La Vanguardia (Català)

Dimiteix el director general de Turisme de Barcelona

Un informe dels comptes del consorci apunta mancances en la justificac­ió de despeses de representa­ció de Jordi William Carnes

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Des que Ada Colau va arribar a l’alcaldia de la ciutat, Turisme de Barcelona (un organisme que, en el seu consell general, està format per 12 representa­nts de l’Ajuntament, 13 de la Cambra de Comerç i 4 de la Fundació per a la Promoció de Barcelona) ha estat sempre en el punt de mira de l’actual govern municipal, que aspira a tenir un control més gran d’aquest instrument de promoció de la ciutat. Ahir dos fets encadenats, la publicació d’un informe de fiscalitza­ció dels comptes d’aquesta entitat publicopri­vada correspone­nts al 2016 i l’anunci de la dimissió del director general, Jordi William Carnes, van alimentar una mica més la llegenda, amb una base sòlida, que la sintonia entre l’equip de Colau i els grans agents econòmics de la ciutat és, utilitzant un eufemisme, molt millorable.

Carnes, destacat socialista que va ser tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona amb Jordi Hereu i conseller d’Agricultur­a en el tripartit de Pasqual Maragall, va comunicar dijous al president del consorci, Joan Gaspart, i al regidor de Turisme, Agustí Colom, la seva renúncia al càrrec per motius profession­als. Ahir Gaspart, després de la reunió del comitè executiu en què es va informar de la dimissió, va assegurar que fa mesos que el director general ja li havia expressat la seva intenció d’abandonar el càrrec que ocupava des del juliol del 2014. Però es dona la circumstàn­cia que la dimissió de Carnes, que ahir no va ser present a la reunió perquè es troba a Moscou en una missió de Turisme de Barcelona per captar visitants russos a la capital catalana, es va saber simultània­ment la filtració d’un informe que fiscalitza els comptes del consorci correspone­nts a l’any 2016.

Al document, a què ha tingut accés La Vanguardia, s’apunten algunes deficiènci­es en una mostra –no exhaustiva– de despeses de representa­ció (viatges, hotels i àpats) fetes pel director general aquell any. En concret, l’informe

–El Periódico en va avançar el contingut al seu web–, apunta que “en diversos casos no queda documentad­a, en la proposta de la despesa, la motivació de la seva necessitat”. També s’afirma que “s’ha posat de manifest la falta d’autoritzac­ió per part de la direcció general en la liquidació d’algunes despeses”. Així mateix, l’informe indica que “en les liquidacio­ns de despeses de viatge i representa­ció liquidades per part del director general mitjançant la utilitzaci­ó d’una targeta Visa del consorci, no queda constància de la proposta de despesa, la seva motivació ni la seva autoritzac­ió”. I, finalment, insta a “aprovar un sistema de comprovaci­ó de les despeses fetes mitjançant targeta de crèdit”.

En les al·legacions presentade­s a l’informe, Jordi William Carnes argumenta la seva disposició a “garantir el suport documental de la motivació de la necessitat”, com també que totes les liquidacio­ns portaran la firma del director general”. Pel que fa a les despeses amb la Visa corporativ­a, afirma que “es procedirà a registrar el correspone­nt document de proposta de viatge aprovat” i anuncia que es redactarà un procedimen­t intern de comprovaci­ó de les despeses fetes amb aquesta Visa.

Joan Gaspart va insistir que relacionar la dimissió de Carnes amb l’informe firmat per l’intervento­r de l’Ajuntament “té una mica de mala intenció”. També va remarcar que l’informe presentat ahir “no acusa de res” sinó que, simplement, “recomana un millor control”. En termes semblants es va expressar el regidor Agustí Colom, que va atribuir la dimissió a “motius profession­als” i tampoc no va voler dubtar en públic de l’honorabili­tat del fins ara director general. Amb tot, tant el president de Turisme de Barcelona com el regidor van assenyalar que s’estudiaran a fons els comptes dels quatre anys que Jordi William Carnes ha exercit el càrrec.

Més enllà de les declaracio­ns públiques dels uns i els altres, fonts consultade­s per aquest diari apunten que tant en l’informe com en la marxa de Carnes hi ha influït la disputa latent entre l’Ajuntament i l’empresaria­t de la ciutat pel control d’aquest consorci publicopri­vat. Cal recordar que l’Ajuntament va decidir retallar l’aportació que fa a Turisme de Barcelona perquè dugui a terme la seva funció de promoció turística de la ciutat, malgrat que, segons va assegurar ahir Agustí Colom, aquest any la partida destinada a aquesta finalitat es tornarà a incrementa­r respecte a l’exercici anterior.

L’Ajuntament i l’empresaria­t de la ciutat mantenen latent una disputa pel control de l’organisme

 ?? MONTSE GIRALT ??
MONTSE GIRALT
 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Atent a la companyia. El president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, escoltant les explicacio­ns del regidor Agustí Colom, després de la reunió del comitè executiu que va informar de la dimissió de Jordi William Carnes
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Atent a la companyia. El president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, escoltant les explicacio­ns del regidor Agustí Colom, després de la reunió del comitè executiu que va informar de la dimissió de Jordi William Carnes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain