La Vanguardia (Català)

Fals ressorgime­nt blanc

El portuguès es va prendre malament el canvi i se suma a la llista d’ofesos per Zidane

- Madrid

L’empat del Reial Madrid contra el Llevant d’aquest dissabte passat ha demostrat que la crisi de l’equip merengue no s’havia resolt definitiva­ment. Ara, a més, als mals resultats s’afegeix el mal ambient de l’equip, com mostren l’enuig i els mals gestos de Cristiano Ronaldo en ser substituït en l’últim partit.

Els brots verds que veia Zidane a la roda de premsa de divendres producte de les golejades al Deportivo i al València es van congelar contra el Llevant com l’onada de fred que es va abatre sobre Espanya el cap de setmana. El nou ridícul del Madrid va tallar de socarel la tímida recuperaci­ó anímica, va deixar en evidència les paraules de Zidane quan va parlar que “la Lliga no està sentenciad­a” i va sumir el club en el pessimisme quan ja només queden deu dies per afrontar l’eliminatòr­ia contra el PSG.

L’empat va portar altres efectes col·laterals negatius conseqüènc­ia de la matusseria de Zidane a l’hora de fer els canvis. El francès va decidir la substituci­ó de l’estrella quan faltaven nou minuts per al final, amb 1-1 al marcador i l’equip abocat a buscar la victòria. Instants després, Isco va marcar l’efímer 1-2, però això no va variar ni la decisió del canvi ni el mal humor de Cristiano, que se’n va anar a la banqueta incrèdul, dedicant un somriure irònic al seu entrenador, gest que es va convertir directamen­t en empipament quan el Llevant va anotar l’empat quan faltava un minut per al final. Abans, Cristiano va tenir temps d’encarar-se amb un càmera que l’estava filmant: “No em gravis a mi, enfoca el partit”, li va etzibar displicent mentre movia un dit als llavis com demanant silenci.

La insolència de Cristiano a Zidane comença a ser la norma d’un jugador del Madrid quan és canviat i pinten bastos. Des de fa poques setmanes dos jugadors més han tingut gestos lletjos cap al seu entrenador quan han estat substituït­s: Isco no va voler saludar Borja Mayoral ni mirar Zidanequan va ser rellevat en el partit coper contra el Leganés i Benzema va muntar un espectacle a la banqueta de Mestalla fa just una setmana.

Zidane va justificar la decisió de canviar Cristiano una vegada acabat el partit del Ciutat de València: “El canvi estava previst. Volia posar un jugador més enmig i afegir força al centre del camp per defensar amb Asensio i Benzema. Calia fer canvis i he canviat”, va afirmar. Resulta una explicació curiosa, perquè Zidane no raona mai les seves decisions tècniques; en realitat, en les seves compareixe­nces abans i després dels partits no acostuma a parlar en termes futbolísti­cs i es limita a buscar la complicita­t del que li pregunta.

Cristiano, que no es distingeix per la seva modèstia, no està precisamen­t acostumat a ser canviat, i menys en situacions extremes. L’anterior vegada que el van substituir va ser el 9 el desembre al Bernabeu, quan el Madrid escombrava el Sevilla (5-0). Des que el portuguès va arribar al Madrid, fa nou temporades, ha estat canviat 36 vegades, en el 9,5% dels 401 matxs disputats de titular, gairebé sempre amb el partit sentenciat o per lesió.

El menyspreu de Zidane a Cristiano arriba la setmana en què el club havia filtrat que estava disposat a acceptar les peticions econòmique­s del jugador i li oferia una millora de contracte a partir de l’estiu vinent. D’aquesta manera, el portuguès, que aquest mes fa 33 anys, passaria de guanyar 21 milions per temporada a 30.

Zidane va donar ahir descans a la plantilla, que torna als entrenamen­ts avui a les cinc. Caldrà fer molta cosa per desterrar l’ambient de negre pessimisme.

Isco i Benzema eren els últims jugadors que havien fet un numeret al tècnic pels seus canvis En nou temporades Cristiano ha estat substituït 36 vegades, gairebé sempre amb tot resolt

 ?? MANUEL QUEIMADELO­S ALONSO / GETTY ?? Cristiano retirant-se substituït mentre Zidane segueix el partit de dissabte a València
MANUEL QUEIMADELO­S ALONSO / GETTY Cristiano retirant-se substituït mentre Zidane segueix el partit de dissabte a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain