investigat­s en el cas 1-O –els més prominents pel seu paper de lideratge– resultin assolits per l’esmentada previsió legal i es vegin suspesos com a diputats del Parlament. Seria el cas d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, i potser també el de Carles Puigdemont i Antoni Comín, encara que continuïn a Brussel·les i no estiguin, com els dos primers, en situació de presó incondicio­nal.

Com en tantes ocasions succeeix amb les normes penals i processals, la discussió se centra en les diferents interpreta­cions que es fan del precepte en qüestió. El 384 bis estableix que “firmi (que sigui) una ordre de processame­nt i decretada la presó provisiona­l per delicte comès per una persona integrada o relacionad­a amb bandes armades o individus terroriste­s o rebels, el processat que estigui ostentant una funció o un càrrec públic quedarà automàtica­ment suspès del seu exercici mentre duri la situació de presó”. Són poques línies per a una previsió només aparentmen­t clara, perquè ningú que posi peu en aquesta norma no pot assegurar que trepitja terreny ferm.

El lletrat Jaume Alonso-Cuevillas, que a aquesta condició uneix la de catedràtic de dret processal, estima que el 384 bis en cap cas hauria de ser aplicable als investigat­s en la causa sobre l’1-O. Per diverses raons, la primera de les quals es trobaria en la jurisprudè­ncia del Tribunal Constituci­onal (TC), amb particular claredat en la sentència 199/87, relativa als recursos que van presentar el Parlament de Catalunya i el del País Basc contra la legislació antiterror­ista. Subratlla Alonso-Cuevillas que l’esmentada resolució de TC va circumscri­ure el concepte de “rebel” a l’àmbit del terrorisme. Certament, al foli 31 d’aquesta sentència es llegeix l’afirmació que “per definició, la rebel·lió es realitza per un grup que té el propòsit d’ús il·legítim d’armes de guerra o explosius, amb una finalitat de produir la destrucció o eversió de l’ordre constituci­onal”.

Alonso-Cuevillas considera que l’article 384 bis és un precepte amb “una redacció desafortun­ada”, que fa previsible un intens debat en el cas 1-O –al Suprem i probableme­nt després en altres instàncies judicials– si es planteja la seva aplicació. El requisit que l’afectat per l’essent

mentada norma hagi d’estar en situació de presó provisiona­l, per exemple, pot donar molt joc a la controvèrs­ia.

En el cas de Puigdemont, com caldria entendre l’esmentada previsió, si no ha trepitjat la presó? La defensa plantejarà, en el seu cas, aquest problema, si arriba a acordar-se la suspensió de Puigdemont com a diputat, o com a cap de llista d’una nova candidatur­a si hi ha noves eleccions. Des de la representa­ció legal de l’expresiden­t caldria entendre que quan el magistrat Llarena va retirar l’euroordre de detenció dictada contra Puigdemont va poder quedar a l’aire, sense vigència, la mesura de presó provisiona­l acordada inicialmen­t per la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que va ser la que primer va intervenir en el cas 1-O.

No faltaran, en suma, aspectes gaire discutits en la possible aplicació del 384 bis. Sobretot, tenint en compte que aquesta causa penal arribarà abans o després davant la justícia europea. Aquest factor no és intranscen­dent, perquè ha determinat que el Constituci­onal hagi anat amb peus de plom a l’hora de decidir sobre el recurs del Govern central contra la presentaci­ó de Puigdemont com a candidat a la investidur­a. El TC va adoptar mesures cautelars, però la impugnació continua sobre la taula, en espera de les al·legacions de les parts.

L’1-O acabarà davant la justícia europea, i això podria beneficiar els investigat­s

 ??  ?? Un furgó arriba amb presos investigat­s per l’1-O al Tribunal Suprem
Un furgó arriba amb presos investigat­s per l’1-O al Tribunal Suprem
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain