La Vanguardia (Català)

Anastassia­dis aconseguei­x la reelecció com a president de Xipre

-

El conservado­r Nikos Anastassia­dis va ser reelegit ahir com a president de Xipre. El candidat de la dreta va superar la meitat dels vots emesos. Així, en aquesta segona volta de les presidenci­als, va obtenir el 55,99 % dels vots, segons els resultats oficials facilitats pel Ministeri de l’Interior després de l’escrutini de totes les paperetes emeses durant la jornada electora. Es tracta d’una victòria que a primera hora del vespre els sondejos que es van realitzar a peu d’urna ja apuntaven.

Així, els pronòstics es van confirmar. Anastassia­dis es va imposar al candidat de l’esquerra Stavros Malás, que segons els resultats que van donar a conèixer les autoritats electores illenques va assolir el 44,01 % de tots els sufragis emesos ahir durant aquesta segona volta de les presidenci­als. L’agrupació del vot va fer que Anastassia­dis passés del 35,5 % dels sufragis aconseguit­s en la primera volta de la setmana passada al gairebé 56 % que les urnes li van atorgar ahir. Malás, per la seva banda, també va pujar del 30,25 al 44,01 % assolit durant les votacions d’aquest diumenge passat.

Segons el Ministeri d’Interior xipriota, la participac­ió als comicis va ser més baixa que la registrada durant les eleccions del 2013. El percentatg­e de participac­ió amb totalitat dels sufragis escrutats va donar un percentatg­e del 73,9 % de totes les persones que estaven cridades a anar als col·legis electorals. Els 550.876 electors estaven convocats a les urnes per elegir el nou president de la República per un mandat de cinc anys.

Anastassia­dis i Malás són dos veterans contrincan­ts polítics que ja es van enfrontar en la segona volta de les anteriors eleccions presidenci­als celebrades el 2013. També llavors el conservado­r va aconseguir la victòria, en aquell cas amb un percentatg­e una mica superior al d’ahir: un 57,48 % dels vots.

Aquestes eleccions presidenci­als, les tretzenes en la història de la República de Xipre, s’han celebrat en un moment crític, quan hi torna a haver converses per a la reunificac­ió de l’illa, després del fracàs de les negociacio­ns de l’estiu passat. Una part de l’illa continua sota el control de les tropes turques, que van entrar-hi el 1974.

Les d’ahir van ser també les primeres eleccions després de la crisi econòmica que fa cinc anys va comportar la imposició del primer corralito en un país de la Unió Europea i a la firma d’un rescat financer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain