La Vanguardia (Català)

Sean Hannity

PERIODISTA DE FOX NEWS

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Hannity (56) és un periodista conservado­r de la cadena Fox, amic íntim de Donald Trump i responsabl­e de gran part de la desinforma­ció que envolta la gestió del president i que amb tanta força distorsion­a la realitat.

Hi ha més de 50 estats, encara que la bandera dels Estats Units només aculli mig centenar d’estrelles.

A més, entre les barres de l’ensenya nacional hi ha una entitat de geografia virtual sense fronteres predetermi­nades i un marcat color vermell. Recordeu que aquí els vermells són els de dretes.

Aquesta subdivisió configura el “Fox, estat de Trump”, com la denomina Thomas Baldino, professor de ciències polítiques a la Wilkes University, amb seu al centre de Wilkes-Barre, una ciutat a la Pennsilvàn­ia profunda.

“A la sala d’espera del metge, a la perruqueri­a, a qualsevol lloc que vagis, la pantalla de televisió està connectada a Fox News, perquè és el que vol veure la gent”, assegura el professor.

“Quan aquesta cadena promou Trump, passa dels problemes seriosos i tot el que fa consisteix a reforçar la visió més a favor del president. Per això es creuen que Trump està aconseguin­t coses”, afirma.

Un informe del Pew Research Center assenyala que a les presidenci­als del 2016 els canals de noBarre, tícies per cable, amb un 24%, es van convertir en la via més fiable d’accedir a informació electoral. Atès el predomini urbà de la Msnbc (ariet del progressis­me) o la CNN, la Fox –la líder– és la preferida en àrees rurals i ciutats mitjanes o petites. S’hi inclou Wilkes- antic bastió d’Obama que es va convertir al trumpisme. La narrativa de la Fox, sosté Baldino, forma part essencial de la seva teoria que almenys nou de cada deu que van votar el candidat republicà el 2016 tornarien a donar-li suport després d’un any de mandat en què han predominat els escàndols.

“No culpen mai Trump perquè agafen la informació de la Fox, que sempre responsabi­litza qualsevol altre”, afegeix.

N’hi ha prou amb fixar-se en com s’acaba aquesta setmana. El fiscal especial del Russiagate, Robert Mueller, ha imputat tretze russos i tres empreses d’aquest país per la interferèn­cia a les últimes eleccions presidenci­als. El seu objectiu era impulsar Trump i menysprear la seva rival, Hillary Clinton.

Segons el document, una de les instruccio­ns era “criticar Hillary i la resta (excepte Trump i Bernie Sanders)”. Es van centrar en estats indecisos. Un dels anuncis deia: “Hillary és Satanàs i els seus crims i mentides demostrara­n com n’és de perversa”.

L’acusació, presentada divendres, explica que la infiltraci­ó es va produir des del 2014, en línia i en la vida real, amb emissaris de Moscou robant identitats per aparentar ser activistes dels Estats Units. Hi va haver nacionals no identifica­ts, fins i tot gent de la campanya de Trump, que van ser utilitzats en la trama “sense saber-ho”.

Rob Rosenstein, número dos del Departamen­t de Justícia i cap de Mueller, va remarcar que tot això no va tenir impacte en el resultat electoral.

Encara que el cas es troba en plena investigac­ió i que hi ha el dubte més que evident que es pugui descartar aquesta influència en vista de la tasca d’intoxicaci­ó, a Trump tant li va fer.

Acceptant per primera vegada que la ingerència russa no és un muntatge o una notícia falsa –els seus arguments habituals–, ja va sentenciar en el seu tuit. No hi ha confabulac­ió entre el Kremlin i la seva campanya. Va guanyar pels seus mèrits, malgrat la constataci­ó que volien ajudar-lo. I va subratllar que això es va engegar el 2014, abans que ell anunciés la seva aspiració.

Per què més. Per descomptat a la Fox es van servir del fet que no se cita ningú de la campanya, però tenien més munició. La culpa de la infiltraci­ó? D’Obama, per descomptat. Els col·laboradors dels programes immediatam­ent van remarcar que aquesta conspiraci­ó no va influir en la victòria de Trump. Van coincidir que “tothom” sabia quines intencions tenia Moscou, però que l’anterior govern no va moure fitxa. I si la va moure, ho va fer amb la fe.

A costa del Russiagate, del qual passen per sobre, la cadena de l’imperi Murdoch fa setmanes –amb l’espai Fox & Friends (favorit en el tuit matinal de Trump) o els seus referents Sean Hannity (íntim del president) i Laura Ingraham– que castiguen l’FBI pel

El Russiagate ja és real a la Fox perquè en l’acusació als russos no se cita Trump Ahir els estudiants es van manifestar a Tallahasse­e per demanar una regulació

suposat espionatge al candidat Trump sense exhibir-ne cap prova. Tret de la seva opinió, esclar.

Ahir aquest relat es va incrementa­r quan es va saber que l’agència no va actuar amb les alertes sobre el pistoler Nikolas Cruz i les seves intencions de provocar una matança com la que va cometre dimecres al seu exinstitut de Parkland (Florida), amb el resultat de 17 de morts.

Els superviven­ts, companys d’escola dels difunts, han alçat la veu i reclamen que els legislador­s facin alguna cosa per regular el desbocat mercat de les armes. Ahir van insistir-hi en la seva marxa a Tallahasse­e, capital de l’estat. Aquesta reclamació no apareix a la Fox, perquè no és més que “polititzar la tragèdia”.

Els caps de programes i els seus convidats ho fien gairebé tot a la salut mental de l’autor confés. Igual que a Las Vegas –58 morts a l’octubre– o en una església de Texas –24 morts al novembre–.

Aquesta vegada fins i tot s’ha anat un pas més enllà. Hi ha hagut analistes que culpen l’administra­ció de l’institut, el guàrdia de seguretat (no va veure mai el pistoler), els pares del detingut (orfe), les drogues i, fins i tot, sí, fins i tot els estudiants i víctimes.

La solució consisteix en més vigilància armada o a donar pistoles als professors. Al programa d’Ingraham, Aaron Cohen, expert en seguretat, es va passar una estona elogiant l’AR-15 per a autodefens­a. L’AR-15, versió civil del rifle militar, és el que van utilitzar els assassins de Florida i Las Vegas.

A la cadena televisiva Fox, però, no es va sentir el lament d’un dels

nois, que va veure morir els seus companys a les aules de Parkland: “Fins als 21 anys no podem prendre cervesa al bar, però als 18 podem comprar una arma capaç de provocar matances”.

 ??  ??
 ?? FOX ?? Els Simpson, de Fox, van pronostica­r el triomf de Trump
FOX Els Simpson, de Fox, van pronostica­r el triomf de Trump
 ??  ??
 ??  ?? L’amic. Hannity, periodista de la Fox i
amic de Trump, entrevista Bannon, antic estrateg de la
Casa Blanca
L’amic. Hannity, periodista de la Fox i amic de Trump, entrevista Bannon, antic estrateg de la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain