La Vanguardia (Català)

Trobats una vintena de cadàvers d’immigrants en aigües de Melilla

Patrullere­s d’Espanya i el Marroc busquen més cossos a la zona del drama

- ADOLFO S. RUIZ

TENDÈNCIES 24

El ferri Sorolla, que fa el trajecte entre Melilla i Almeria, va donar la veu d’alerta dissabte cap a les 15.30 hores, mitja hora després d’haver abandonat el port de la ciutat autònoma. A escasses quatre milles de la ciutat, la tripulació del vaixell havia albirat diversos cossos flotant al mar. Una nova tragèdia a l’Estret segava la vida d’almenys una vintena d’immigrants, tots d’origen subsaharià.

El comandant del Sorolla va donarne avís a Salvament Marítim i es va activar un protocol d’actuació en el qual van prendre part activa el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiq­ues (GEAS) de la Guàrdia Civil així com diverses patrullere­s de la Gendarmeri­a marroquina. A causa de l’existència de corrents a la zona i al mal estat de la mar, espanyols i marroquins van decidir rastrejar l’àrea de forma més àmplia, tasca que es va estendre fins entrada la nit.

La vintena de cossos recuperats del mar es van trobar en aigües territoria­ls marroquine­s, per la qual cosa les patrullere­s d’aquest país van ser les encarregad­es de traslladar-los a terra. La Guàrdia Civil, en el seu trajecte de tornada a Espanya, va trobar un altre cadàver, que ha estat portat a Melilla.

Els immigrants, tots d’origen subsaharià, podrien haver naufragat en l’intent d’arribar a costes espanyoles en pastera durant els últims dies. Espanya i el Marroc buscaven ahir diumenge més cadàvers a la zona on el ferri va observar els cossos sense vida, a unes quatre milles de Melilla, davant el cap de Tres Forcas (Marroc).

Una portaveu de la Delegació del Govern a Melilla va confirmar la tragèdia, encara que va assenyalar que no se sap quin dia concret es va produir. Tota la zona està en alerta groga des de fa una setmana per temporal de vent i condicions meteorològ­iques molt adverses al mar.

La cooperant espanyola Helena Maleno, de l’organitzac­ió Caminando Fronteras, informa en el seu Twitter que la pastera bolcada portava almenys 47 persones a bord i no es té constància que hi hagi superviven­ts.

El passat 15 de gener set immigrants africans van morir ofegats quan intentaven arribar a l’illa canària de Lanzarote en una precària embarcació de la qual sí que van poder ser rescatades vint persones. A l’Estret, les últimes morts de què es té constància es van produir la tercera setmana de gener. Dues persones van ser rescatades sense vida d’una pastera que va ser auxiliada a prop de les costes d’Almeria.

La magnitud del drama es fa visible per les dades. L’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions va comptabili­tzar l’any passat 23 morts (128 l’any 2016) en les travessies dels qui intenten arribar a Espanya per via marítima. Un total de 17.614 immigrants a bord de 803 pasteres van arribar a les costes andaluses el 2017, volum que suposa un augment respecte a 2016 del 185,2% en persones i del 94,5% en pasteres, ja que l’any passat van ser 6.175 les persones rescatades en 423 embarcacio­ns.

La situació ha anat en augment el primer mes d’aquest any. Segons dades provisiona­ls, un total de 1.465 persones van ser rescatades de les aigües el mes de gener mentre intentaven assolir les costes d’Andalusia a bord de 50 pasteres. Aquestes dades suposen un augment del 78,4% en persones i del 47% en pasteres respecte al mes de gener del 2017, segons dades provisiona­ls de la Delegació del Govern a Andalusia. Durant la tercera setmana del mes passat van ser rescatades 348 persones que pretenien arribar a la costa en pastera.

L’última tragèdia al mar es coneix pocs dies abans que es commemori el quart aniversari dels esdevenime­nts ocorreguts a la frontera de Ceuta del Tarajal en què quinze immigrants subsaharia­ns van morir a l’intentar

Un total de 1.465 persones van ser rescatades al gener quan intentaven arribar a la costa andalusa

arribar a la costa espanyola mentre la Guàrdia Civil llançava pilotes de goma i pots de fum.

Centenars de persones es van reunir dissabte en una manifestac­ió que va recórrer alguns carrers del centre de la ciutat autònoma per rebutjar les polítiques migratòrie­s europees que operen “al marge dels tractats internacio­nals”, així com per denunciar les devolucion­s a cop calent de persones migrants al Marroc. La marxa va tenir el suport de més de trenta oenagés de diferents punts d’Espanya i de la Unió Europea.

 ?? STRINGER / AFP ?? L’hospital Hassani, a Nador, on van ser traslladat­s 16 dels cadàvers recuperats davant de Melilla
STRINGER / AFP L’hospital Hassani, a Nador, on van ser traslladat­s 16 dels cadàvers recuperats davant de Melilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain