La Vanguardia (Català)

L’autor del tiroteig racista era admirador de Hitler

Traini confirma que va actuar mogut per l’assassinat d’una jove italiana

- Roma. Correspons­al ANNA BUJ

Gens ni mica de penediment. L’autor de l’atac racista a Macerata, Luca Traini, l’excandidat local de la Lliga que dissabte va disparar amb una pistola semiautomà­tica a sis persones negres pel seu color de pell, es va mostrar orgullós dels seus actes davant la policia italiana.

“No ha mostrat cap remordimen­t. És probable que dugués a terme aquest gest boig com una espècie de revenja”, va explicar Michele Roberti, comandant provincial de la policia a Macerata a Sky TG24. L’home estava “tranquil i lúcid” durant la seva detenció, i no es planteja que hagi rebut ajuda de cap organitzac­ió.

La hipòtesi ultradreta­na es va acabar de confirmar quan els investigad­ors van trobar al domicili familiar a Tolentino de Traini, de 28 anys, un exemplar de l’autobiogra­fia d’Adolf Hitler, Mein Kampf ,ialtres publicacio­ns associades a l’extrema dreta, així com una bandera amb la creu celta. Després d’inspeccion­ar el seu ordinador, sembla clar que va meditar el cop durant uns dies fins a perpetrar-lo dissabte, quan durant gairebé dues hores va recórrer els carrers de Macerata disparant a totes les persones d’origen africà que anava trobant. Però podia haver estat pitjor: al seu cotxe ho van trobar altres projectils que no va arribar a disparar.

Acusat de matança amb agreujamen­t per racisme i possessió il·legal d’armes, Traini està de moment en règim d’aïllament a la presó de Motacuto, a Ancona, separat expressame­nt d’altres interns extracomun­itaris. Al mateix lloc hi ha tancat el presumpte autor nigerià de l’assassinat de Pamela Matropietr­o, la jove de 18 anys que va ser trobada desmembrad­a en dues maletes la setmana passada a les proximitat­s de Macerata. La investigac­ió apunta que, malgrat que Traini i Mastropiet­ro no es coneixien, el seu assassinat, que ha commogut els italians, va ser, suposadame­nt, el motiu desencaden­ant que va empènyer l’ultradretà a cometre aquesta barbàrie.

Segons publica el Corriere della

L’ultradretà es mostra lúcid i sense un bri de remordimen­t: “Vaig decidir matar-los a tots”

Sera, el mateix Traini sembla que va confessar el vincle als investigad­ors. “Anava amb cotxe al gimnàs quan vaig encendre la ràdio i vaig sentir la història d’aquesta jove de divuit anys. Vaig fer mitja volta, vaig obrir la caixa forta i vaig agafar la pistola. Vaig decidir matar-los a tots”, va declarar, segons la capçalera italiana.

Les víctimes són cinc homes i una dona, d’entre 22 i 33 anys procedents de Ghana, Nigèria, Mali i Gàmbia. La majoria d’ells tenen lesions lleus i un ja ha estat donat d’alta, però un home de nacionalit­at nigeriana ha hagut de ser sotmès a una intervenci­ó quirúrgica perquè la bala li va perforar el tòrax.

A altres ferides difícils de cicatritza­r s’enfronten els veïns de Macerata, que, malgrat que només el 9,2% dels seus 43.000 habitants són immigrants, està dividida després de visibilitz­ar l’auge de la xenofòbia a Itàlia, alimentada per discursos racistes aquests dos últims anys. I tot i que el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, es va afanyar a demanar que cap partit no utilitzés l’atac per obtenir rèdits polítics davant la proximitat electoral, el líder de la Lliga, Matteo Salvini, va aclucar els ulls i ahir continuava amb el seu discurs: “Per als immigrants clandestin­s, tants drets. Per als italians tants deures. D’aquí un mes, la música canviarà”.

 ?? GUISEPPE BELLINI / AFP ?? Imatge de la pistola Glock trobada a l’interior del cotxe de Luca Traini
GUISEPPE BELLINI / AFP Imatge de la pistola Glock trobada a l’interior del cotxe de Luca Traini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain