La Vanguardia (Català)

Els equatorian­s decideixen el futur polític de l’expresiden­t Correa

Moreno culmina el setge al seu mentor amb un referèndum per desfer el seu llegat

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Rafael Correa va creure que ho deixava tot lligat i ben lligat quan fa menys d’un any va abandonar la presidènci­a de l’Equador en mans del seu delfí, Lenín Moreno, i va marxar amb la seva família a Bèlgica amb la intenció de tornar aviat al poder amb tots els honors. Però Moreno tenia ambicions pròpies i no va trigar a trair el seu mentor, que avui pot veure el final de la seva carrera política si es confirmen les enquestes que donen la victòria al sí en el referèndum múltiple d’ahir convocat pel Govern i, especialme­nt, en una de les set preguntes.

Tècnicamen­t, la papereta plebiscità­ria es divideix en dues parts: una consulta popular, amb dues qüestions per modificar o derogar sengles lleis, i un referèndum amb cinc preguntes que afecten articles de la Constituci­ó, on es recull la reelecció indefinida dels càrrecs d’elecció popular, el president inclòs.

“Per garantir el principi d’alternabil­itat, està d’acord a esmenar la Constituci­ó de la República de l’Equador perquè totes les autoritats d’elecció popular puguin ser reelegides una sola vegada per al mateix càrrec, recuperant el mandat de la Constituci­ó de Montecrist­i i deixant sense efecte la reelecció indefinida aprovada mitjançant esmena per l’Assemblea Nacional el 3 de desembre del 2015, segons el que estableix l’annex 2?”, diu la segona i més afilada pregunta del referèndum.

Correa va ocupar la presidènci­a durant tres mandats, entre el 2007 i el 2017. El líder progressis­ta que va regenerar la política equatorian­a amb l’anomenada revolució ciutadana i el seu moviment, Alianza País, va ser reescollit dues vegades (2009 i 2013), però només una després de la Constituci­ó de Montecrist­i (2008), que ell mateix va impulsar dins del seu projecte reformista i bolivarià. El 2015, Correa va fer que el Parlament oficialist­a aprovés una reforma de la Carta Magna per incloure la reelecció indefinida, tot i que va optar per deixar el poder a Moreno i retirar-se temporalme­nt de la primera línia en plena crisi econòmica i amb la seva figura desgastada després d’una dècada governant.

Per tant, la victòria del sí suposaria que Correa no podria tornar a ser president, però no només això: l’exmandatar­i veurà com perden el poder bona part dels càrrecs de confiança del Govern que responen a la seva influència, ja que una altra de les preguntes del referèndum busca “reestructu­rar el Consell de Participac­ió Ciutadana i Control Social, així com donar per acabat el període constituci­onal dels seus membres actuals”.

Aquest Consell va ser impulsat per Correa i té la potestat de controlar les designacio­ns d’alts càrrecs estatals, com ara el fiscal general. Els seus membres actuals responen a l’expresiden­t i els seus mandats no coincidien amb els períodes de cada govern, fins ara, perquè Moreno per fi ho podria modelar al seu gust.

Una tercera pregunta també impacta de ple contra els aliats de l’exmandatar­i, ja que apuntava a inhabilita­r per sempre els condemnats per corrupció. La derivada equatorian­a de l’escàndol Odebrecht ja s’ha carregat l’exvicepres­ident Jorge Glas, condemnat recentment a sis anys de presó després de ser detingut mentre encara ocupava el càrrec. Glas va resultar electe l’any passat juntament amb Moreno i es va mantenir fidel a Correa quan el nou president va començar a desfer-se de tots els vestigis de correisme, amb el suport entusiàsti­c de l’oposició dretana, que ha fet campanya pel sí, mentre l’exmandatar­i es quedava pràcticame­nt sol defensant el no en la seva tornada inesperada al país, on ha patit nombrosos escarnis durant els seus mítings i actes de campanya.

Entre les quatre preguntes restants també figurava la derogació de l’anomenada llei de plusvàlua, norma impopular que va provocar una onada de protestes poc abans d’acabar el mandat de Correa. També es van sotmetre a consulta la no prescripci­ó dels delictes sexuals contra menors, la prohibició de la mineria en àrees protegides o la reducció de l’explotació petroliera del parc nacional Yasuní.

Entre les set preguntes destaca el final de la reelecció indefinida que va impulsar Correa

 ?? JUAN RUIZ / AFP ?? Un grup de dones fent cua per votar ahir en un col·legi electoral de Cangahua, al nord-est de Quito
JUAN RUIZ / AFP Un grup de dones fent cua per votar ahir en un col·legi electoral de Cangahua, al nord-est de Quito

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain