La Vanguardia (Català)

Noves rutes de “banys de bosc” en finques de Girona

El Patronat de Turisme Girona-Costa Brava impulsa una xarxa d’itineraris ecoturísti­cs formada per set finques forestals privades

- SÍLVIA OLLER BÀRBARA JULBE

“Apaguin els mòbils, no facin fotos i gaudeixin del contacte directe amb la naturalesa”, aconsella la guia Montserrat Moyà a un grup de persones abans d’endinsar-se al dens bosc de Can Fornaca de Caldes de Malavella. Després d’uns metres caminant en silenci i pausadamen­t entre alzines, pins i roures, el grup s’atura i atén les instruccio­ns de la també terapeuta: “Ara, tanquin els ulls i prenguin consciènci­a de la seva respiració. És entretalla­da?, accelerada?, poden sentir els batecs del cor a les puntes dels dits?”

Uns quants metres més enllà, Moyà els exhorta de nou: “I ara, parin atenció a l’oïda”. Fulles i glans que cauen dels arbres, el piular d’una perdiu, la respiració del company de ruta i a la llunyania, molt a la llunyania, el so del motor d’algun vehicle... Durant aproximada­ment dues hores de recorregut, el grup escoltarà i observarà el bosc amb una altra mirada, la que els reconnecta­rà amb la naturalesa.

Aquest grup participa en un “bany de bosc”, una iniciativa ecoturísti­ca pionera a Catalunya, inspirada en models existents al Japó, els Estats Units o Corea del Sud. S’ha implantat ja en quatre finques forestals privades de la província de Girona i al llarg d’aquest primer trimestre ho farà en tres més. És una activitat que permet conèixer la riquesa paisatgíst­ica de boscos singulars i que reporta beneficis per a la salut, segons apunten els experts.

“Sis minuts després d’entrar en un bosc, està demostrat que la pressió arterial disminueix i el cortisol, l’hormona de l’estrès, també”, explica el neuròleg Secundino López-Pousa, que ha assessorat el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava i l’associació de defensa forestal Sèlvans en aquesta iniciativa que vol convertir-se en un al·licient turístic més de les terres gironines.

Ho saben bé els hotelers, que promociona­ran aquest producte entre els clients que s’allotgin als seus establimen­ts. “Pot interessar als que fan rutes senderiste­s. Es té un contacte molt directe amb la naturalesa”, assenyala Dani Bruno, responsabl­e de l’Hostal Torras de Sant Hilari Sacalm, després de completar l’itinerari a la roureda de la serra d’Heures, un altre dels punts escollits per al projecte.

“L’entorn és idíl·lic. És una oferta més per als turistes”, afegeix la coordinado­ra de vendes i màrqueting del grup hoteler Serhs, Melisa López. Catalunya i Espanya són els mercats turístics potencials d’aquesta experiènci­a, encara que l’aposta del Patronat és molt més ambiciosa: vol arribar a ciutadans d’Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda, els països nòrdics i també dels Estats Units i Àsia.

El coordinado­r general de Sèlvans, Jaume Hidalgo, explica que l’activitat, el preu de la qual oscil·la entre els 15 i els 45 euros per persona, necessita un paratge accessible i tranquil, recorregut­s no excessivam­ent llargs, pendents suaus, grups reduïts (de no més de 15 persones) i, preferible­ment, un guia.

Els seus impulsors estan treballant en la creació de paquets turístics que incloguin l’allotjamen­t amb l’objectiu de comerciali­tzarlos aquesta mateixa primavera. És un producte que revertirà en l’economia dels municipis que formen part d’aquesta xarxa de boscos saludables. “A Sant Hilari Sacalm hi ha un turisme termal lligat a la vida saludable i els banys de bosc encaixen perfectame­nt en aquest perfil”, explica l’alcalde, Joan Ramon Veciana. També Caldes de Malavella ho veu com una oportunita­t de negoci. “Dinamitzar­à els hotels, comerços i restaurant­s de la zona”, afirma convençut el seu alcalde, Salvador Balliu.

Un exemple de l’interès que ja està despertant aquesta iniciativa es troba a l’Oficina de Turisme de Sant Hilari Sacalm, que ha rebut una vintena de peticions de persones interessad­es en el producte. Principalm­ent són persones de mitjana edat i jubilats. Segons els experts, aquestes rutes també són indicades per als qui pateixen malalties com la fibromiàlg­ia o l’agorofòbia, entre altres patologies.

Més enllà de l’àmbit turístic i terapèutic, les rutes ofereixen, segons detalla el regidor de Medi Ambient de Sant Hilari, Jordi Rotllant, un “interès afegit”. “Oferim al propietari d’aquests boscos privats un rendiment diferent de la gestió forestal pròpia de la tala o la producció de fusta”, explica. Assegura que cada propietari es compromet a mantenir nets els boscos i, a canvi, pot obtenir-ne un benefici, ja sigui pel rendiment de l’activitat o per la custòdia del bosc.

Al projecte s’han destinat 133.000 euros, 50.000 dels quals serviran per a la seva promoció i difusió.

Catalunya i Espanya són els principals mercats als quals s’adreça aquesta experiènci­a, pionera aquí

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Un grup de persones participen en la ruta a la roureda de la serra d’Heures de Sant Hilari Sacalm
PERE DURAN / NORD MEDIA Un grup de persones participen en la ruta a la roureda de la serra d’Heures de Sant Hilari Sacalm

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain