La Vanguardia (Català)

TURISME MIRACLE

-

El san uar mari de ourdes re os mi o si gde visites a l’any. És un t sme que té a la fe com a reclam i que ha transforma­t tota una vall que viu dels pelegrins.

Joël Luzenko sí que té dades de les visites que gestiona directamen­t el santuari. “L’any passat van ser vuit-centes mil persones”. En aquest cas són paquets oferts per a grups amb visites programade­s de tres dies. A aquesta xifra, fins a arribar als 2,5 milions, cal sumar-li la dels visitants que van a Lourdes a nivell particular.

Així que es barregen pelegrins que viatgen en grup amb els turistes que van per lliure. Els primers no solen moure’s de Lourdes durant la seva estada, revela Luzenko. En aquelles estades assisteixe­n a les misses i rosaris celebrats diàriament, participen en les processons nocturnes amb espelmes, preguen als bancs col·locats davant la gruta, visiten la casa natal de Bernadette i també el museu que recrea la vida d’aquesta jove pastora que la Verge Maria va animar a comunicar al món que els malalts podien curar-se si pelegrinav­en Lourdes.

“Els pelegrins amb greus malalties, acollits pel santuari en un centre adaptat a les seves necessitat­s i assistits per voluntaris que els acompanyen fins a la gruta, són al voltant de seixanta mil a l’any”, indica Luzenko. Hi ha programes adaptats a la seva situació i els malalts que acudeixen per lliure a Lourdes poden sol·licitar també al santuari aquells serveis. Les cadires de rodes i les lliteres formen part de la peregrinac­ió, com els nens que corren pel recinte o les botigues que venen espelmes, medalles i tota mena de records. La invalidesa aquí no s’oculta, ni tampoc es renega, recalquen des del santuari, de la medicina i la ciència. Al final tot és una qüestió de fe.

 ?? 4
MERCÈ GILI ?? 1. La basílica de la Immaculada Concepció és l’avantsala de la gruta de les aparicions
2. Un dels carrers que dona accés directe al santuari on es concentren hotels i botigues de records
3. Dos pelegrins pregant dijous passat davant la gruta, amb la...
4 MERCÈ GILI 1. La basílica de la Immaculada Concepció és l’avantsala de la gruta de les aparicions 2. Un dels carrers que dona accés directe al santuari on es concentren hotels i botigues de records 3. Dos pelegrins pregant dijous passat davant la gruta, amb la...
 ?? MERCÈ GILI ??
MERCÈ GILI
 ?? 5
MERCÈ GILI ??
5 MERCÈ GILI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain