La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El diari reflexiona sobre la inacceptab­le bretxa salarial que persisteix entre els homes i les dones, alhora que es pregunta pel fotur de la República de Sud-àfrica després de l’arribada al poder de Cyril Rampahosa.

El nou president de la República de Sud-àfrica i líder del Congrés Nacional Africà –el partit fundat pel mític Nelson Mandela– en el seu primer discurs ha promès al país ocupació i lluita contra la corrupció. Cyril Rampahosa, 65 anys, un vell líder sindicalis­ta del CNA convertit en empresari multimilio­nari, ha aconseguit el que no va poder aconseguir el 1994, quan el seu mentor en va elegir un altre com a delfí.

Molest pel fracàs, Rampahosa va deixar fa 24 anys la política per dedicar-se als negocis. El fundador del potent sindicat miner sud-africà va centrar l’activitat en la mineria, precisamen­t, així com en energia, telecomuni­cacions, serveis financers i en l’hostaleria, amb què va guanyar un important capital econòmic, no sense caure en enormes contradicc­ions de tota mena. Com quan va demanar la intervenci­ó policial en una vaga minera que afectava una de les seves empreses, amb el resultat de més d’una trentena de morts. Però el CNA, com Sud-àfrica, no va fort de lideratge i Rampahosa ha vingut a omplir aquell buit, ja es veurà amb quins resultats.

Amb fama d’home d’acció, Rampahosa arriba al cim del Govern de Pretòria en un moment especialme­nt delicat per al país, amb una economia en fort declivi, i per al seu partit, el CNA, assetjat pels innombrabl­es casos de corrupció que van obligar el seu antecessor a la presidènci­a, Jacob Zuma, a presentar la dimissió dimecres passat. Considerat un representa­nt de la minoria negra que ha destacat al món de l’empresa, els anomenats diamants negres convertits en els nou-rics de l’establishm­ent, el nou president ha promès lluitar per la igualtat entre blancs i negres –el vell lema de Mandela–, ha promès una reforma agrària que faciliti als negres l’accés a la propietat de la terra, a més d’extirpar els corruptes del sistema i activar l’economia per crear ocupació, a més de mantenir la unitat del partit.

L’aposta del nou líder sud-africà està farcida d’obstacles. El primer és el temps. Les eleccions presidenci­als s’han de celebrar a meitat del 2019; és a dir, Rampahosa té poc més d’un any per consolidar el lideratge al partit i al país. A les dificultat­s òbvies per acomplir aquests objectius transcende­ntals s’afegeix el seu passat empresaria­l, en el qual no falten actuacions polèmiques que els seus adversaris ja han començat a utilitzar. Tornar a assumir el paper del polític que va col·laborar estretamen­t amb Mandela per treure el país de l’apartheid i tornar-li la dignitat és, per tant, la principal estratègia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain