La Vanguardia (Català)

Salvador Busquets

DIRECTOR DE CÀRITAS

- ROSA M. BOSCH

Salvador Busquets dirigeix Càritas, entitat que juntament amb Formaciò i Treball està impulsant un programa que bonifica amb 3.000 euros les empreses que contractin ciutadans que es trobin en risc d’exclusió social.

Tots van saltar d’alegria, van aplaudir, quan a en Francisco, que ja ha esgotat l’atur, li van trucar per a una entrevista per fer de conserge”, explica Pere Font, empresari i voluntari de Càritas que dedica dues tardes a la setmana a ensenyar a persones en risc d’exclusió els passos a seguir per aconseguir una feina. L’escena protagonit­zada per en Francisco es va produir dimecres passat en una de les classes que imparteix Font al Raval. A en Francisco, de 53 anys, se li va acabar la prestació d’atur i viu en un pis de Càritas. Font, testimoni de la dificultat de molts dels seus alumnes per accedir al món laboral, va plantejar oferir un revulsiu econòmic de 3.000 euros perquè les empreses, sobretot les petites, accedissin a contractar persones vulnerable­s com en Francisco.

Així va néixer Font d’Oportunita­ts, una iniciativa que les entitats Càritas i Formació i Treball s’han fet seva. Les persones que assisteixe­n als cursets de formació d’aquestes dues entitats i que tenen una situació més complicada són les que opten a ser contractad­es per restaurant­s, hotels, comerços, fàbriques... “Els perfils que més tenim són conserges, mossos de magatzem, dependents, netejadors, ajudants de cuina i cambrers de pis. Les empreses que els ofereixin una oportunita­t tindran una ajuda de 3.000 euros per cada contractac­ió que s’allargui durant un període d’un mínim de sis mesos”, detalla Font. Són candidats amb un pa sota el braç.

El programa va arrencar a finals de l’any passat i fins ara s’han aconseguit 17 acords. Actualment, Font d’Oportunita­ts té una borsa d’unes 40 empreses, xifra que a poc a poc va creixent gràcies a la tasca desinteres­sada de Font i quatre persones més que dediquen el seu temps lliure a rastrejar a internet, a recórrer als seus contactes i al boca-orella per engrossir aquesta llista. “Cada setmana fem dues o tres presentaci­ons de Font d’Oportunita­ts als departamen­ts de recursos humans de companyies”, precisa Font. Les donacions de particular­s també han permès aconseguir fins ara un fons de 90.000 euros que alimenten el programa.

Font ja inverteix més hores a aquesta iniciativa que a la seva pròpia empresa, del sector tèxtil. Diu que li dona més satisfacci­ó veure com en Francisco o altres dels seus alumnes en els cursos que imparteix a les aules del Raval i Badalona aconseguei­xen un contracte que firmar més comandes per al seu negoci. Les últimes alegries les hi han donat una jove de 24 anys que ja treballa en una sabateria al costat del passeig de Gràcia, un home arribat del Brasil que s’ha fet un lloc en una pizzeria de Gràcia i un altre del Pakistan en una fleca de Sarrià. “Per a ells una feina no és només tenir un sou: significa dignitat i creixement personal”.

“Són persones molt vulnerable­s, la majoria immigrants, del Marroc, Guinea, la Costa d’Ivori, Llatinoamè­rica... i també dones soles a càrrec de fills. Alguns amb prou feines saben escriure, d’altres tenen poc coneixemen­t dels nostres idiomes. Quan es presenten a una entrevista competeixe­n amb moltíssims aspirants: difícilmen­t els tocarà a ells”. Font va considerar que un estímul seria una bonificaci­ó. “Que treballin és un tema de dignitat, no poden viure de la caritat; es tracta que tinguin l’oportunita­t d’accedir a un feina i demostrar que ho poden fer bé”.

Els 3.000 euros actuen com a targeta de presentaci­ó i esperó, però a la fi moltes empreses rebutgen aquesta ajuda. El repte és tancar aquest 2018 amb una cinquanten­a de llocs de treball.

La fundació Formació i Treball es va crear el 1992 des de Càritas per fomentar la formació i integració laboral de ciutadans en risc d’exclusió. Cada any organitza prop de 70 cursos enfocats als sectors en què hi ha més demanda (hostaleria, neteja i gestió de magatzems). El total d’inscrits s’acosta als 700, dels quals el 60% troben una feina en un termini de dotze mesos.

Un voluntari de Càritas va proposar la idea atesa la difícil inserció de persones amb poca formació

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Stalin Soria al magatzem de Formació i Treball, on va fer el curs
LLIBERT TEIXIDÓ Stalin Soria al magatzem de Formació i Treball, on va fer el curs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain