La Vanguardia (Català)

L’ofensiva de Sánchez

El comitè federal aprova per total unanimitat el nou reglament del partit

- JUAN CARLOS MERINO Aranjuez

Pedro Sánchez, líder del PSOE, llança el seu partit a beneficiar­se a les urnes de la baralla entre el PP i Cs. El comitè federal aprova amb unanimitat total el nou reglament del partit socialista.

Mariano Rajoy va gaudir fumantse un cigar des de la barrera, les últimes cites electorals, davant l’acarnissad­a batalla que va enfrontar el PSOE i Podem per l’espai del centreesqu­erra. I ara que la pugna es dirimeix en el terreny del centredret­a, entre el PP i Ciutadans, Pedro Sánchez vol veure també els toros des de la barrera. Amb la pretensió d’acabar sent ell qui surti al final per la porta gran, amb les dues orelles a la mà. “El PSOE ha de ser una escullera progressis­ta davant la marea neoconserv­adora!”, va reclamar Sánchez davant el comitè federal del partit, reunit ahir a Aranjuez. El líder del PSOE va animar així, davant el cicle electoral que comença l’any que ve amb les municipals, autonòmiqu­es i europees, a “aprofitar l’oportunita­t” que segons el seu parer representa per als socialiste­s aquesta baralla entre el PP i Ciutadans.

A l’equip de Sánchez tenen molt clar en què pot beneficiar electoralm­ent el PSOE aquesta pugna al centredret­a: “Divideix i venceràs”. “Evidentmen­t”, conclouen. Malgrat que alguns presidents autonòmics socialiste­s que l’any que ve intentaran revalidar el càrrec no ho veuen tan clar. “La baralla a la dreta només ens beneficia perquè fa més feble el PP. Però si el PSOE no puja, també ens perjudica”, adverteixe­n des d’una de les federacion­s socialiste­s que governa la seva comunitat. I és que, segons alerten, abans el votant que fugia del PP podia recalar en el PSOE, però ara es troba “amb un partit nacional, còmode i creïble que és Ciutadans”. Així que, a mitjà termini, pot perjudicar el PSOE “tant o més” que el PP.

Sánchez, no obstant això, va mostrar ahir la seva convicció que el PSOE té “un propòsit clar i ferm a l’abast de la mà: ser la primera força política el 2019 en aquest país!”. A la cita amb les urnes, va assegurar, es presentara­n amb “l’aval de la feina ben feta” allà on governen. I va destacar la gestió de govern dels presidents autonòmics socialiste­s presents ahir a la cita –l’extremeny Guillermo Fernández Vara, el castellà manxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán, però també dels absents –l’andalusa Susana Díaz, el valencià Ximo Puig, l’asturià Javier Fernández i la balear Francina Armengol–, a més de la capacitat de “diàleg i acord” on cogovernen, a Euskadi i Cantàbria. En el seu discurs inicial, Sánchez va insistir a denunciar les conseqüènc­ies que al seu parer ja està tenint per a Espanya “la lluita neoconserv­adora de les dues dretes”, que no és una batalla ideològica sinó una simple lluita de poder “per veure com es reparteixe­n els escons”, i que no és cap altra que la “paràlisi política”. “Aquest Govern central és una rèmora per a l’avenç del nostre país!”, va clamar. “Els que haurien de governar no governen. I aquells que haurien de donar suport als que no governen perquè governin, no donen suport. Resultat: Espanya no avança, Espanya està paralitzad­a”, va criticar. I que el Govern central està “sense pols” i “no dona senyals de vida” es demostra, segons la seva opinió, en la seva incapacita­t per aprovar uns nous pressupost­os generals de l’Estat. “Aprovar els pressupost­os és la primera i principal obligació d’un Govern central. Sense pressupost­os, no hi ha res a governar”, va assegurar. “Un Govern central sense pressupost­os és tan útil com un cotxe sense gasolina”, va ironitzar. I va exigir a Rajoy que presenti immediatam­ent un avantproje­cte de pressupost­os, i no es limiti a prorrogar els de l’any passat. “Viure de la pròrroga és prorrogar els problemes de la gent i no retre comptes davant els espanyols”.

Sánchez va insistir que “si no es fa res, les coses es podreixen”. I això és el que està passant, al seu parer, amb la posició del Govern central davant la crisi d’Estat a Catalunya. “No farem res per resoldre la crisi territoria­l de Catalunya?”, es va preguntar. “Hi ha molt per fer i s’ha de fer ara! Cal fer país!”, es va respondre. Va defensar així “un projecte per a la modernitza­ció d’Espanya”, i va advocar per la reforma de la Constituci­ó. Entre altres qüestions, per fer front al secessioni­sme a Catalunya, que va assegurar que només significa “aïllament, insolidari­tat i regressió”.

El comitè federal del PSOE va aprovar ahir el nou reglament del partit que blinda Sánchez i atorga més poders als militants. “El nostre projecte és autònom, no al servei de la plutocràci­a!”, va celebrar Sánchez, molt disposat a posar fi als “regnes de taifes” de les baronies. Les noves regles es van aprovar a mà alçada, per total unanimitat. “Ni un vot en contra!”, van destacar somrients a l’equip de Sánchez.

“El PSOE ha de ser una escullera progressis­ta davant la marea neoconserv­adora” “Un Govern central sense pressupost­os és tan útil com un cotxe sense gasolina”

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez flanquejat per José Luis Ábalos, Cristina Narbona i Adriana Lastra al comitè federal del PSOE celebrat a Aranjuez
DANI DUCH Pedro Sánchez flanquejat per José Luis Ábalos, Cristina Narbona i Adriana Lastra al comitè federal del PSOE celebrat a Aranjuez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain