La Vanguardia (Català)

PP i PSOE aguanten però Ciutadans puja i supera Podem

El CIS reflecteix l’enlairamen­t de Rivera a Espanya després de les eleccions catalanes

- CARLES CASTRO Barcelona

Ciutadans puja gairebé vuit punts respecte de les últimes eleccions generals i se situa en tercera posició. Tot i això, el PP i el PSOE aguanten millor del que podria semblar. Els populars mantenen el lideratge, tres punts per sobre dels socialiste­s.

No hi ha sorpasso a l’univers del centredret­a. Almenys, de moment. L’espectacul­ar resultat de Ciutadans a les eleccions catalanes del 21 de desembre, juntament amb el no menys espectacul­ar enfonsamen­t del PP de Catalunya, no s’han traduït en un canvi en les posicions capdavante­res al tauler espanyol, segons l’últim baròmetre del CIS, del gener passat. Certament, el partit d’Albert Rivera registra un avenç formidable –de gairebé vuit punts: fins a tocar el 21%– respecte al seu resultat del juny del 2016 (13,1%) i, en paral·lel, el PP retrocedei­x en gairebé set punts (26,3%) amb relació al seu percentatg­e electoral del 26-J (33%). Tot i això, i contra el que pogués suggerir el cataclísmi­c resultat català, els populars mantenen la primera plaça, tres punts davant el PSOE (23,1%), i encara a una considerab­le distància (gairebé sis punts) de Ciutadans. Això en l’estimació. En la intenció de vot declarada espontània­ment pels consultats, populars, socialiste­s i Cs empaten entorn d’un 15%.

L’altre canvi visible que aporta l’últim baròmetre del CIS té a veure amb el lideratge de la denominada “nova política”, que vindrien a encarnar els grups emergents. I allà, l’enlairamen­t de Cs catapulta la formació taronja davant Podem, malgrat la lleu millora (mig punt) que experiment­a la coalició de Pablo Iglesias respecte al baròmetre de l’octubre. El problema de Podem és que ha perdut més de dos punts de quota electoral respecte al seu percentatg­e en les últimes legislativ­es i carrega amb el pes de tenir el líder més mal valorat. I a això cal afegir la circumstàn­cia d’aparèixer com la formació que suscita més rebuig entre els electors: gairebé el 60% dels consultats pel CIS confessen que, “amb tota seguretat, no votarien mai” Podem.

Tot i això, les interiorit­ats del sondeig actuen com una mena de màquina del temps demoscòpic­a, capaç d’anticipar possibles tendències del futur. La més clara es refereix a la intenció de vot en funció de l’edat dels consultats. En aquest àmbit es confirma l’envellimen­t accelerat dels votants del partit del Govern, ja que el PP és la formació menys votada entre els joves de 18 a 24 anys (6,2%) i la seva reserva principal de vot se situa entre els més grans de 65 (amb el suport del 29%). En canvi, Cs és el partit més votat en la franja dels 25 als 54 anys (entre el 19% i el 23%). Per la seva part, Podem té el seu principal graner de vots entre els joves de 18 a 24 anys (18%), però després cau a la meitat d’aquest percentatg­e a la resta de les edats, amb un suport microscòpi­c entre els més grans de 65: 1,8%. Finalment, el PSOE, malgrat que té un vot més homogeni per edats, obté els seus millors registres entre els més grans de 55 anys (entorn del 20%). La principal incògnita del vot a Ciutadans se situa en l’àmbit del gènere: hi donen suport molt més els homes que les dones, mentre que PP i PSOE presenten un suport molt equilibrat per gènere.

Ara bé, hi ha altres dades de conjuntura tan significat­ives com ambivalent­s. Per exemple, la fidelitat de vot. En aquest sentit, menys del 60% dels que van votar Podem el 2016 tornarien a triar avui aquesta papereta, cosa que suposa una baixa fidelitat de vot, en contrast amb la dels votants del PP (65%), el PSOE (66%) i, sobretot, Ciutadans: 83%. És a dir, els votants de la formació liberal estan hipermobil­itzats, malgrat que el contrapunt d’aquest indicador és que Cs té una reserva de vot entre els indecisos més baixa que la resta dels partits.

La dada més inquietant per al Partit Popular se situa, no obstant això, en el panell de valoració de líders. I no perquè Rajoy figuri entre els més mal valorats. De fet, els seus votants el puntuen més bé (6,2) que els del PSOE a Sánchez (5,9) o els de Podem a Iglesias (5,5). El problema és que els mateixos votants populars valoren Rivera (li adjudiquen un 6) amb una nota similar a la de Rajoy, mentre que els electors de Cs suspenen sense remissió (un 3,3) el líder del PP. Tot un símptoma de la direcció que podrien seguir els futurs transvasam­ents de vot.

Paral·lelament, Rajoy continua suscitant un alt grau de desconfian­ça (gairebé el 80% no confia en ell), mentre que la mateixa pregunta relativa

El PP perd set punts respecte als comicis del 2016, Cs en guanya 8 i el PSOE en puja només 0,5

Podem baixa del 21% al 19%, és el partit que té més rebuig i el seu líder és el més mal valorat

Rivera treu la millor nota, i entre els votants del PP només el superen Rajoy i Santamaría

El baròmetre deixa de preguntar per la confiança que inspira el líder de l’oposició

al cap de l’oposició ha desaparegu­t del qüestionar­i d’aquest baròmetre.

Finalment, entre les dades de conjuntura cal destacar el repunt de la preocupaci­ó per la corrupció, que torna a aparèixer com el segon problema, mentre que la independèn­cia de Catalunya cau a la cinquena posició (amb la meitat de mencions que a l’octubre). Paral·lelament, es mantenen estables les percepcion­s sobre l’economia (amb un 50% d’opinions negatives), però millora en set punts respecte a tardor la percepció sobre la situació política.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain