La Vanguardia (Català)

La redempció del PP

El Govern del PP defensa a ultrança una mesura que l’oposició vol derogar

- ADOLFO S. RUIZ

La polèmica sobre la realitat jurídica de la presó permanent revisable, que l’oposició vol derogar, i és utilitzada pel Govern per provar d’obtenir rèdits electorals.

No només combatrà l’intent de derogació, sinó que anuncia la seva ampliació. El Govern central ha decidit utilitzar com a arma política tot el potencial que li atorga la polèmica presó permanent revisable, i va anunciar ahir a Còrdova que divendres presentarà un projecte de llei per augmentar el nombre de delictes a què s’aplicarà aquesta pena. Es tracta dels casos en els quals els culpables d’assassinat no col·laborin o intentin amagar el cadàver, els segrestos que acabin en mort i els casos de mort que impliquen l’ús d’elements químics, nuclears o incendis.

El president espanyol va assenyalar en la conferènci­a sectorial que el PP va dedicar al tema que “entenc que alguns discrepin d’aquesta mesura”, però va posar especial èmfasi a atacar els canvis de posició de Ciutadans, amb qui es disputa l’electorat. “Ni tenen les idees clares, ni els principis gaire ferms”, va assenyalar el president del Govern espanyol sobre el seu rival electoral, “un partit que es caracterit­za per la revisió permanent dels seus principis”, va afegir.

“El PP farà tot el que estigui a les seves mans per aconseguir que no es derogui una llei que té tots els avals europeus. Hi batallarem. L’única batalla que es perd és la que no es fa”, una frase a què Rajoy ha agafat gust en les seves últimes aparicions públiques. En la seva intervenci­ó va assenyalar que defensa la presó permanent revisable, que està recorregud­a davant el Tribunal Constituci­onal, “perquè el que no és revisable és el dolor d’un pare o una mare que han vist com assassinav­en els seus fills, i alguns dels que sou aquí ho sabeu molt bé”. A l’acte hi van assistir familiars de Sandra Palo, una jove assassinad­a

El líder del PP es refereix a Cs com un partit que “ni té les idees clares ni els principis gaire ferms”

amb extrema brutalitat per uns menors a Madrid, i el pare de la jove sevillana Marta del Castillo, el cadàver de la qual continua desaparegu­t nou anys després del crim.

La polèmica sobre la vigència de la presó permanent revisable ha revifat després de la proposició no de llei presentada pel PNB, avalada per l’oposició, rebutjada pel PP i amb l’abstenció de Ciutadans, per impulsar una reforma del Codi Penal que substituei­xi aquesta pena “per una altra que s’adeqüi al que disposa la Constituci­ó”. El text assegura que la reforma introduïda pel PP mitjançant llei orgànica el 2015 “no és més que una cadena perpètua encoberta, que contravé l’article 25.2 de la Constituci­ó” i també l’article 9.3, perquè la imprecisió de la seva formulació “no garanteix el principi de legalitat i seguretat jurídica”.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va voler llançar la seva pròpia invectiva enverinada cap a Ciutadans assegurant que “el PP és el partit de la sensibilit­at social. Això és el que ens distingeix dels oportunist­es”, qualificat­iu que Rajoy fa servir de vegades per referirse a Ciutadans i a Albert Rivera.

Ciutadans ha rectificat la seva posició sobre aquest tema. Després de pactar la derogació en el seu acord nonat de govern amb el PSOE, va passar a l’abstenció en l’admissió a tràmit del projecte del PNB per posar fi a la mesura, i ara ha anunciat que presentarà una esmena per reformar-la i endurir l’accés al tercer grau i als beneficis penitencia­ris. “Qui la fa la paga”, va escriure el líder de Cs, Albert Rivera, a Twitter.

 ?? SALAS / EFE ?? El president del Govern central, Mariano Rajoy, ahir a Còrdova
SALAS / EFE El president del Govern central, Mariano Rajoy, ahir a Còrdova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain