La Vanguardia (Català)

Anna Gabriel (CUP) es refugia a Suïssa

L’exdiputada està citada dimecres al Tribunal Suprem com a investigad­a

- Redacció

L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel és a Ginebra (Suïssa) i podria desatendre la crida del jutge Pablo Llarena, que l’ha citat a declarar com a investigad­a dimecres vinent, dia 21, al Tribunal Suprem. La formació independen­tista va explicar ahir a la nit que Anna Gabriel i altres membres de la campanya Ni una més s’han desplaçat a Ginebra les últimes setmanes. “En el marc de la preparació de la campanya antirepres­siva, així com en l’estratègia de defensa davant la causa general que s’instrueix des del Tribunal Suprem, considerem absolutame­nt central la dimensió internacio­nal que puguem contribuir a donar-li”, va dir prop de la mitjanit la CUP en un llarg comunicat.

La nota també explica que, “en aquest sentit, el contacte amb entitats, institucio­ns internacio­nals i advocats vinculats a la defensa dels drets civils i polítics davant el Tribunal Europeu de Drets Humans serà una de les línies prioritàri­es, tant pel que fa a l’estratègia jurídica com a la consolidac­ió del posicionam­ent polític”.

De moment, Gabriel, que feia setmanes que estava desaparegu­da, es quedarà a la capital helvètica. La CUP no va voler aclarir ahir si compareixe­rà davant de la justícia, tot i que de la lectura del comunicat sembla deduir-se’n que no. En qualsevol cas, la nota conclou dient que “dimarts vinent s’informarà de tot allò relatiu a la declaració prevista davant el Tribunal Suprem”.

Ni la CUP, ni la resta dels partits independen­tistes no confien en absolut en la justícia espanyola. “Les decisions preses fins al moment amb relació a les mesures cautelars, fiances altes, prohibició de sortir de l’Estat, però, sobretot, la presó incondicio­nal per a dos exconselle­rs i els representa­nts de l’ANC i Òmnium Cultural ens situen en un escenari en què cal denunciar el caràcter exemplific­ador que pretenen els jutges i magistrats, així com el fiscal general, en un exercici que dista molt de la imparciali­tat que haurien de garantir els poders judicials”, denuncia la formació.

Precisamen­t ahir, la CUP va reunir el seu consell polític a Alcover (Tarragona). La portaveu del secretaria­t nacional de la CUP, Núria Gibert, va mostrar la seva “preocupaci­ó i inquietud” davant “el to, el vocabulari” i l’estratègia seguides per ERC i Junts per Catalunya respecte a les negociacio­ns sobre la investidur­a i la posterior formació de govern a Catalunya.

Gibert va criticar que en les converses de les últimes setmanes per a la investidur­a hi ha hagut “massa opacitat” i que JxCat i ERC no han estat “a altura del moviment” independen­tista. Pel que fa a l’estratègia, Gibert va comentar que a la CUP li preocupa que “es faci política amb advocats que xiuxiuegen a les orelles”, és a dir, amb més estratègia “jurídica que política”, fent al·lusió a les declaracio­ns que hi haurà pròximamen­t davant el Suprem per part de diversos dirigents polítics, com les de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, entre d’altres.

“Ha faltat parlar clar, posar bé els objectius i que estiguin d’acord amb el que van prometre durant la campanya”, va assegurar Gibert, que també va lamentar la “desil·lusió” i el “desconcert” generat les últimes setmanes.

La CUP demana ajuda a entitats, advocats i institucio­ns d’àmbit internacio­nal per aconseguir els seus fins

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Anna Gabriel en una sessió al Parlament
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Anna Gabriel en una sessió al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain