La Vanguardia (Català)

Polèmica arran d’un xoc amb tres morts a l’N-340

L’accident va ser entre un tràiler i dos cotxes en un tram de la nacional, al Vendrell, on no hauria de circular trànsit pesant des de l’1 de gener

- ESTEVE GIRALT

El mateix fatídic escenari, l’antiquada i col·lapsada N-340, aquesta vegada a l’altura del Vendrell (Baix Penedès), amb un nou i evitable accident amb tres víctimes mortals. Amb la carretera molla de pluja, un camió va fer la tisora ahir pels volts de les quatre de la tarda en el punt quilomètri­c 1.190, al nucli de Comaruga, va envair el carril del sentit contrari i va xocar amb virulència contra dos cotxes. Com a conseqüènc­ia de la col·lisió els tres ocupants d’un dels turismes, d’una mateixa família de l’Arboç –un home, la filla i l’àvia– van morir a l’acte. El conductor del camió va donar negatiu en les proves d’alcoholèmi­a i drogues i circulava sense excés de velocitat.

Quan va transcendi­r el nou accident es va desencaden­ar la indignació entre els alcaldes i veïns de la zona, perquè es tracta d’un tram de l’N-340 on no haurien de circular camions des de l’1 de gener passat. El Ministeri de Foment va pactar l’estiu passat amb la Generalita­t i els alcaldes dels municipis afectats la desviació obligatòri­a i bonificada de tots els camions de l’N-340 a l’AP-7 en tots aquells trams de les Terres de l’Ebre fins a Vilafranca (Alt Penedès) que no tenen una via ràpida alternativ­a (autovia A-7).

“Estem tristos i indignats, és lamentable la situació que s’ha creat perquè Foment no ha complert l’acord pactat amb la Generalita­t i els alcaldes. És intolerabl­e perquè tenim la manera d’evitar accidents com aquest; avui no hi hauria tres morts més”, va destacar Martí Carnicer (PSC), alcalde del Vendrell, poc després del sinistre. Foment no ha donat cap explicació pel retard i no ha concretat cap nou calendari.

Els alcaldes de l’anomenat Pacte de Berà, moviment creat anys enrere per exigir solucions a la mortalitat i el col·lapse de l’N-340, es van començar a mobilitzar ahir a la tarda per tornar a pressionar i protestar. “Estem absolutame­nt indignats perquè és evident que aquestes tres morts eren evitables si s’hagués complert el pacte que vam fer a l’agost i havia d’entrar en vigor l’1 de gener”, va explicar Fèlix Alonso (En Comú Podem), diputat i alcalde d’Altafulla (Tarragonès).

Els municipis afectats atribueixe­n el retard en bona mesura a la situació política que es viu a Catalunya des de l’aplicació del 155. “Ens expliquen, de manera informal, que la situació política general fa impossible ara la formalitza­ció de l’acord. El contacte amb Foment el tenia la Generalita­t; no ens han fet arribar un nou calendari, es parla només de l’evolució de la situació política i això és intolerabl­e, no podem esperar més”, va afegir Carnicer. “Els signants de l’acord que vam pactar a l’estiu amb Foment i els alcaldes serien ara els ministres d’Interior i Foment; no hi ha cap raó per no posar-lo en marxa”, va lamentar Ricard Font, secretari de Mobilitat de la Generalita­t.

El triple accident mortal d’ahir a la tarda va tancar un cap de setmana tràgic a les carreteres de les comarques de Tarragona, després que el dissabte dos joves de Lleida de 19 i 27 anys van morir a l’autovia T-11, a la rotonda de les Gavarres.

Ràbia d’alcaldes i veïns pel retard injustific­at i encara sense cap calendari del compromís de Foment

 ?? SÍLVIA JARDÍ / ACN ?? El sinistre va passar cap a les quatre de la tarda, sota la pluja
SÍLVIA JARDÍ / ACN El sinistre va passar cap a les quatre de la tarda, sota la pluja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain