La Vanguardia (Català)

Una campanya estranya

El 40% dels comerciant­s redueixen beneficis malgrat que venen més, segons Escodi

- AINTZANE GASTESI

El black friday i les rebaixes contínues dels comerços perverteix­en la campanya de Nadal, la més important de l’any per a les botigues. En conseqüènc­ia, el 40% dels comerciant­s redueixen els beneficis malgrat vendre més, segons dades d’Escodi.

El black friday ha passat factura al comerç local, que aquest any es va afegir massivamen­t a la campanya promociona­l a finals de novembre avançant les compres de Nadal. Segons un estudi fet per Escola Superior de Comerç i Distribuci­ó (Escodi), el 40% dels empresaris del sector van veure reduïts els seus beneficis durant la campanya de Nadal malgrat que el 65% va mantenir o va incrementa­r les vendes.

L’estudi d’Escodi analitza amb periodicit­at semestral la salut del comerç a Catalunya a través d’una enquesta massiva a empreses que sumen més de 1.200 establimen­ts. Segons les enquestes, aquest any el 75% dels establimen­ts es van afegir a la campanya promociona­l del black friday, davant d’un 48% que hi va participar fa només dos anys.

A les ofertes i promocions del black friday se sum alades estacion ali t z a ció d eles rebaixes, que ha provocat, d’una banda, les ofertes contínues i, de l’altra, que la campanya oficial hagi perdut força. Segons l’enquesta d’Escodi, “el 34% dels empresaris han notat una caiguda de vendes durant la campanya de rebaixes, mentre que només un 14% han venut més que en les rebaixes de l’any passat”.

A les dades d’Escodi se sumen les que revela l’indicador de vendes de Comertia, associació comercial que té 4.000 punts de venda i que revela que “l’inici de la campanya de rebaixes d’hivern diumenge i amb pluja (el 7 de gener) no va afavorir les vendes, que han disminuït per a un 31% de les empreses de Comertia”. “Malgrat que el comportame­nt del mes de gener va ser similar al de l’any passat, les rebaixes no han cobert les expectativ­es de la majoria dels empresaris”, assegura el president de Comertia, Joan Carles Calbet.

Segons l’enquesta d’Escodi, només el 48% dels comerços van començar les rebaixes el 7 o el 8 de gener (la majoria ho van fer el 8 pern o obrir diumenge ), i la des regularitz­ació ha provocat que un 16% de comerços reconeguin que fan rebaixes tot l’any. Un altre 16% van aprofitar el black friday per arrencar la seva campanya de descomptes i un 20% va fer promocions durant els dies de Nadal, amb la consegüent caiguda dels marges.

Tot i que el sector comercial català té una bona salut –el 69% d’empreses estan igual o més bé que l’any passat–, segons l’enquesta d’Escodi durant el 2017 s’ha frenat el ritme de les vendes i l’actitud compradora dels consumidor­s ha empitjorat. Les últimes dades de l’INE revelen que Catalunya va tancar el 2017 amb les vendes minoristes en negatiu, amb una caiguda del 0,2%, mentre que en la totalitat del mercat espanyol van créixer un 1,2%.

Segons Escodi, l’estudi mostra que un 30% del comerç local travessa “un moment delicat”, fet que revela que “un fons permanent del sector no percep cap millora després de la crisi”.

Entre els comerciant­s que han registrat una caiguda de vendes –un de cada tres–, el 77% atribueix la reducció d’ingressos a les conseqüènc­ies de la situació política a Catalunya. Segons l’enquesta,

El 69% de les empreses del sector comercial diuen que estan igual o més bé que l’any passat

“la majoria dels clients tenien l’atenció centrada en el procés polític”. Les eleccions en plena campanya de Nadal, el 21-D, també van suposar una caiguda de vendes per a prop del 40% dels comerciant­s. Per la seva part, el 33% atribueix la pèrdua de negoci a l’augment de les vendes per internet i un 27% a la des estacion ali t z a ció d eles rebaixes.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Campanya del black friday en un establimen­t de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Campanya del black friday en un establimen­t de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain