La Vanguardia (Català)

L’ANY DE POMPEU FABRA

L’any Fabra commemora els 150 anys del naixement del mestre i el centenari de la seva primera gramàtica

- MAGÍ CAMPS

L’any Fabra commemora els 150 anys del naixement del mestre, que va tenir un compromís polític i social inqüestion­able, i el centenari de la seva primera gramàtica.

Quan tenia 15 anys Pompeu Fabra va escriure als seus nebots, que estaven de vacances a Camprodon. La carta ha esdevingut cèlebre perquè documenta la presa de consciènci­a lingüístic­a del personatge, que comença escrivint en castellà i ell mateix es corregeix passant al català perquè és la llengua que parlaven entre ells.

El 20 de febrer del 1868 –dimarts farà 150 anys–, Fabra va néixer a Gràcia, quan la vila encara era un municipi independen­t. La seva obra és encara vigent d’una manera fonamental en la cultura catalana, i per això és doblement sorprenent el que aquest enginyer químic va arribar a bastir amb les eines de la seva època. Potser la visió científica i l’esperit noucentist­a són les claus del seu èxit. Però el que és evident és que va ser un treballado­r nat, que treia rendiment de tot i no malbaratav­a esforços.

Amb 17 anys redacta un primer assaig de gramàtica catalana –que desa en un calaix– i l’any següent s’incorpora a la redacció de la revista L’Avens, que justament al cap d’uns mesos canvia la capçalera a partir de les seves tesis ortogràfiq­ues: L’Avenç. En un seguit d’escrits comença a definir el que serà la seva obra codificado­ra de la llengua catalana i, en aquest sentit, el 1892 publica un substanció­s article a La Vanguardia: “Sobre la reforma lingüístic­a y ortográfic­a”.

Fabra només té 24 anys i alterna la passió per la llengua amb els estudis universita­ris d’Enginyeria Química, però també troba el temps per aficionar-se a la música i promoure Wagner amb el grup de melòmans Els Trenta, i per traduir teatre. La intrusa, de Maurice Maeterlink, i Espectres, d’Henrik Ibsen –aquesta amb CasasCarbó– són publicades a L’Avenç sense les hacs etimològiq­ues, una de les propostes que Fabra defensava per a l’ortografia catalana –seguint el model de la italiana– i que finalment no va veure la llum normativa.

El 1902 obté una plaça de professor numerari a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrial­s de Bilbao, i se n’hi va a viure, però no deixa de treballar per la llengua catalana malgrat la distància. Tot i així, hi ha firmes il·lustres, com Eugeni d’Ors i Josep Pous i Pagès, que publiquen articles en què demanen que torni a Catalunya per treballar en la primera línia de la co-

dificació del català.

El 1907, vivint al País Basc, comença a treballar en el que serà la seva primera gramàtica, el mateix any que Enric Prat de la Riba funda l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El 1911, quan es crea la Secció Filològica, Fabra en forma part, juntament amb Antoni M. Alcover, que la presideix, Àngel Guimerà, Joan Maragall, Josep Carner... La distància, doncs, no és cap impediment perquè el mestre no deixi de treballar en la codificaci­ó de la llengua catalana. El 1912 finalment torna a Catalunya, deu anys més tard d’haver marxat a Bilbao, on han nascut les seves tres filles, quan li és adjudicada la càtedra de Llengua Catalana de la Universita­t de Barcelona, creada per la Diputació a la seva mida.

Per si no té prou feina amb l’elaboració de les Normes ortogràfiq­ues (1913) i la Gramàtica (1918), encara troba temps per presidir el PEN Club de Catalunya i ser el responsabl­e últim de les traduccion­s dels clàssics grecs i llatins de la Fundació Bernat Metge (1923-1925). També presideix l’Ateneu Barcelonès, i es permet el luxe –no devia tenir prou temps– de rebutjar una plaça a la Reial Acadèmia Espanyola (1926).

Al voltant del 1930 Fabra concentra els esforços en el Diccionari general de la llengua catalana (1932), mentre per una banda lluita perquè la Taula de Lletres Valenciane­s no se separi de les normes de l’IEC i, de l’altra, contra les vel·leïtats panoccitan­istes que afloren en alguns sectors durant la República.

Amb la Generalita­t restaurada, Fabra és un personatge públic que no pot defugir la responsabi­litat política. És per això que encara afegeix més càrrecs als que ja ocupava. En el vessant esportiu presideix la Unió Catalana de Federacion­s Esportives, i en el vessant educatiu és el president del patronat EstatGener­alitat de la Universita­t Autònoma de Barcelona (19331939). El 1934 és empresonat pels fets del Sis d’Octubre al vapor Uruguay, que fa de vaixell presó. I el 1936 és nomenat director general de l’Ensenyamen­t del Català de la Generalita­t.

Els últims mesos de la guerra civil espanyola s’estableix a Sant Feliu de Codines, des d’on enfilarà el camí de l’exili el 1939. Camí de França assumeix la presidènci­a interina de la Institució de les Lletres Catalanes, i més endavant la de la Fundació Ramon Llull, que es crea a l’exili. Quan esclata la Segona Guerra Mundial refusa diverses ofertes per anar-se’n a Amèrica, tot i el perill que suposa viure a la França ocupada.

El 1945, quan el president Josep Irla crea el Govern de Catalunya a l’exili, el nomena conseller. El dia de Nadal del 1948 mor a Prada de Conflent, després d’haver dinat amb la família a Perpinyà. Mor a dos quarts de nou de la nit, sense haver abandonat mai “ni la tasca ni l’esperança”.

Dimecres a Badalona s’inaugura solemnemen­t al teatre Zorrilla l’any Fabra, organitzat per la Generalita­t de Catalunya i amb la col·laboració de l’IEC en record d’un home d’una dimensió extraordin­ària i sorprenent per al seu temps.

De vegades sembla que les coses funcionen correctame­nt i no es veuen els desajustos fins que no hi ha un contratemp­s. En el cas de la codificaci­ó de la llengua que va fer Fabra, els quaranta anys de prohibicio­ns i persecucio­ns que van suposar la dictadura, més la torna que es va repetint cada dos per tres, demostren que, tot i ser enginyer químic, va trobar la fórmula per bastir uns fonaments a prova de bombes.

Com va escriure Josep Pla, “Fabra ha estat el català més important del nostre temps perquè és l’únic ciutadà d’aquest país, en aquesta època, que, havent-se proposat d’obtenir una determinad­a finalitat pública i general, ho aconseguí d’una manera explícita i indiscutib­le”.

El mestre va contreure un compromís polític i social inqüestion­able i gaudia d’una alta popularita­t

 ?? BADOSA / ARXIU VIDAL / EFE ??
BADOSA / ARXIU VIDAL / EFE
 ?? Un home polifacèti­c
GABRIEL CASAS I GALOBARDES / ANC ?? Fabra va ser un gran estudiós, un home públic i un bon esportista. Sobre aquestes línies, nedant en plena natura, en una imatge inusual que es conserva a l’arxiu Casas
Un home polifacèti­c GABRIEL CASAS I GALOBARDES / ANC Fabra va ser un gran estudiós, un home públic i un bon esportista. Sobre aquestes línies, nedant en plena natura, en una imatge inusual que es conserva a l’arxiu Casas
 ?? ANC / BRANGULÍ (FOTÒGRAFS) ??
ANC / BRANGULÍ (FOTÒGRAFS)
 ?? © ARXIU FOTOGRÀFIC CENTRE EXCURSIONI­STA DE CATALUNYA ?? Arreu fent país Fabra i uns companys francesos als campaments Fabra, al Pallars (Alòs d’Isil, 1927-1935), i amb Pau Vila i Josep Iglésies a Montserrat, el dia Sant Jordi de 1936
© ARXIU FOTOGRÀFIC CENTRE EXCURSIONI­STA DE CATALUNYA Arreu fent país Fabra i uns companys francesos als campaments Fabra, al Pallars (Alòs d’Isil, 1927-1935), i amb Pau Vila i Josep Iglésies a Montserrat, el dia Sant Jordi de 1936
 ?? ARXIU FOTOGRÀFIC CENTRE EXCURSIONI­STA DE CATALUNYA ??
ARXIU FOTOGRÀFIC CENTRE EXCURSIONI­STA DE CATALUNYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain