La Vanguardia (Català)

S’ha acabat

- Enric Sierra

El mandat municipal de Barcelona s’ha acabat. Tot i que encara falten quinze mesos per a les pròximes eleccions locals, al ple de l’Ajuntament de divendres es va escenifica­r el final polític de la legislatur­a i el començamen­t de la precampany­a electoral, si és que mai hem deixat d’estar-hi. L’alcaldessa Ada Colau es va sotmetre a la segona qüestió de confiança del seu mandat per aprovar el pressupost municipal. Això és un fet insòlit en la història democràtic­a del consistori barceloní, que no tindrà conseqüènc­ies pràctiques perquè l’oposició tornarà a demostrar la seva incapacita­t per articular una majoria de govern alternativ­a als Comuns. Per això d’aquí un mes el pressupost proposat per BComú s’aprovarà automàtica­ment i Colau quedarà ratificada com a alcaldessa, tal com va passar fa un any.

Malgrat tot, que l’alcaldessa s’hagi vist obligada a jugar-se el càrrec dues vegades en tres anys mitjançant una qüestió de confiança té una gran transcendè­ncia política. D’una banda demostra que els partits de l’oposició majoritàri­a no tenen cap intenció de donar ni un sol avantatge a Colau i rebutjaran qualsevol proposta que ajudi els Comuns a reforçar la seva posició de govern. Aquesta ha estat la tònica general de la legislatur­a, que s’accentuarà durant els pocs mesos que falten per a les eleccions. Per això, l’oposició intentarà deixar sense oxigen BComú amb la clara intenció de desbancar-los del govern a les urnes. En aquest sentit, les mateixes enquestes municipals que assenyalen el creixement electoral de formacions com ERC o el PSC donen ales a l’estratègia asfixiant. Aquesta expectativ­a explica, per exemple, el sonor cop de porta que els socialiste­s van donar a Colau negant-se a facilitar l’aprovació del pressupost a l’últim moment. I també és la raó perquè només hagi durat una setmana el pacte dels Comuns amb PDECat i ERC perquè s’abstingues­sin en aquesta votació després d’haver expulsat el PSC del govern de la ciutat, com li van demanar les forces sobiranist­es.

La foto política de l’últim ple va ser molt clara. Mostrava l’alcaldessa solitària dalt d’una talaia defensada per la seva exigua tropa d’11 regidors mentre patia el setge de l’aclaparado­ra majoria dels 30 regidors de l’oposició als quals només els uneix l’afany d’arrabassar la vara d’alcalde a Colau. Davant d’aquest panorama el govern municipal deixarà de tenir marge per fer grans coses d’aquí al mes de maig del 2019 i, per això, podem considerar que la legislatur­a està acabada políticame­nt.

És possible que encara vegem alguna fotografia conjunta més, com la de la setmana passada entorn del suport institucio­nal al congrés de mòbils, però serà una unitat política impostada i poc creïble. Fins i tot el cap del Mobile, John Hoffman, va subratllar aquesta falsa imatge d’unió quan va recordar que no cal que el convencin que Barcelona disposa d’una gran potenciali­tat, i va instar els polítics a posar-se d’acord per fer-la valer. És molt significat­iu que hagin de venir de fora per posar-te el mirall al davant i mostrar-te les teves vergonyes.

La legislatur­a política a Barcelona ha finalitzat i ha començat una precampany­a electoral asfixiant per a Colau

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain