La Vanguardia (Català)

La generosita­t com a eufemisme

- Màrius Carol DIRECTOR

LA paraula que més s’ha sentit els últims dies en la política catalana és generosita­t. El president del Parlament, Roger Torrent, va ser el primer de demanar generosita­t perquè el procés pugui avançar, davant els micròfons de RAC1. Unes hores després, era el diputat Gabriel Rufián qui repetia gairebé les mateixes paraules a Cuatro. I finalment, en les últimes hores ha estat Marcel Mauri, vicepresid­ent d’Òmnium, qui s’ha abonat al terme “per garantir la investidur­a, la formació d’un govern i la restauraci­ó de les institucio­ns catalanes”. Qui assenyalen tots quan demanen generosita­t? Evidentmen­t, Carles Puigdemont. Ningú no s’atreveix a dir-li que faci un pas al costat i utilitzen l’expressió com a eufemisme. La generosita­t és una virtut que es defineix com la voluntat d’ajudar els altres sense esperar res a canvi. L’antònim de generosita­t és egoisme. Així que una acumulació de peticions de generosita­t pot acabar semblant una denúncia en el sentit que el candidat va a la seva i que està pendent només de si mateix.

Curiosamen­t, totes les invitacion­s a la generosita­t procedeixe­n d’ERC, que ha intentat suavitzar la contundènc­ia del diputat Joan Tardà quan va dir a aquest diari fa vuit dies, com un Abraham rediviu: “Si és necessari sacrificar Puigdemont, l’haurem de sacrificar”. I, per si no quedava clar, va afegir: “O no hi ha hagut patriotes al llarg de la història que s’han hagut de sacrificar per tal d’anar avançant?”.

És evident que Puigdemont coneixia aquestes paraules perquè en un dels seus missatges de mòbil intercepta­ts per una càmera de Telecinco deia: “Això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat”. Però l’expresiden­t encara no ha abaixat veles, mentre li ofereixen solucions imaginativ­es perquè es posi en marxa un pla B per a la investidur­a. En aquest context és pertinent recordar la sentència d’Albert Camus: “La veritable generosita­t en relació amb el futur consisteix a donar-l’hi tot al present”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain