La Vanguardia (Català)

Ruben Durante

ECONOMISTA DE LA UPF

- JOSEP CORBELLA

L’investigad­or italià, que estudia el paper dels mitjans de comunicaci­ó en les societats democràtiq­ues, ha analitzat amb dades empíriques com els polítics intenten evitar l’atenció dels ciutadans quan prenen decisions impopulars.

Quan l’economista italià Ruben Durante tenia 16 anys, va veure com el president Silvio Berlusconi va fer coincidir un decret per alliberar desenes de polítics investigat­s per corrupció amb la final del Mundial de futbol, que Itàlia va jugar contra el Brasil.

La seva col·lega russa Ekaterina Zhuravskay­a, que ara està afiliada a l’Escola d’Economia de París, va veure com Vladímir Putin va fer coincidir la invasió de Geòrgia amb la inauguraci­ó dels Jocs Olímpics de Pequín el 2008.

“Aquestes coincidènc­ies suggereixe­n una hipòtesi. Els polítics planifique­n estratègic­ament mesures que saben que són impopulars perquè es produeixin en moments en què l’atenció dels mitjans i dels ciutadans està concentrad­a en altres notícies”, declara Durante. “És una idea molt intuïtiva, però ningú fins ara no havia intentat investigar-la de manera rigorosa, de manera que vam decidir buscar les dades per comprovar si era certa o no”.

Quin tipus de dades poden demostrar si és certa?

Necessitàv­em dades que fossin exhaustive­s, homogènies i que cobrissin un període llarg de temps. Vam decidir observar el conflicte entre Israel i Palestina, en el qual les dues parts intenten assolir objectius militars sense atreure massa l’atenció i les crítiques de l’opinió pública internacio­nal. Vam recollir dades diàries de tots els atacs perpetrats per israelians i palestins entre el 2000 i el 2011.

Com podien saber si els atacs coincidien amb altres notícies?

Vam combinar les dades dels atacs amb dades diàries sobre el contingut dels informatiu­s de les cadenes americanes CNN, ABC, CBS i NBC durant aquests onze anys.

Quins resultats van obtenir?

Que la probabilit­at d’un atac de les forces israeliane­s és molt més alta quan les notícies als Estats Units estan dominades per esdevenime­nts previsible­s de gran impacte, com poden ser eleccions o esdevenime­nts esportius. Aquest efecte no s’observa per a notícies sobre esdevenime­nts imprevisib­les com ara desastres naturals. És coherent amb la idea que els atacs es planifique­n per evitar que els mitjans i l’opinió pública internacio­nal se n’assabentin.

Hipòtesi confirmada, doncs?

Sí, i hi ha més resultats que la sustenten. L’efecte és especialme­nt pronunciat per a atacs amb víctimes civils, però no s’observa quan les víctimes són terroriste­s, ja que aquestes morts són més fàcils de justificar i atreuen menys crítiques. D’altra banda, hem trobat que la probabilit­at d’atacs no augmenta el mateix dia en què es produeix una gran notícia als Estats Units sinó el dia anterior, la qual cosa és bastant sofisticad­a.

Com ho interpreta?

El dia de l’atac, la informació disponible sol ser limitada i consistir en dades i fets freds. L’endemà, els periodiste­s han arribat al lloc, poden parlar amb els superviven­ts o amb les famílies de les víctimes, assistir als enterramen­ts i explicar històries personals. És una informació més detallada i emocional. Aquest és el tipus de publicitat negativa que presumible­ment el Govern israelià més vol evitar.

Parla dels atacs israelians però no dels palestins.

No hem trobat cap relació estadístic­a entre els atacs palestins i l’actualitat informativ­a dels EUA. Però no podem deduir d’això que els palestins no planifiqui­n estratègic­ament els seus atacs. Podria ser, per exemple, que els importi l’opinió pública dels països àrabs i no la dels Estats Units. O podria deure’s al fet que no tenen una organitzac­ió tan jeràrquica o una capacitat militar tan avançada com els israelians.

Pensa que tothom actua com l’exèrcit israelià?

La planificac­ió estratègic­a d’accions impopulars és un fenomen global que va molt més enllà del conflicte entre Israel i Palestina. Ho fan els polítics, com en els exemples de Berlusconi i Putin. Ho fan les empreses quan anuncien resultats negatius els divendres a la tarda i resultats positius els dilluns al matí. Ho fan fins i tot les oenagés. Tenim una investigac­ió en curs sobre els decrets executius firmats pels presidents dels EUA quan el Congrés està controlat pel partit advers i estem trobant el mateix.

El preocupa?

Que els polítics intentin eludir l’atenció dels mitjans i no retre comptes davant els ciutadans pot tenir conseqüènc­ies greus per a la salut de la democràcia.

Hi veu solució?

Penso que tant els ciutadans com els mitjans de comunicaci­ó hem de ser conscients que això passa. No hi ha res més perillós que pensar que els polítics són estúpids. Poden arribar a ser molt sofisticat­s.

Però li sembla malament que els ciutadans es distreguin amb esports i espectacle­s?

No, esclar que no! No dic que hàgim d’estar 24 hores al dia pendents de les notícies. Però no hem de perdre de vista el que considerem important. Actuen correctame­nt els nostres diputats i els nostres alcaldes? Millora la política la vida dels ciutadans? S’inverteix en l’educació i en els serveis públics? Encara que ens distraguem amb el que ens agrada, no hem de renunciar al dret de controlar els que elegim perquè retin comptes de les seves accions.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Durante, que es va incorporar a la UPF el 2016, al campus de la Ciutadella
XAVIER CERVERA Durante, que es va incorporar a la UPF el 2016, al campus de la Ciutadella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain