La Vanguardia (Català)

Abac i el cofundador de Fractus s’alien per invertir en capital llavor

Abac Nest preveu destinar fins a dos milions a finançar de 10 a 20 ‘start-ups’

- Barcelona

Com a emprenedor, Rubén Bonet ha passat per totes les etapes de la pel·lícula: de buscar els primers fons per arrencar –va cofundar Fractus el 1999–, a les rondes d’inversió per créixer –va participar-hi per 3i i Apax, després per Nauta–, passant per l’evolució del model de negoci i el desenvolup­ament de les seves patents (Fractus, originada a la UPC, va desenvolup­ar la tecnologia que s’ha convertit en l’estàndard mundial que va permetre que les antenes deixessin de ser visibles als mòbils; per això va arribar a acords amb Apple o Motorola, i després va guanyar una batalla legal contra Samsung, LG o Blackberry). En els seus gairebé 20 anys d’història ha passat per moments d’eufòria i també de crisi.

Rubén Bonet, president de Fractus, ha decidit ara canalitzar aquesta experiènci­a i ajudar nous emprenedor­s. I per això s’ha aliat amb Abac Capital, el fons creat per Oriol Pinya, Borja Martínez de la Rosa i Javier Rigau (exApax), amb 320 milions d’euros per invertir en una desena d’empreses mitjanes espanyoles amb vocació internacio­nal. Ara, Abac i Bonet han impulsat la creació d’Abac Nest, un vehicle per invertir en empreses en fases molt inicials, el denominat capital llavor. A més, participen a Abac Nest vuit socis més –empresaris i directius–, entre ells Tania Nadal (dirigeix el Women’s Health Institute).

Asseguren que no s’han marcat uns objectius tancats d’actuació per a Abac Nest: “Pensem invertir entre 50.000 i 100.000 euros per start-up, però podem arribar a 200.000. La idea és fer entre 10 i

El nou vehicle, que té 12 socis profession­als, ja participa en Devicare i en Mr. Noow

20 operacions en dos o tres anys”. Això donaria un ventall d’entre mig milió i dos milions d’euros invertits. El seu focus és l’àrea de Barcelona i estan oberts a tots els sectors, més enllà de la tecnologia i el món digital.

Bonet i els socis d’Abac es coneixen de quan estaven a Apax i van invertir a Fractus. “En aquella època era difícil trobar bons equips que posessin en marxa bons projectes”, recorda Martínez de la Rosa. “Ara hi ha molts equips, amb experiènci­a i projectes de qualitat. I en comptes de fer una aproximaci­ó individual com a business angels, decidim donarli una forma de vehicle profession­al”. Per això han incorporat Artur Bardera i Pol Ferrer a l’equip d’Abac Nest. Ja han fet les seves dues primeres inversions: 50.000 a Devicare (desenvolup­ament de dispositiu­s mèdics, va ser creada a Barcelona el 2012 per Rosendo Garganta) i 100.000 a Mr. Noow (una app mòbil per reservar taula al restaurant, demanar el menjar i pagar el compte des del telèfon).

Martínez de la Rosa apunta que “al mercat hi ha una certa inflació de valoracion­s, per això ens centrem en etapes més primerenqu­es, en què també tenim més capacitat d’aportar valor”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Borja Martínez de la Rosa, Rubén Bonet, Artur Bardera i Pol Ferrer
ANA JIMÉNEZ Borja Martínez de la Rosa, Rubén Bonet, Artur Bardera i Pol Ferrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain