La Vanguardia (Català)

ÚLTIMATUM DE GEL

-

La Federació Espanyola de Gel preveu construir un centre de tecnificac­ió del gel amb suports o sense ells.

No podem esperar més temps ni que arribi una altra medalla. Ja és hora de deixar d’enviar fora els nostres millors esportiste­s, perquè aquí no hi ha ni instal·lacions ni tècnics de primera línia. Necessitem ja un centre de tecnificac­ió del gel i dono a les institucio­ns un any per afegir-se al projecte. Amb més suports o menys el posarem en marxa”.

Frank González, president de la Reial Federació Espanyola d’Esports de Gel, ha treballat molts anys en silenci i ha acumulat prou paciència i experiènci­a al capdavant del Grup d’Equipament­s de la Federació Internacio­nal d’Hoquei sobre Gel per poder plantejar amb garanties aquest ultimàtum al Consell Superior d’Esports (CSD), la Secretaria General de l’Esport de la Generalita­t i la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. Perquè Barcelona, on hi ha la seu social de la Federació des de la seva segregació de la Federació Espanyola d’Esports d’Hivern el 2006, serà la ciutat que aculli aquest centre de tecnificac­ió que González ja dissenya amb el suport de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.

La instal·lació té un cost estimat d’1,7 milions d’euros, que la Federació preveu pagar amb el suport del CSD, finançamen­t extern o fins i tot iniciativa privada. Aquests dies, a Pyeongchan­g, González ha mantingut contactes tant amb el president del Consell, José Ramón Lete, com amb la comissió de la desactivad­a candidatur­a olímpica de Barcelona que ha viatjat mig en secret a aquests Jocs. L’Ajuntament, de fet, té una de les claus per fer realitat el centre de tecnificac­ió: la pista de gel. Amb Xavier Trias encara d’alcalde, el Consistori va decidir adquirir la pista de gel desmuntabl­e que va acollir la final del Grand Prix de patinatge artístic sobre gel –el principal circuit de l’especialit­at– el 2014 i 2015. Amb la candidatur­a olímpica encara activa, el govern municipal va fer la inversió, però des de l’última cita la pista només es fa servir com a espai recreatiu hivernal a La Farga de l’Hospitalet. La resta de l’any està desmuntada en un magatzem.

Barcelona, mentrestan­t, només disposa de la instal·lació homologada del Palau del Gel del FC Barcelona, que acull una intensa activitat entre entrenamen­ts i hores de lleure. “No és només que tinguem nois i noies entrenant-se a les 7 del matí, és que tenim un patinador de velocitat en pista curta de 15 anys amb moltíssim futur, Nil Llop, que només es pot entrenar en gel un dia a la setmana, la resta ho ha de fer amb patins en línia”, explica el president federatiu. No és l’únic: les vigents guanyadore­s de la Lliga i la Copa d’hoquei sobre gel, les Ice Blue Cats, s’entrenen sobre rodes a la Verneda i juguen sobre gel al Palau de Gel quan tenen hores.

A la resta d’Espanya la situació és similar o pitjor. Només disposen d’instal·lacions la meitat de les comunitats, amb Madrid, amb cinc pistes de gel, al capdavant. A les de finançamen­t públic s’hi afegeixen les privades, amb La Nevera de Majadahond­a, dins d’un centre comercial. Aquest havia de ser el model de futur per al desenvolup­ament del gel una vegada que les retallades deixessin en paper mullat la promesa de Jaime Lissavetzk­y de construir 50 pistes en la seva època de secretari d’Estat per a l’Esport. Però la iniciativa privada, per si sola, només ha portat el gel a les grans ciutats a l’hivern amb finalitats recreative­s, normalment amb el suport d’ajuntament­s.

La candidatur­a olímpica havia de ser un altre revulsiu, però el canvi de govern al Consistori va tornar a fondre la il·lusió i Barcelona-Pirineus espera una reactivaci­ó de cara a la cita del 2030.

La Federació confia que el centre de tecnificac­ió faci créixer una base –unes 2.500 llicències a tot Espanya sumant totes les especialit­ats– que ara sobreviu amb més il·lusió que recursos. És el cas dels 80 nens i joves de la secció de patinatge artístic sobre gel del FC Barcelona.

“Nosaltres sempre som optimistes. Hem vist frustrades dues candidatur­es olímpiques que ens haurien donat un impuls definitiu, però continuem entrenant amb duresa”, explica Marta Andrade, responsabl­e de la secció, nou vegades campiona d’Espanya i dues vegades olímpica. Són durs, com el gel.

La Federació Espanyola d’Esports

de Gel preveu construir un centre

de tecnificac­ió amb suports o sense

 ?? CRISTINA GALLEGO ?? Un grup de nenes de la secció de patinatge artístic sobre gel del FC Barcelona entrenant-se divendres passat al palau de Gel blaugrana
CRISTINA GALLEGO Un grup de nenes de la secció de patinatge artístic sobre gel del FC Barcelona entrenant-se divendres passat al palau de Gel blaugrana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain