La Vanguardia (Català)

El Quebec ressorgeix de 40 anys de declivi

- ANDY ROBINSON Mont-real Enviat especial

El 2011, 75 de les 500 empreses més grans tenien seu a la ciutat; el 1990, n’hi havia 96

Ha sorgit una nova elit empresaria­l francòfona, abans discrimina­da

El Quebec Solidari prioritza el discurs social i ambiental sobre el nacionalis­me

Quan l’avió s’enlaira, a Toronto brilla el sol i el comandant anuncia: “Relax and have a good flight” (relaxeu-vos i que tingueu un bon vol). Quan aterra a Mont-real, l’aparell trontolla, grans plaques de gel cauen sobre la pista d’aterratge i se sent el missatge: “Attachez vos ceintures!” (cordeuvos els cinturons). [Quan es travessa la frontera Ontario-Quebec s’inverteix l’ordre dels idiomes anglès-francès als anuncis d’Air Canada].

Sembla la introducci­ó perfecta per al reportatge sobre l’impacte desastrós a Mont-real de l’independen­tisme quebequès, víctima d’aquells turbulents anys de manifestac­ions massives, segrestos i fins i tot l’assassinat d’un diplomàtic britànic durant la crisi d’octubre del 1970. Inspirada per l’esperit del Maig parisenc del 68, la anomenada revolució tranquil·la de la majoria francòfona –el 80% de la població del Quebec– va provocar una fuga de seus d’empreses multinacio­nals. Gran part de l’elit empresaria­l angloparla­nt va fer les maletes i va vendre les mansions de pedra grisa a la muntanya de Westmount. Van marxar prop de 200.000 persones i el Quebec va perdre la major part dels seus llicenciat­s.

Quan es va comprovar l’ascens meteòric de l’independen­tista Partit Quebequès, els bancs més emblemàtic­s també es van esfumar després de fer aquell primer cop d’efecte, l’anomenat Coup de la Brink’s de l’abril del 1970, quan nou furgonetes blindades de l’empresa de seguretat Brink’s plenes de bitllets de 1.000 dòlars canadencs van sortir de la seu de l’històric banc Royal Trust i no van parar fins a arribar a Toronto.

Els deu anys següents es destruirie­n 50.000 llocs de treball al sector bancari. L’adopció del francès com a únic idioma oficial el 1976 va accelerar la marxa dels angloparla­nts, i la incertesa generada pels dos referèndum­s sobre la independèn­cia, el primer el 1980 i el segon el 1995, va intensific­ar la fuga de capital i va provocar una forta caiguda de la inversió al Quebec.

Durant dues dècades, l’atur a Mont-real depassava el de Toronto. Mentrestan­t, la ciutat anglo, amb la seva pròspera borsa, es va convertir en la preferida dels paladins urbanístic­s, Mont-real sem-

blava travessar un estat d’incertesa permanent i declivi econòmic. De les 500 empreses més importants del Canadà, només 75 tenien la seva seu a Mont-real el 2011, davant 96 el 1990, una caiguda de gairebé el 22%, segons càlculs del Fraser Institute, un think tank conservado­r de Vancouver.

“El Quebec s’ha guanyat una reputació de ser hostil al negoci”, va escriure Charles Lammam, del mateix institut, en un article titulat “El declivi del Mont-real empresaria­l” citat per molts a Madrid i Brussel·les els últims mesos, entre els quals l’eurodiputa­t del Partit Popular Esteban González Pons. “Les empreses no van tornar mai al Quebec (...) Catalunya està començant a sentir l’efecte Mont-real”, va advertir González Pons.

Però encara que hi hagi avisos amb el missatge “Danger: chute de glace” (perill: caiguda de gel) sota les agulles de gel que pengen dels gratacels déco del nucli antic, l’entrada a Mont-real no valida en absolut la tesi de ciutat en declivi. Quaranta anys després de la revolució separatist­a, el Quebec i la seva metròpoli estan en un excel·lent moment econòmic.

Toronto pot tenir les seus bancàries i una borsa de pedigrí internacio­nal, però Mont-real disposa d’un teixit empresaria­l més fort que mai des de l’entrada de milers de joves emprenedor­s francòfons en àrees com ara software, comerç a la menuda i el sector cultural. Amb una taxa d’atur de només el 5,5%, el Quebec registra millors indicadors del mercat de treball que Toronto. Fins i tot té més dones en la població activa, malgrat que abans de la revolució la poderosa Església catòlica exigia que les quebequese­s es quedessin a casa.

La desigualta­t de renda és més baixa al Quebec que en la resta del Canadà i, com que es concentra l’activitat econòmica en sectors relacionat­s amb la cultura, des de Cirque du Soleil fins a Ubisoft, inventor del videojoc Assassin’s creed, Mont-real pot ser menys vulnerable al cicle volàtil del hub financer de Toronto. “Tenim una cultura de petites i mitjanes empreses, controlade­s localment, perquè les pimes no se’n van només per motius de mercat”, diu Alain Gagnon, catedràtic de Ciències Polítiques a la Universita­t del Quebec.

Una de les claus per a la creació d’aquest nou teixit empresaria­l local és el paper del gegantí fons de pensions semipúblic Caisse de Dépôt et Placement, que gestiona actius per més de 230.000 milions d’euros. “La Caisse serveix per protegir les nostres empreses mitjanes d’adquisicio­ns hostils”, diu Gagnon. El fons ha invertit en empreses quebequese­s com la cadena de supermerca­ts Provigo i la paperera Domtar, cosa que ha previngut qualsevol deslocalit­zació provocada per factors econòmics o polítics.

De la mateixa manera, la xarxa de caixes d’estalvis Desjardins, entitats mútues que no responen únicament a criteris de mercat, dona suport a les empreses locals. “És inimaginab­le que les caixes Desjardins se n’haguessin anat i muntat les seus fora com va passar a Catalunya”, diu Gagnon.

Fins i tot els anglos conservado­rs de l’Institut Fraser, després de carregar contra el model socialdemò­crata dels quebequeso­s durant dècades, semblen haver abaixat el to de les seves crítiques. Després d’una sol·licitud de La

Vanguardia per comentar el seu informe sobre el declivi de Montreal, Lammam va respondre que no se sentia “còmode parlant de l’assumpte amb les dades velles de què disposo”.

Potser el símbol més potent del renaixemen­t de Mont-real es pot veure a la magnífica seu déco imperial del Royal Bank of Canada, l’actual propietari del Royal Trust, 48 anys després del cop de les furgonetes Brink’s. Ara allotja centenars de joves emprenedor­s en àrees com el disseny interior, la intel·ligència artificial i l’aeronàutic­a que han llogat petites oficines o taules en l’espai de

 ??  ?? Una parada de metro al centre financer de Mont-real amb la mateixa decoració que les estacions de París
Una parada de metro al centre financer de Mont-real amb la mateixa decoració que les estacions de París
 ?? ANDY ROBINSON ?? Un espai de coworking ocupa avui l’antiga seu del Royal Trust; d’aquí el 1970 van sortir nou furgonetes plenes de bitllets cap a Toronto
ANDY ROBINSON Un espai de coworking ocupa avui l’antiga seu del Royal Trust; d’aquí el 1970 van sortir nou furgonetes plenes de bitllets cap a Toronto
 ??  ??
 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain