La Vanguardia (Català)

“Cs ofereix estabilita­t, però Rajoy no compleix la paraula”

- ENTREVISTA · ALBERT RIVERA President de Ciutadans

El president de Ciutadans, Albert Rivera, analitza en una entrevista a La Vanguardia l’estat de salut del pacte polític que manté amb el Partit Popular.

Liderant els sondejos i amb gran presència als mitjans internacio­nals, que el situen al golden team de dirigents liberals entre els quals destaquen Macron, Trudeau i Renzi, el president de Ciutadans, Albert Rivera, vaticina un canvi de cicle polític a Espanya. La caiguda del socialisme i el conservado­risme davant l’emergència d’un centre polític que espera liderar. En plena guerra dialèctica de Cs amb el PP, aposta per esgotar la legislatur­a.

Al PP ja hi ha qui dona per mort el pacte amb Cs...

Això voldria dir que el Govern no pensa complir amb l’acord que vam firmar, perquè nosaltres sí que ho vam fer quan vam facilitar la investidur­a de Rajoy. I no va ser fàcil, ens costava confiar en el PP per fer reformes, canvis, i per lluitar contra la corrupció, però vam prioritzar treure Espanya de la situació de bloqueig en què estava i que es formés govern.

Es penedeix de donar suport a Rajoy?

Vam fer el correcte i vam acordar amb el Govern 150 reformes ambicioses, que havia d’executar. Un any i mig després, l’Executiu està arrossegan­t els peus en tot el que és matèria de regeneraci­ó –aforaments, no volen canviar la llei electoral, imputats al Senat–, però també es resisteix en matèria pressupost­ària. Havíem arribat a un bon acord, amb la baixada de l’IRPF per als mileuriste­s, l’equiparaci­ó salarial dels policies, ampliar el permís de paternitat...

Encara veu possibilit­ats que s’aprovin els pressupost­os del 2018?

Si el PP compleix l’acord, els donarem suport. Té l’obligació constituci­onal de portar els comptes al Congrés. El PP està pensant més en els sondejos i la seva crisi interna per la corrupció que en l’interès general. Tenim, doncs, un problema. Els demanaria que siguin més Govern i menys partit, que pensin més en Espanya. Quan un es dona la mà ha de tenir paraula i Rajoy no l’està tenint.

Quan va ser l’última vegada que va parlar amb el president?

A finals d’any, a la Moncloa.

No sembla que servís de gaire...

Vam quedar que els nostres equips mantindrie­n les vies de diàleg i li vaig transmetre que el pacte pressupost­ari era bo per a nosaltres, per a ells i per a Espanya, i que per tant havia d’executar-se. En aquell moment no em va dir que no. Després, tot i això, Montoro els ha parat. El Govern està paralitzat, no tenen iniciativa, ni lideratge.

El ministre podria plantejar aprovar-los partida a partida per decret llei...

Això seria una anomalia democràtic­a en un país que té una majoria parlamentà­ria que li garanteix l’estabilita­t necessària. Els decrets

són per a situacions excepciona­ls.

Vostè sempre assegura que anteposa l’estabilita­t del país als seus interessos. Ara hi ha qui li retreu que la seva guerra amb el PP fa més mal que bé.

El que fa Rajoy de no complir el que vam acordar no és bo per a Espanya i entenc que als ciutadans se’ls esgoti la paciència. L’enfonsamen­t en les enquestes i el fracàs a Catalunya els està condiciona­nt la presa de decisions. Han d’entendre que no som l’enemic, som els seus socis d’investidur­a, per defensar la Constituci­ó, la democràcia, posicions conjuntes a Europa...

Descarta un avançament electoral?

Preferiria que s’esgotés la legislatur­a i que s’aprovessin totes les mesures de l’acord, perquè donarien un gran impuls a Espanya.

El PP va portar al Senat la comptabili­tat de Cs i els acusa de falsejar els números...

Els organismes internacio­nals ens han donat la màxima nota en transparèn­cia. No em deixa de sorprendre que el partit que té més de 900 càrrecs imputats per corrupció, amb seus embargades, n’ataqui un que no té ni un sol imputat.

Encapçala tots els sondejos, però no és la primera vegada que tot li sembla favorable –com en les generals del 2015– i després a les urnes no es compleixen les expectativ­es

No crec que sigui conjuntura­l. Els últims sondejos són millors que els que es van fer just després del 21-D. El nostre creixement és una tendència que està vinculada a altres canvis, com la victòria de Macron a França.

Hi veu paral·lelismes? Estem davant un final de cicle en política, el final del model bipartidis­ta i l’esgotament de les velles ideologies socialista i conservado­ra. El socialisme s’enfonsa a Alemanya, s’ha enfonsat a França, Grècia, a Espanya no està en el seu millor moment, però els conservado­rs també pateixen. Mentrestan­t, emergeix un nou corrent liberal i progressis­ta.

Mort a la ideologia! Visca la gestió?

Una cosa és tenir una etiqueta i una altra és tenir ideologia. El que s’ha trencat és l’etiqueta, ets d’esquerres o de dretes. La prova és que les noves polítiques del segle XXI, per exemple si dones suport o no al lliure comerç, no es responen en aquest eix. Vam veure com Mélenchon o Le Pen deien el mateix contra Europa en campanya o com Trump coincideix amb Podem en contra de la globalitza­ció.

Quina és la seva ideologia?

Soc un liberal progressis­ta, perquè crec en la igualtat d’oportunita­ts. Soc constituci­onalista i europeista. Ciutadans està construint el centre polític a Espanya. De tres milions de vots nous, el 60% ens arriba del centre dreta, però el 40% del socialisme. Des de la Transició no s’havia aglutinat tanta gent en una formació política de centre, a excepció del cas especial de la UCD. És a dir, havíem tingut el centre que es va emportar Felipe González per guanyar per majoria absoluta, el centre que després va girar cap a Aznar per guanyar amb majoria. Però no hi va haver mai unes sigles i un projecte que l’aglutinés.

Parlem de Catalunya. S’ha mostrat crític amb l’actuació del Govern; què hauria fet vostè com a president?

Hem estat sobretot molt lleials al Govern i a Espanya. Som els únics que vam portar al Congrés una moció de suport al 155. Jo, després dels plens del 6 i 7 de setembre al Parlament, en els quals es van aprovar les lleis de ruptura, li vaig dir a Rajoy que apliqués el 155 per tenir el control dels Mossos i d’Educació, el vaig advertir que no serien lleials i que obririen les escoles l’1-O.

Quin balanç fa del 155?

Està sent raonable. Ha continuat la vida sense cap problema, l’administra­ció catalana està funcionant bé. Però hi ha coses que no ens han agradat i, passat un temps prudencial, les hem de criticar. La vaga política que es va muntar a Catalunya, paralitzan­t l’estació de Sants, les carreteres, etc. Eren quatre, vuit o setze persones, però els Mossos no van actuar i estaven sota les ordres del ministre Zoido.

Els resultats de les eleccions catalanes mostren la profunda fractura de la societat catalana; si vostè és president què farà?

Primer, un bon diagnòstic. Pensar que hem arribat fins aquí perquè Espanya és un país centralist­a o perquè s’ha maltractat els nacionalis­tes o perquè hi ha hagut un greuge a Catalunya seria un error. L’Estat ha fet coses malament a Catalunya com les ha fet en altres parts d’Espanya. També cal tenir clar que el problema no se solucionar­à en un quart d’hora. El procés independen­tista és una construcci­ó que comença fa 37 anys amb Jordi Pujol.

Estem condemnats a la política de blocs?

Ciutadans proposa un pla estratègic per solucionar els problemes que reivindica legítimame­nt una part de la societat catalana, per evitar que es podreixin i alimentar, d’aquesta manera, el victimisme. Per exemple, la millora d’infraestru­ctures. El corredor Mediterran­i és indispensa­ble, també el finançamen­t autonòmic. Estic convençut que hi ha una majoria de catalans que, si hi ha un projecte atractiu d’Espanya, els agradarà participar­hi i sumar-se a la reforma del país. Una Espanya entesa no com un projecte identitari sinó civil, on tots ens respectem dins de la diversitat. Un projecte de país, un projecte d’Espanya, això necessitem.

Donarà suport al Govern central si decideix afegir la casella del castellà a les preinscrip­cions?

Si el Govern central s’atreveix a aplicar la llei amb la casella i que el castellà sigui vehicular juntament amb el català li donarem suport, però vigilarem com s’aplica, com es paga, com es posa en marxa. Com assenyala el Tribunal Constituci­onal, el català i el castellà han de tenir una presència equilibrad­a. El nostre model trilingüe, a més, afegeix l’anglès.

“Si Rajoy respecta el pacte, la nostra voluntat és que no s’avancin les eleccions”

“Com passa amb Macron a França, construïm un nou centre polític”

“Si Espanya té un projecte atractiu, molts catalans s’afegiran a la seva reforma”

“Defensem un model trilingüe, amb català, castellà i anglès”

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Albert Rivera divendres passat al carrer Balmes de Barcelona
PEDRO MADUEÑO Albert Rivera divendres passat al carrer Balmes de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain