La Vanguardia (Català)

A casa dels Nobel

Kim Manresa i Xavi Ayén expliquen a l’Ateneu les trobades amb grans escriptors

-

Dins del cicle Ateneu al Món, el periodista Xavi Ayén i el fotògraf Kim Manresa presenten avui a l’Ateneu Barcelonès la seva sèrie d’entreviste­s amb 24 premis Nobel de literatura, publicada íntegramen­t a les pàgines de La Vanguardia. Amb projecció de les fotos de Manresa comentades, la idea és evocar, en format xerrada, la mostra Rebel·lió literària, que es podrà veure fins a finals de setembre al Museu Nobel de l’Acadèmia Sueca a Estocolm.

Des del 2005 els dos periodiste­s d’aquest diari han recorregut mig món entrevista­nt els Nobel als seus llocs de residència o en escenaris on tenen lloc les seves obres. D’aquesta manera han compost un treball “únic i irrepetibl­e” fet de “trobades històrique­s” que han generat “imatges icòniques”, en paraules d’Olov Amelin, director del Museu Nobel.

Els conferenci­ants reconstrui­ran el procés de treball, els viatges, les anècdotes i la filosofia que batega rere l’obra d’alguns dels més grans autors del nostre temps, i mostraran també aspectes de la seva intimitat, com quan Doris Lessing o Naguib Mahfuz els van rebre amb la bata posada.

L’exposició de Suècia s’organitza també entorn de la idea que la literatura pot servir d’instrument per “canviar la nostra manera de pensar i provocar canvis en la societat”.

La sèrie ens trasllada al Mèxic del colombià García Márquez, la Nigèria de Wole Soyinka, la Sudàfrica de Nadine Gordimer, el Nova York de Toni Morrison, la Lima de Vargas Llosa, el Japó de Kenzaburo Oé, la Itàlia de Dario Fo, la Lisboa de José Saramago o la Bielorrúss­ia de Svetlana Aleksiévit­x, entre altres escenaris.

 ??  ?? ‘LA MIRADA DELS NOBEL’. ATENEU. C/ CANUDA, 6. ENTRADA LLIURE
‘LA MIRADA DELS NOBEL’. ATENEU. C/ CANUDA, 6. ENTRADA LLIURE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain