La Vanguardia (Català)

L’Espanyol troba la recepta

- Joan Golobart

Gran derbi el que es va viure a Cornellà, disputat amb una gran intensitat i en unes condicions climatològ­iques que van fer que el terreny de joc fos imprevisib­le; per tant, la concentrac­ió s’havia d’elevar al màxim nivell. Els aficionats han d’entendre que és molt difícil per als jugadors intuir si una passada o un llançament es pot accelerar pel contacte amb la gespa o bé frenar-se pels bassals. L’opció de la conducció desapareix, ja que és molt complicat acompanyar la pilota en la cursa. I quan l’esfèrica t’arriba a més velocitat de la prevista és pràcticame­nt impossible fer el control orientat que et doni avantatge en la jugada.

La fórmula. Els dos equips de Primera de la ciutat de Barcelona s’han enfrontat tres vegades en un molt curt espai de temps. L’estadístic­a resultant és sorprenent per la diferència de pressupost entre tots dos. Una victòria per a cada un i un empat, amb l’agreujant que, en el triomf, el poderós va necessitar les arts del millor jugador de la història per perdre temps en un córner. Tot aquest preàmbul és per indicar que hi ha símptomes més que suficients per pensar que Quique Sánchez Flores ha trobat certa fórmula per combatre els blaugrana: un 4-4-2 ben equilibrat en les distàncies entre línies, que no descompong­ui mai les tres línies, que tingui continuïta­t en l’acció defensiva permetent que el jugador superat torni a participar amb els seus companys. Són normes indispensa­bles, però de vegades l’entrenador rival ha de ser prou hàbil per imaginar alguna cosa més.

El diferencia­l. Aquesta cosa més que Sánchez Flores ha aportat al seu equip per ser més competitiu és, curiosamen­t, el que gairebé trasbalsav­a els seus seguidors quan veien durant la primera meitat com les pilotes robades als blaugrana es perdien en terra de ningú. El Barcelona no acabava d’arribar a la porteria de Diego López i quan els blanc-iblaus recuperave­n la pilota buscaven una prolongaci­ó de la jugada sense arriscar gens al mig del camp. I tornem a la mateixa

situació, el Barcelona tocava i tocava però no aconseguia crear perill, i l’Espanyol projectava massa pilotes sense que hi hagués un receptor. I la gràcia per al conjunt blanc-i-blau era aquesta: la quantitat de pilotes que l’Espanyol no va saber combinar però que el Barça tampoc no va poder robar a camp periquito. La clau de l’èxit del Barcelona és situar el seu campament base a la zona mitjana del terreny contrari. I allà és on s’inicia l’elaboració de la jugada tractant de generar un espai. Però gairebé sempre acaba sent més perillosa la conseqüènc­ia del que genera aquella elaboració de la jugada que no la jugada per si mateixa. I la conseqüènc­ia és la posterior recuperaci­ó del Barcelona en la transició de la pilota del contrari, ja que agafa el sistema defensiu obert i relaxat perquè ha recuperat l’esfèrica. Per tant, amb astúcia, Quique Sánchez Flores va decidir tancar aquella possible aixeta, encara que ofensivame­nt l’Espanyol no generés res durant una bona fase del matx.

Cosa que no significa no ser ambiciós, perquè ho va ser alineant tres davanters en la fase crucial del partit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain