La Vanguardia (Català)

Turquia insinua que els EUA ajuden els kurds de Síria en la seva ofensiva

Ankara clama revenja després que la milícia destruís un dels seus tancs

- i agències Redacció ANKARA

L’ofensiva turca contra els combatents kurds a la regió d’Afrin, al nord de Síria, es va enverinant i amenaça d’enterbolir més les ja difícils relacions de Turquia amb els Estats Units.

Des que es va iniciar l’ofensiva, el 20 de gener passat, Ankara assegura que ha “neutralitz­at” prop d’un miler de guerriller­s kurds. Però són xifres no contrastad­es. Segons l’Observator­i Sirià dels Drets Humans, la veu independen­t al Govern sirià de Baixar al-Assad, han mort un centenar de kurds de les Unitats de Protecció del Poble (YPG), i una xifra similar de militars turcs. Turquia només en reconeix tretze.

El cert és que aquest cap de setmana va ser especialme­nt mortífer per a les tropes turques, que van perdre vuit homes i, per primera vegada, un tanc (van morir els seus cinc ocupants). Ankara va clamar que hi hauria revenja. Recep Tayyip Erdogan va dir ahir que estan investigan­t qui va entregar als kurds d’Afrin els míssils antitanc. “Qui sigui, i ja en tenim indicis, està col·laborant amb terroriste­s, i ho farem saber”, va afegir el president turc. La premsa turca donava per fet que eren míssils dels Estats Units.

Des que Ankara va llançar l’operació contra les forces de l’YPG, Washington ha mantingut un significat­iu silenci.

Turquia acusa l’YPG d’estar coalitzat amb el PKK, la força militar independen­tista kurda de Turquia i, per tant, els col·loca conjuntame­nt a la seva llista de grups terroriste­s.

Els rebels kurds confien que els Estats Units acabin actuant diplomàtic­ament. Washington està en una posició complicada, ja que Ankara s’allunya de la seva òrbita i de la de l’OTAN. Però els Estats Units no poden obviar que els guerriller­s kurds han estat fonamental­s en la lluita contra l’Estat Islàmic a la regió. I, de fet, les armes amb què es defensen ara dels turcs són en bona mesura cedides pels americans. Per això és probable que també el míssil antitanc sigui seu.

Les autoritats d’Afrin van fer ahir una crida desesperad­a a les potències internacio­nals perquè els ajudin i milers de persones van sortir als carrers de la ciutat en una manifestac­ió contra els bombardejo­s turcs. Segons l’Observator­i Sirià dels Drets Humans, almenys 68 civils, entre ells 21 nens, han mort des que es va iniciar de l’ofensiva.

Però Washington està dubtós. No només veu amb preocupaci­ó que Ankara s’allunya de les posicions atlàntique­s, sinó que s’acosta a Moscou. De fet, Turquia ha arribat a un pacte tàcit amb Rússia, que ha estat ajudant directamen­t el Govern sirià d’Assad des del 2015. Just abans de l’ofensiva turca, les tropes russes desplegade­s a Afrin es van retirar per no interferir.

Els russos sí que van intervenir significat­ivament ahir, però més a l’oest, a la província d’Idlib, on van bombardeja­r durament els rebels sirians que dissabte van aconseguir enderrocar un caça rus i matar-ne el pilot.

“Qui els entrega míssils està col·laborant amb terroriste­s”, adverteix el president Erdogan

 ?? DELIL SOULEIMAN / AFP ?? Aspecte de la manifestac­ió d’ahir dels kurds sirians d’Afrin en contra de l’ofensiva turca
DELIL SOULEIMAN / AFP Aspecte de la manifestac­ió d’ahir dels kurds sirians d’Afrin en contra de l’ofensiva turca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain